Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: "Ήταν λάθος, ήταν υπερβολική αντίδραση οι παραιτήσεις των αντιδημάρχων"

"Ήταν λάθος, ήταν υπερβολική αντίδραση οι παραιτήσεις των αντιδημάρχων" τόνισε σε συνέντευξη του ο συντονιστής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τους δημοσιογράφους Νόνη Καραγιάννη και Άρη Τόλιο

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο Δήμο Αθηναίων και τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων ο Σπ. Λυκούδης είπε:

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η πολυμορφία στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τις περισσότερες φορές είναι ζωντάνια και οξυγόνο. Η συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και οι πιθανές διαφωνίες, ακόμα και στις ενιαίες παρατάξεις, προφανώς δεν δημιουργεί πρόβλημα, τελικώς, όμως, η συνεννόηση και βεβαίως η αποτελεσματικότητα είναι αυτό που πρέπει να πρυτανεύει.

Αλίμονο αν οι οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα για ζητήματα περισσότερο διατυπώσεων παρά ουσίας, οδηγούν σε εξελίξεις που ατυχώς δραματοποιούνται.

Ήταν λάθος, ήταν υπερβολική αντίδραση οι παραιτήσεις των αντιδημάρχων, παρά το ότι όπως και οι ίδιοι είπαν, ήταν μια κίνηση ευαισθησίας από την ώρα που δεν ψήφισαν κάποια πρόταση του δημάρχου. Όλα αυτά, με μια πιο προσεχτική προσέγγιση θα αποφεύγονταν, αφού περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.

Θα μπορούσε, βεβαίως, μια πιο ευέλικτη αντιμετώπιση των παραιτήσεων, να τις είχε ενδεχομένως αποτρέψει.

Θέλω, πάντως, να είμαι κατηγορηματικός, εκφράζοντας τον πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα-όπως δικαίως ή αδίκως ακούστηκε και γράφτηκε- στη σχέση μας με το δήμαρχο και το έργο που επιτελεί στην Αθήνα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Γιώργο Καμίνη και είμαστε κοντά του στη σπουδαία δουλειά που κάνει για να αλλάξει την πρωτεύουσα".

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καμίνης στο Διήμερο της ΔΗΜ.ΑΡ. για την τοπική αυτοδιοίκηση

Διήμερο για τα θέματα της αυτοδιοίκησης με τίτλο «Μεταρρύθμιση και δημοκρατική ανασυγκρότηση», διοργάνωσε ο Τομέας Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία και η συμμετοχή στο διάλογο του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η κατάσταση του Δήμου είναι σε απελπιστικά χαμηλό σημείο, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο προσφοράς στον πολίτη.

Είμαστε μια παράταξη που αποτελείται από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και ο πλούτος αυτός βγαίνει στο πρόγραμμά μας

Πρέπει να εντείνουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες στην παράταξή μας, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει τη συνοχή μας. Δουλεύουμε για να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας. Πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να γίνει κέντρο λήψης αποφάσεων με πραγματική διαβούλευση, διότι έρχονται τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και κατάκοποι στο τέλος συζητάμε τα θέματα που αφορούν στο δήμο.

Ζητούμενο είναι η σύνθεση των απόψεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να δούμε το Δήμαρχο ως σημείο που συντίθενται όλες αυτές οι απόψεις. Χρειαζόμαστε χρόνο και υπομονή».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σε κρίση η πλειοψηφία Καμίνη

Ισχυρό ράπισμα δέχτηκε η δημοτική πλειοψηφία στην Αθήνα. Ο Γ. Καμίνης όχι μόνο δεν κατάφερε να περάσει σχέδιο απόφασης για τους απεργούς πείνας μετανάστες, αφού δεν το στήριξαν έξι δικοί του σύμβουλοι, αλλά άκουσε και τους τρεις «ισχυρότερους» αντιδημάρχους του να δηλώνουν παραίτηση.
Ο Ρασίντ Οφρίτ, ένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας, λιπόθυμος στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Οικονομικών Γ. Αναγνωστόπουλο, Ενδοδημοτικής Συνεργασίας-Πολεοδομίας Φώτη Προβατά και Παιδείας Νέλλη Παπαχελά. Οι δύο πρώτοι έχουν μακρά θητεία στο Δήμο Αθηναίων και είναι από τους λίγους που διέθετε ο Γ. Καμίνης με ανάλογη εμπειρία. Ο Φ. Προβατάς, προερχόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά, ήταν μάλιστα εκ των βασικών εμπνευστών της συνεργασίας που ανέδειξε τον Γ. Καμίνη ως υποψήφιο δήμαρχο. Από τον ίδιο πολιτικό χώρο είναι και η κ. Παπαχελά που προεδρεύει και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Ο Γ. Αναγνωστόπουλος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προεδρεύει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.
Αφορμή για το ξέσπασμα της κρίσης ήταν σχέδιο απόφασης για τους 300 απεργούς πείνας που κατέθεσε ο Γ. Καμίνης αλλά δεν κατάφερε να το περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, αφού συνολικά έξι εκ των δικών του συμβούλων δεν το ψήφισαν και δήλωσαν «παρών». Εκτός, δηλαδή, των τριών αντιδημάρχων, δεν το ψήφισαν η συγγραφέας και πρόεδρος του «Αθήνα 9,84» Ρέα Γαλανάκη, η Μαρία Κουβέλη (κόρη του Φ. Κουβέλη) και η Αννα Χατζηγιαννάκη.
Κορυφή παγόβουνου
Διάχυτη όμως παραμένει η εκτίμηση ότι το σοβαρό θέμα της απεργίας πείνας και το «ψήφισμα» που δεν πέρασε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ήταν μόνο η αφορμή και τα αίτια εντοπίζονται στη συνεργασία που στηρίζει τον Γ. Καμίνη και τις αντοχές της. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμίνης κατέβηκε ως υπερκομματικός υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων-Πράσινων και της Δράσης του Στ. Μάνου. Ο κ. Καμίνης επικράτησε χάρη στην εικόνα του πετυχημένου Συνηγόρου του Πολίτη, την απόσταση από τα παλαιοκομματικά πρότυπα, την εικόνα της νομιμοφροσύνης που τον συνοδεύει, σε αντίθεση με την αλαζονική εικόνα του τέως δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.
Οι απαιτήσεις της διοίκησης του μεγαλύτερου δήμου άρχισαν από νωρίς να αναδεικνύουν τις αδυναμίες. Υπόγειες συγκρούσεις ανάμεσα σε συμβούλους διαφορετικής κομματικής προέλευσης αλλά και εντός των ισχυρών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Την έλλειψη συντονισμού διαχειρίστηκε έως χθες ο Γ. Καμίνης με συγκαταβατικότητα, αλλά φαίνεται πως αποφάσισε πλέον να χτυπήσει το χέρι το τραπέζι.
Επέμεινε λοιπόν να περάσει το δικό του σχέδιο απόφασης στο οποίο, αφού συνέδεσε την απεργία πείνας με το γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα, εξέφρασε την αγωνία του για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές των απεργών. Απηύθηνε λοιπόν έκκληση στους απεργούς για αναστολή της απεργίας πείνας και στην πολιτεία για διάλογο.
Φορτισμένη
Η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί συναισθηματικά από τα λίγα λόγια που κατάφερε πριν να αρθρώσει χλομός ένας εκ των απεργών, ο Ρασίντ Οφρίτ, που μίλησε για ζωή στο σκοτάδι και εκμετάλλευση της εργασίας τους. Η Ανοιχτή Πόλη πρότεινε να υιοθετηθεί ψήφισμα σαν εκείνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που μιλά για «το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση», ενώ ο Γ. Καμίνης αντέτεινε ότι εάν μιλήσουμε για μαζική νομιμοποίηση θα στείλουμε μήνυμα να γεμίσει η Ελλάδα μετανάστες.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η Ρέα Γαλανάκη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί προτιμούσε ένα κείμενο πιο «μαχητικό», ενώ ο Γ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε να υπάρξει αναστολή, αφού εξασφαλιστούν προϋποθέσεις διαλόγου με την κυβέρνηση. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στελέχη από το επιτελείο Καμίνη έλεγαν ότι δεν είχαν κατατεθεί ανάλογες ενστάσεις στην ενδοπαραταξιακή προσύσκεψη. Ερωτήματα προκύπτουν για το αν και κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει έτσι η πλειοψηφία στις δύσκολες συγκρούσεις που επίκεινται, με πρώτη αυτή για το μέλλον του «Αθήνα 9,84».*
enet.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ζητούνται ελεύθεροι χώροι από το Δήμο Αθηναίων

Ζητούνται… ελεύθεροι χώροι από το Δήμο Αθηναίων για την ανέγερση νέων σχολείων.

Εξήντα νέα σχολεία για να καλύψει τις ανάγκες τις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 100 νηπιαγωγεία, χρειάζεται ο Δήμος, και η δημοτική αρχή αναφέρει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ελεύθερων οικοπέδων.

«Τουλάχιστον μια τριετία ο Δήμος της Αθήνας έχει κατάσταση στην οποία είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 100 οικόπεδα που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σχολεία καταγγέλλουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης» τονίζεται.

Την ώρα που η νέα δημοτική αρχή ψάχνει για νέους χώρους συζητείται ο αποχαρακτηρισμός οικοπέδου που προοριζόταν για την κατασκευή του 149ου δημοτικού σχολείου στα Κάτω Πετράλωνα.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Καμίνης: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη

Mount Lycabettus, Athens, Greece.Image via WikipediaΤη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο για το 2011 μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

«Καταλήξαμε στη συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι δημότες, ιδίως όσοι έχουν δεί να μειώνονται δραστικά τα εισοδήματά τους».

Όπως επισημάνθηκε, για πρώτη φορά, καθιερώνεται απαλλαγη στα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και μονογονεϊκές οικογένειες, εισάγοντας ταυτόχρονα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να επωφεληθούν οι έχοντες πραγματική ανάγκη δημότες της πόλης. Επίσης καθιερώνεται αντίστοιχη απαλλαγή και για τους απόρους. Υπολογίζεται ότι η ανωτέρω απαλλαγή αφορά περίπου 15.000 - 20.000 οικογένειες.

Επιπρόσθετα, παραμένει η απαλλαγή επί των δημοτικών τελών για τις κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων, με την ανωτέρω απαλλαγή να αίρεται βάσει υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης αναπροσαρμόζονται τα τέλη τομών στους δρόμους της πόλης τα οποία ήταν αμετάβλητα από το 1992 και καταβάλλονται από τους εργολάβους που πραγματοποιούν εργασίες.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε στο Σώμα τη σύσταση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011 θα καταθέσει πλήρεις προτάσεις για τη πολιτική που θα εφαρμόσει ο δήμος για το 2012. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή αυτή θα καταθέσει προτάσεις για τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος βασισμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε δημοτικής κοινότητας και τις οικονομικές ανάγκες του δήμου ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς όφελος του συνόλου των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.
Enhanced by Zemanta

Ορθοπεταλιές κάθε Παρασκευή στην νυχτερινή Αθήνα

Οι ποδηλάτες - μέλη του freeday ξεκινούν, με αφετηρία το Θησείο, για μια απελευθερωτική βόλτα πολλών χιλιομέτρων. 

Αν αργά το βράδυ της Παρασκευής ακούσετε από μακριά κουδουνίσματα και τραγούδια, γέλια και ζητωκραυγές, μην εκπλαγείτε. Συναντήσατε απλώς τα μέλη του freeday στην καθιερωμένη πλέον βόλτα τους στο κλεινόν άστυ.

Οι βόλτες με ποδήλατα δεν είναι πια προνόμιο μόνο των εφήβων της επαρχίας. Οι ποδηλάτες ενηλικιώθηκαν και μια φορά την εβδομάδα συγκεντρώνονται σε μια απελευθερωτική βόλτα πολλών χιλιομέτρων στη νυχτερινή Αθήνα και τα προάστια που ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το freeday, η ποδηλατική εξόρμηση κάθε Παρασκευής που ως αφετηρία έχει το Θησείο, ξεκίνησε αυθόρμητα πριν από δύο χρόνια από πέντε φίλους. «Μια μέρα που βρισκόμασταν στο κέντρο με τα ποδήλατά μας, σκεφθήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη διαδρομή», θυμάται σήμερα ο Κώστας Παπαμιχελάκης, «ψυχή» της όλης διοργάνωσης, «ανανεώσαμε το ραντεβού και έκτοτε βλέπαμε συνεχώς νέα πρόσωπα. Από δέκα γίναμε 80, 100, 120». 

Σήμερα, το group στο facebook μετράει πάνω από 15.000 μέλη, εκ των οποίων 1.200 περίπου συμμετέχουν στην ποδηλατική διαδρομή, ......που κάθε εβδομάδα διαφοροποιείται.

Στην αρχή οι ποδηλάτες δοκίμασαν τις αντοχές τους διασχίζοντας τον δρόμο από το Θησείο προς την Κηφισιά, τον Πειραιά και τη Γλυφάδα. Συν τω χρόνω, όμως, και καθώς αυξάνονταν και πληθύνονταν, οι διαδρομές τους μετατράπηκαν σε πιο «ψαγμένες» (Πέραμα, Σαλαμίνα, Πεντέλη). 

Κάθε Πέμπτη βράδυ, με ανυπομονησία μικρού παιδιού, οι χίλιοι «πιστοί» περιμένουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους την ενημέρωση για τη βόλτα της επομένης. Η ανακοίνωση των διαχειριστών θυμίζει ολίγον... χρησμό Πυθίας! «Η αυριανή διαδρομή θα είναι... ασανσέρ» ή «αύριο θα κάνει δροσιά» ανακοινώνεται υπαινικτικά και ο νοών νοείτω!

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων σε Δημοτικό Βρεφοκομείο και Φιλαρμονική αλλά και των συγχωνεύσεων σχολείων προκάλεσαν ένταση στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του Δήμου Αθηναίων.

Οι συγχωνεύσεις σχολείων προκάλεσαν την αντίδραση τόσο των παριστάμενων εκπροσώπων συλλόγων και κηδεμόνων αλλά και εκπαιδευτικών όσο από τις παρατάξεις του ΚΚΕ, της Ανοιχτής Πόλης, του κ. Αμυρά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. 

Μάλιστα, οι παριστάμενοι πολίτες επισήμαναν ότι αν το δημοτικό συμβούλιο συναινέσει στις συγχωνεύσεις οι σύμβουλοι που θα ψηφίσουν υπέρ των συγχωνεύσεων θα είναι υπόλογοι στους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές.

Στην εισήγησή της η αρμόδια για τα θέματα των σχολείων αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά επισήμανε ότι «χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τους φορείς και τις δημοτικές αρχές προκειμένου να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα», αλλά και ότι «όποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στο δήμο Αθηναίων για να μπορέσει να τις προωθήσει στις επτά δημοτικές κοινότητες και στη συνέχεια αφού αυτές εκφράσουν τις απόψεις τους, το θέμα να επιστρέψει στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική απόφαση».

Πάντως τόνισε ότι δεν διαφωνεί με τα κριτήρια συγχωνεύσεων αλλά θεωρεί θετικό ότι καταβάλλεται προσπάθεια οι μαθητές να μην είναι μακριά από τις κατοικίες τους, το ότι τα νέα σχολεία θα είναι κυρίως 12θέσια, ότι θα στεγάζουν μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά χωριστά από τα γυμνάσια και χωριστά επίσης από τα λύκεια, ότι θα τηρηθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

Καμίνης: Άμεση η πληρωμή των εργαζομένων

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στο Βρεφοκομείο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επέρριψε ευθύνες στην απερχόμενη πρόεδρο Ήρα Βαλσαμάκη που δεν έχει ακόμη υπογράψει και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των 21 μουσικών της Φιλαρμονικής, καθώς, όπως είπε, η νέα πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Άννα Φιλίνη τόσο η μέχρι πρότινος νομική σύμβουλος του Οργανισμού, όσο και ο νομικός σύμβουλος του δήμου έχουν εισηγηθεί την ακυρότητα του διαγωνισμού διορισμού των μουσικών. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι αναγκαίοι καθώς υπάρχουν ανάλογες αποχωρήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου θα έχει λυθεί το ζήτημα.
aftodioikisi.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πιλοτικά τα ποδήλατα στο Μετρό

Bicycle riders protestImage by Tilemahos Efthimiadis via Flickr

Από 1ης Μαρτίου ξεκινά πιλοτικά η μεταφορά ποδηλάτων μέσα στους συρμούς του Μετρό.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, θα επιτρέπονται μόνο δύο ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού, τις Τετάρτες, από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας, καθώς και τις Κυριακές, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.



Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και στο τέλος Ιουνίου θα αξιολογηθεί η λειτουργικότητα του εν λόγω μέτρου για πολίτες και ποδηλάτες.

«Το μέτρο θα διαφυλαχθεί, διαφημιστεί και προωθηθεί και από τους ίδιους τους ποδηλάτες. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό για όλους για να ενθαρρύνουμε την ποδηλατοκίνηση και να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη χαρά της μετακίνησης με το μετρό. Μας ενδιαφέρουν οι συνδυασμένες μεταφορές. Είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά και ενδεχομένως να το επεκτείνουμε και σε κάποιες άλλες ώρες και μέρες, που δεν θα έχει συσσωρευμένη κίνηση», δήλωσε ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του μέτρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ποδήλατα επιτρέπονται μόνο στον ηλεκτρικό ενώ στο μετρό τα μόνα ποδήλατα είναι στο έργο του Φασιανού , στο σταθμό Μεταξουργείο.

ellispoint


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Βροχή μηνύσεων από την ΤΡΑΜ ΑΕ

Piece and Friendship Stadium stop (Στάδιο Ειρή...Image via Wikipedia
Σε μηνύσεις εναντίον ομάδων πολιτών που ενισχύουν την πρωτοβουλία του κινήματος «Δεν πληρώνω» στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προχώρησε η ΤΡΑΜ ΑΕ.
Στη μήνυση αναφέρονται συγκεκριμένα η κίνηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη Νέα Σμύρνη «Μια Πόλη Ανάποδα», η οποία εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, ο συντονισμός αριστερών δημοτικών κινήσεων και αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης «Δωρεάν Μετακίνηση», η Συνέλευση Λόφου Λαμπράκη και η κίνηση «Δεν Πληρώνω» Νέας Σμύρνης.
Σε αυτή, η «ΤΡΑΜ ΑΕ» σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες «ομάδες πολιτών» είτε παρακινούν το επιβατικό κοινό να μην εκδίδει εισιτήρια είτε χορηγούν στο επιβατικό κοινό εισιτήρια, που δεν έχουν ξεπεράσει το χρονικό διάστημα της μιάμισης ώρας και να το παρακινεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην εκδώσουν νέα.
Η παρότρυνση του επιβατικού κοινού να ενεργήσει έτσι –αναφέρεται στη μήνυση- γίνεται με «σχετικές προσκλήσεις και ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου ή με επικόλληση σχετικών εντύπων στις στάσεις των μέσων ή με ανάρτηση «πανώ» διαμαρτυρίας γύρω από τις στάσεις».
Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο η «Μια Πόλη Ανάποδα» και τονίζει: «Χωρίς περιστροφές, θεωρούμε ότι η μηνυτήρια αναφορά της ΤΡΑΜ Α.Ε. σε συλλογικότητες πολιτών συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή πρώτου μεγέθους, μια φρονηματική πολιτική δίωξη, που αποδεικνύει ότι η χούντα Κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ δεν διστάζει να γυρίσει τον τόπο δεκαετίες πίσω, προκειμένου να υλοποιήσει το Μνημόνιο», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.
Σε ανακοίνωσή του προς «το Δ.Σ. της ΤΡΑΜ Α.Ε., την κυβέρνηση και τα ντόμπερμαν του ΔΝΤ», ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, δημοτικός σύμβουλος της Μιας Πόλης Ανάποδα δηλώνει ότι «θα ήθελα να σας ζητήσουμε συγνώμη που διανοηθήκαμε να έχουμε διαφορετική γνώμη από εσάς στο ζήτημα των δημόσιων συγκοινωνιών. Συμφωνώντας μαζί σας ότι η έκφραση γνώμης και οι λαϊκοί αγώνες είναι ποινικό αδίκημα, θέλουμε να σας βοηθήσουμε. Κάθε εβδομάδα θα σας κοινοποιούμε τις απόψεις μας για διάφορα θέματα και εσείς θα προχωράτε σε μηνυτήριες αναφορές».
Και συνέχισε: «Για παράδειγμα χθες προπαγανδίσαμε ότι θα πρέπει οι απολαβές του προέδρου της ΤΡΑΜ Α.Ε. να μην είναι πάνω από τον κατώτερο μισθό και οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές. Συνεπώς, καλά θα κάνετε, αφού φοβάστε τη σκέψη και το φρόνημα του λαού, να το κατηγορήσετε γιατί η κοινωνική ανυπακοή είναι εδώ και θα κρατήσει καιρό».
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το μεγάλο στοίχημα για το Πεδίον του Άρεως

της Ηρώς Γλαρού
Ύστερα από τέσσερα χρόνια το Πεδίον του Άρεως, το µεγαλύτερο πάρκο στην «καρδιά» της Αθήνας, άνοιξε τις πύλες του πλήρως αναπλασµένο, αποπνέοντας ευρωπαϊκό αέρα στο κακοποιηµένο κέντρο της πόλης.
Ο χώρος πρασίνου των περίπου 480 στρεµµάτων που είχε φτάσει στο ύστατο σηµείο εγκατάλειψης, αναπλάστηκε µε βάση τα σχέδια του διεθνούς φήµης αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τοµπάζη, µε παρεµβάσεις που φιλοδοξούν να επιτύχουν όλους τους στόχους. Τη διατήρηση της ιστορίας του πάρκου, τις νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και κυρίως τη νέα κουλτούρα που πρέπει να διέπει τους χώρους πρασίνου και η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται σε µια µπιµπελό αντιµετώπιση των χώρων µε τις αλήστου µνήµης ταµπέλες… «Μην πατάτε το πράσινο».
Το έργο παραδόθηκε από την Υπερνοµαρχία Αθηνών - Πειραιώς την ίδια στιγµή που ο θεσµός αυτός της Αυτοδιοίκησης έκλεινε τον κύκλο του και παρέδιδε σκυτάλη στον «Καλλικράτη» και συγκεκριµένα στην περιφέρεια. Από τη µέρα της τυπικής παράδοσης του Πεδίου του Άρεως άρχισε, όµως, και το µεγάλο στοίχηµα για το µέλλον του… Και το στοίχηµα είναι διπλό: ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείρισή του και πώς θα συµπεριφερθούν οι ίδιοι οι πολίτες.
Για τα δυο αυτά µεγάλα προβλήµατα ζητήσαµε τη γνώµη της τέως υπερνοµάρχη Ντίνας Μπέη και ενός πολίτη που συµµετέχει εθελοντικά στη φύλαξη του Πεδίου του Άρεως, του Στέλιου Κρητικού.
Οι φύλακες του πάρκου
Συναντήσαµε τον Στέλιο Κρητικό στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάµπους και µαζί περπατήσαµε για περισσότερο από µια ώρα συζητώντας για το τι πρέπει να γίνει από τη µεριά των πολιτών για να µην παραδοθεί και πάλι το πάρκο στη µιζέρια και την εγκατάλειψη. Ο ίδιος µαζί µε 20 ακόµα πολίτες ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τότε υπερνοµαρχίας να συγκροτήσουν τις πρώτες οµάδες εθελοντών παρκοφυλάκων, έναν θεσµό που για πρώτη φορά επιχειρείται να εφαρµοστεί στη χώρα µας σε χώρο πρασίνου µέσα στο κέντρο της πόλης.
Οι πολίτες παρέλαβαν τα περιβραχιόνιά τους και άρχισαν να αυτό-οργανώνονται, έβγαλαν, δηλαδή, βάρδιες για να περιπολούν αφού πλέον δεν ξέρουν σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν.
Όπως µας είπε ο Σ. Κρητικός, το θέµα είναι η νοµιµοποίηση της δράσης των εθελοντών και ο σαφής προσδιορισµός των αρµοδιοτήτων τους, έτσι ώστε και σεβαστοί να γίνονται από τους πολίτες και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ακριβώς. Για παράδειγµα, όπως µας είπε, κάποιοι πολίτες αναλαµβάνουν πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν σε φυτεύσεις, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν εάν τα είδη που επιλέγουν είναι συµβατά µε το πάρκο και τη φυσιογνωµία του. Οι εθελοντές παρκοφύλακες επισηµαίνουν ακόµα ότι θα πρέπει να τους διατεθεί ειδικός ρουχισµός εκτός από το περιβραχιόνιο, όπως για παράδειγµα κάποιο µπουφάν ή κάποιο καπέλο µε ειδική σήµανση και ένας µικρός χώρος στον οποίο θα υπάρχει βιβλίο συμβάντων και στο οποίο θα καταγράφουν ζημιές και καταστροφές που εντοπίζουν αλλά και άλλες παρατηρήσεις πολύτιμες για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου.
Το πάρκο στον δήμο
Τα ζητήματα που θέτουν οι εθελοντές είναι μερικά από αυτά που θα αντιμετωπίσει το αναπλασμένο Πεδίον του Άρεως εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση για το ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείρισή του. Όπως μας επισήμανε η τέως υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη, που συνέδεσε το όνομά της με την ανάπλαση του πάρκου, η παράδοση του Πεδίου του Άρεως στην περιφέρεια ήταν τυπική και έγινε γιατί πρόκειται απλώς για το διάδοχο σχήμα ενός αυτοδιοικητικού θεσμού που καταργήθηκε. «Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, το τοπικό πράσινο περνάει στην αρμοδιότητα του οικείου δήμου. Και αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως και με το Πεδίον του Άρεως, να περάσει, δηλαδή, στην αρμοδιότητα του Δήμου της Αθήνας, που και διεύθυνση πρασίνου διαθέτει και εμπειρία και δημοτική αστυνομία, η παρουσία της οποίας είναι επίσης απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου» μας εξήγησε η Ντ. Μπέη.
Για πολλούς η διαχείριση του Πεδίου του Άρεως από τον Δήμο της Αθήνας μπορεί να θεωρείται αυτονόητη, η ιστορία του πάρκου αποκαλύπτει, όμως, ότι δεν είναι… Αρχικά, το ιστορικό πάρκο της Αθήνας ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, μετά πέρασε στο παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά στην τέως υπερνομαρχία. Όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή, ο Δήμος της Αθήνας δεν είχε καμιά σχέση με το μεγαλύτερο πάρκο που βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης.
Η Ντ. Μπέη αλλά και οι φύλακες του πάρκου υπογραμμίζουν ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δράσει άμεσα και να ζητήσει από την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους υπουργούς να προχωρήσουν στη σύνταξη των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε το ιστορικό πάρκο να περάσει στην αρμοδιότητα του δήμου.
Το στολίδι και οι βάνδαλοι
Το έργο της ανάπλασης, που καλύπτει περίπου 250 στρέµµατα και στοίχισε πάνω από 9 εκατοµµύρια ευρώ, βασίστηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου, καθώς περιλαµβάνονται σ’ αυτό σηµαντικά µνηµεία και γλυπτά, αλλά και σε παρεµβάσεις µε περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Έτσι ξηλώθηκαν 22.650 τετραγωνικά µέτρα ασφάλτου στις παλιές διαδροµές και στη θέση της µπήκε χώµα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.µ. µαρµαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.µ. γρανιτοκυβόλιθοι, που µειώνουν σηµαντικά τη θερµοκρασία του χώρου τους καλοκαιρινούς µήνες. Επίσης φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάµνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέµµατα χλοοτάπητα και 8 στρέµµατα µε φυτά.
Το µεγαλύτερο µέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά βασικά έργα υποδοµής, όπως χιλιόµετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής οµβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Για καλύτερη ασφάλεια ενισχύθηκε και αναβαθµίστηκε ο φωτισµός του χώρου µε λαµπτήρες χαµηλής κατανάλωσης. Παράλληλα, ανακαινίστηκαν και ενισχύθηκαν µε υπερσύγχρονα όργανα οι δυο παιδικές χαρές του πάρκου, ενώ δηµιουργήθηκε και ειδικός χώρος µε νέα σύγχρονα όργανα εκγύµνασης για την άθληση ενηλίκων.
Το καταπληκτικό είναι ότι λίγες µέρες µετά την παράδοση του πάρκου, οι κάτοικοι της Κυψέλης, των Εξαρχείων και των Πατησίων, το αγκάλιασαν γεµίζοντας µε ζωή κάθε γωνιά του. Όπως συµβαίνει, όµως, στην Ελλάδα, το Πεδίον του Άρεως έγινε αµέσως και στόχος των βανδάλων αλλά και ένα ακόµα δείγµα των αστοχιών - για να µην πούµε τίποτε χειρότερο - των εργολάβων…
Οι βάνδαλοι επέλεξαν σε πρώτη φάση να καταστρέψουν σχεδόν όλα τα φωτιστικά σώµατα στην είσοδο του πάρκου από την οδό Μαυροµαταίων. Όπως µας είπε ο εθελοντής φύλακας Στέλιος Κρητικός, πρόκειται για τη λογική του παραλόγου, όµως αυτό που πρέπει να µας απασχολεί είναι πώς πολίτες και πολιτεία θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία του πάρκου, θα το προστατεύσουν και θα αποµακρύνουν από το στολίδι της Αθήνας όλους εκείνους που το θεωρούν εύκολη λεία για να εκτονωθούν.
Το δεύτερο µελανό σηµείο είναι το γεγονός ότι το κεντρικό σιντριβάνι σταµάτησε να λειτουργεί. Και σταµάτησε να λειτουργεί γιατί βγήκαν στην επιφάνεια κατασκευαστικές αστοχίες. Μπροστά στο µεγαλείο του πάρκου, η «αστοχία» φαίνεται µικρή, είναι όµως ακόµα ένα δείγµα υπογραφής του πώς αντιµετωπίζονται στη χώρα µας µικρά και µεγάλα έργα. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Από τις 15 Φεβρουαρίου η χορήγηση ειδικών θέσεων στάθμευσης

Από τις 15 Φεβρουαρίου θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Αγίου Κωνσταντίνου 14) οι κάτοχοι των ειδικών θέσεων στάθμευσης προκειμένου να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα στάθμευσης το οποίο θα έχει ετήσια ισχύ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ειδικής κάρτας στάθμευσης, είναι η προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου της σχετικής άδειας, που ήδη έχει στην κατοχή του ο αιτών.

Όσον αφορά στις ειδικές θέσεις για οχήματα ατόμων με αναπηρίες και σε περίπτωση κωλύματος αυτών να προσέλθουν στη Διεύθυνση Ελεγχόμενης Στάθμευσης, απαιτείται και εξουσιοδότηση νομίμως θεωρημένη.

Καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή της ειδικής κάρτας στάθμευσης ορίζεται η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, ειδικά δε για τους δικαιούχους των ειδικών αναπηρικών θέσεων η Τρίτη 15 Μαρτίου 2011.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...