Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αποκριά στην Αθήνα 2013: ¨Ενα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς

Τη φετινή Αποκριά η επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων δεν είναι να προσφέρει μόνο ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι  στην  πόλη, αλλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς. Το «Αποκριά στην Αθήνα 2013» θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 18 Μαρτίου 2013.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων  και στηρίζονται , κατά βάση, στο δικό του καλλιτεχνικό δυναμικό και στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας  το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο.

Ο παλμός της Αποκριάς ξεκινά από την Πλατεία Βαρβακείου και απλώνεται  στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, το Ζάππειο, το Λόφο του Φιλοπάππου και σε γειτονιές της πρωτεύουσας, στις Λέσχες Φιλίας και στα Πολιτιστικά & Αθλητικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου στην Πλατεία Βαρβακείου, με συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και με πλούσια εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς. Οι παιδικές εκδηλώσεις θα έχουν σε καθημερινή βάση την τιμητική τους προσφέροντας σε παιδιά και γονείς αξέχαστες στιγμές στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, με αποκορύφωμα την Κυριακή 10 Μαρτίου στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό το Ζάππειο, όπου όλος ο  χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα,  ενώ θα περιμένουν τα παιδιά εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικοκινητικά  παιχνίδια και ξυλοπόδαροι. Το ξεκίνημα όμως θα γίνει το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης στη Φωκίωνος Νέγρη, με ομάδες παιδιών ελληνικών παραδοσιακών χορών και την παιδική  χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Κυψέλης. Το μπουλούκι θα ξεκινήσει από το Πoλιτιστικό Κέντρο και θα καταλήξει στη Δημοτική Αγορά. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και φυσικά πολύ γλέντι. Εκεί, η Φιλαρμονική θα υποδέχεται τους Αθηναίους και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  θα ακολουθήσει με  παραδοσιακή μουσική. Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί και στο Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ. με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2013 (7 - 18 Μαρτίου)

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου  
Πλατ. Κοτζιά,  Ώρα 10.45  H  Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων  σε αποκριάτικους ρυθμούς.
Πλατ. Βαρβακείου, Ώρα 12.00  Παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς. Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων  Διεύθυνση: Χρ. Χαλκιάς, Τραγούδι: Κων.Μάτσικας , Δώρα Λουίζου.
Πλατ. Μοναστηρακίου, Ώρα 17.00 Λάτιν ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων 
Σταθμός Μετρό Συντάγματος, Ώρα 18.30 Τραγούδια της παλιάς Αθήνας από τη Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων 
Φωκ. Νέγρη – Δημ. Αγορά, Ώρα 17.00  Αποκριάτικη εκδήλωση  από τις ομάδες παιδιών ελληνικών παραδοσιακών χορών και  την παιδική  χορωδία του Π.Κ. Κυψέλης. Το μπουλούκι θα ξεκινήσει από το Πoλιτιστικό  Κέντρο  και   θα καταλήξει  στη Δημοτική Αγορά. 
18.30 -20.00  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΑΚΙΝΘΗ  Ζακύνθου παρουσιάζει χορούς και λαϊκό  θέατρο από τη Ζάκυνθο   
Ώρα 20.30  Λαϊκό δρώμενο – οδοιπορικό, Ο καλόγερος, η βάβω και ο θίασός τους διασχίζει τη Φωκ. Νέγρη.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013
Σύνταγμα – πεζ. Ερμού – Μοναστηράκι,  Ώρα 17.00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων 

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013
Πλατ. Αγίου Παύλου, Ώρα 11.30 Αποκριάτικη εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παύλος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων  Ανιματέρ και κλόουν παίζουν με τους μικρούς μας φίλους.
Σταθμός Μετρό Μοναστηρακίου, Ώρα 13.30  Τραγούδια της παλιάς Αθήνας  από τη Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων 
Πεζ. Γ. Ολυμπίου – Κουκάκι, Ώρα 15.00 – 22.00 Αποκριάτικη Εκδήλωση Τσικνοσάββατο
Πλάκα, Ώρα 19.30 Παρέλαση καρναβαλιστών από τις «Μορφές Έκφρασης» με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια σκορπίζει κέφι διασχίζοντας δρόμους της Πλάκας.
Διαδρομή παρέλασης: Μετρό Ακροπόλεως - Σέλλεϋ - Βύρωνος -Πλ. Αγ. Αικατερίνης -Πλ. Φιλομούσου - Κυδαθηναίων - Αδριανού - Τριπόδων – Φλέσσα, Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου -Αδριανού - Πλ. Μοναστηρακίου.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 
Ζάππειο, Ώρα 11.00 - 14.00, Aποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά.
H Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων  σκορπίζει λάτιν ρυθμούς. Μουσικοκινητικά παιχνίδια, εργαστήρια ζωγραφικής και ξυλοπόδαροι σκορπίζουν κέφι στους μικρούς μας φίλους.
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου, Ώρα 11.00 - 14.00 Δράση για παιδιά με Αποκριάτικα παραμύθια. Ζωγραφίζουμε την αποκριά, εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων 
Πλ. Εσταυρωμένου έως Πλ. Πέτρουλα , Ώρα 11.00 - 13.30
Μαθητικό καρναβάλι, μουσική και  χορός.
Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ρουφ,  Ώρα 11.30 - 13.30
Αποκριάτικο Πάρτι  για τα παιδιά της 3η Δ. Κ.
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ώρα 11.30 - 13.00 
Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα με το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Βγάλε το ντόμινο από τη ντουλάπα»  Παίζουν και τραγουδούν οι: Φίλια Δενδρινού, Θάνος Πολύδωρας, ακορντεόν: Μαρίζα Βαμβουκλή, πιάνο: Γρηγόρης Νατσούδης, Κείμενα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Φ. Δενδρινού
Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη , Ώρα 12.00 , Λάτιν ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών  του Δήμου Αθηναίων 
Πλατεία Μοναστηρακίου, Ώρα 13.00 Συναυλία τζαζ μουσικής από τη Big Band του Δ. Α.
Πλάκα, Ώρα 19.00 Καντάδες από τη χορωδία της Ένωσης Ζακυνθίων στα στενά της Πλάκας.
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Ώρα 19.30 Τραγούδια του κεφιού από τον Όμιλο Βετεράνων Μουσικών.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 
Αμφιθέατρο Ρ/Σ 9.84, Ώρα 11.00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων  Μουσική Δ/νση: Ανδρέας Τσελίκας.
Πολυχώρος « Άννα και Μαρία Καλουτά»  Ώρα 20.00
Μουσική παράσταση «modern jazz trio» Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ατμοσφαιρικής σύγχρονης jazz, μια ιδιαίτερη μύηση στο συναίσθημα, μια βιωματική εμπειρία μυσταγωγίας.

Τρίτη 12 Μαρτίου  2013 
Πεζόδρομος Βουκουρεστίου, Ώρα 17.30 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων  .
Πλάκα - Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11), ΄Ωρα 19.00 Τραγούδια της παλιάς  Αθήνας από τη  Μικτή  Χορωδία του Δ.Α με τη συνεργασία της Επιτροπής Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 

Πλατεία Αμερικής, Ώρα 13.00  Λάτιν ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων 
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Ώρα 20.00 
O Χρήστος Νινιός, έρχεται με μουσικές  από τον κόλπο του San Francisco μέχρι τον “κόλπο” της Θεσσαλονίκης. Μαζί του  συνομιλούν, σιωπούν, σχολιάζουν και σφουγκράζονται, ο Σωτήρης Κατσουλάκος στα πλήκτρα και ο Φώτης Παπαθεοδώρου σε τέσσερις και έξι  χορδές.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 
Πλατεία Θησείου, Ώρα 16.00
Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων  Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Ώρα 20.00 
Τραγούδια της παλιάς Αθήνας από  Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων Δ.Α.
Πλ. Συντάγματος - Πλ. Μοναστηρακίου - Πλ. Κοτζιά -Πλ. Ομονοίας - Αρχαιολογικό Μουσείο - Πεδίον Άρεως, Ώρα 10.00 - 19.00 
Όταν μόνο η Τέχνη μπαίνει Ανάμεσα μας: Ένας διάλογος, ένα καλλιτεχνικό γαϊτανάκι χωρίς διακρίσεις,  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΝΑΜΕΣΑ.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 
Φωκίωνος Νέγρη, Ώρα 11.30 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων  σε λάτιν ρυθμούς.
 Δημ. Αγορά Κυψέλης, Ώρα 12.00

«Σκηνές από ένα γάμο, από ένα διαγώνισμα & από μια ιστορία» 
 Commedia del arte» από τη θεατρική ομάδα «Μπουφόνοι
 Πλατ. Κανελλοπούλου (έξοδος μετρό σταθμού Πανόρμου) Ώρα 12.00
H Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων  σε λάτιν ρυθμούς.
Πλάκα, Ώρα 19.30 Παρέλαση καρναβαλιστών από τις «Μορφές Έκφρασης» με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια σκορπίζει κέφι  τους  δρόμους της Πλάκας.
Από  Μετρό σταθμού Ακροπόλεως - Σέλλεϋ - Βύρωνος -Πλ. Αγ. Αικατερίνης -Πλ. Φιλομούσου - Κυδαθηναίων - Αδριανού - Τριπόδων – Φλέσσα, Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου- Αδριανού - Πλ. Μοναστηρακίου.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ώρα 11.30 - 13.00 
Μουσικοθεατρικό αναλόγιο Βγάλε το ντόμινο από τη ντουλάπα. Παίζουν και τραγουδούν οι: Φίλια Δενδρινού, Θάνος Πολύδωρας, ακορντεόν : Μαρίζα Βαμβουκλή, πιάνο : Γρηγόρης Νατσούδης, Κείμενα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Φ. Δενδρινού.
Ψυρρή  - Εργαστήρι «Μαιρηβή»( Σαχτούρη 4 & Σαρρή) , Ώρα 12.00
Παράσταση κουκλοθέατρου  «Ο ποντικός & η θυγατέρα του»
Είσοδος ελεύθερη, πληρ. 210 5222181.
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη,  Ώρα: 11.00-12.00
Το Γαϊτανάκι της Απόκριας, για παιδιά 4-10 ετών
Βιωματικό θεατρικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική, πολύ χορό και παιχνίδι.
Πλατεία Συντάγματος, Ώρα 12.30 Περίπατος Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων 
Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη,  Ώρα 12.30 Συναυλία τζαζ μουσικής με τη Big Βand του Δήμου Αθηναίων 
Πλάκα, Ώρα 14.00 Περίπατος Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του  Δήμου Αθηναίων 
Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Ώρα 20.30 
«Μουσικά Παραμύθια» από τη   Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων  Διευθύνει: Ελευθέριος Καλκάνης, απαγγέλει: Δώρα Λουίζου. 

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου
Λόφος Φιλοπάππου,  Ώρα 11.30
Κούλουμα  με λαγάνα, χαλβά και  ελιές.
Η Φιλαρμονική υποδέχεται τους Αθηναίους στην είσοδο του Λόφου  και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  μάς διασκεδάζει με παραδοσιακή μουσική. Τραγούδι: Ηλίας Γάκος, κλαρίνο: Φάνης Φωτόπουλος. 
ΠΑΡΚΟ  Κ.Α.Π.Α.Ψ, Ώρα 11.30 Κούλουμα με παραδοσιακή μουσική  σε συνεργασία με τον  Πολιτιστικό Σύλλογο ΄Ανω  Αμπελοκήπων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΙΑΣ
Σάββατο 02 Μαρτίου 2013
 
Πολιτιστικό Κέντρο Νορντάου , Ώρα 17.00
Διασκεδάζοντας την Αποκριά με τη συμμετοχή των παιδικών ομάδων  ελληνικών χορών, της παιδικής  χορωδίας  και του προγράμματος μουσικοκινητικής.

Κυριακή 03 Μαρτίου 2013
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πατησίων , Ώρα 16.30
Αποκριάτικη εκδήλωση  από τις ομάδες παιδιών του κέντρου.
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πατησίων,  Ώρα 19.00-21.00
Αποκριάτικη εκδήλωση από τις ομάδες ενηλίκων κέντρου.

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013  
Πολιτιστικό Κέντρο  Ευελπίδων, Ώρα 17.00
Αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά. Τα παιδιά θα παίξουν, θα  χορέψουν, θα μασκαρευτούν. 

Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Ώρα 17.30
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων αφιερωμένη στην ημέρα της Γυναίκας σε συνεργασία με τη δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης & Υγείας ΔΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πετραλώνων, Ώρα 18.30
Αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και για μεγάλους.

Σάββατο 09 Μαρτίου 2013 
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων
Ώρα 19.00 Εκδήλωση για παιδιά με δρώμενα, τραγούδια και  χορούς
Ώρα 20.30  Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής.

Διεύθυνση: Χρ.Χαλκιάς, Τραγούδι : Κων. Μάτσικας , Δώρα Λουίζου.
Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Αλεξάνδρας, Ώρα 18.00
Εκδήλωση για παιδιά  από τις ομάδες του Πολιτιστικού Κέντρου.
Πολιτιστικό Κέντρο Σεπολίων, Ώρα 17.00
Εκδήλωση για παιδιά. Παίζουν, χορεύουν, μασκαρεύονται.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 
Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, Ώρα 17.00
Αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά.
Ώρα 19.00 Λαϊκό γλέντι με το Εργαστήρι  Ελληνικής Μουσικής Δ.Α
Διεύθυνση: Χρήστος Χαλκιάς, Τραγούδι : Κων. Μάτσικας , Δώρα Λουίζου.
Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Ελευθερίου, Ώρα 17.00
Εκδ για τα παιδιά. Τα παιδιά  ξεκινούν από τον πεζόδρομο του Ελευθερίου και  επιστρέφουν στο Πολιτιστικό Κέντρο για να  παίξουν αποκριάτικα παιχνίδια.
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων, Ώρα 19.00
Συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.

Τρίτη 12 Μαρτίου  2013 
Λέσχη Φιλίας Κουκακίου, ΄Ωρα 17.00 
Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Διεύθυνση: Χρ. Χαλκιάς, Τραγούδι : Κων. Μάτσικας, Δώρα Λουίζου.

Τετάρτη  13 Μαρτίου 2013 
Λέσχη Φιλίας Βαφειοχωρίου, Ώρα 13.00  Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων 
Διεύθυνση: Χρ. Χαλκιάς, Τραγούδι : Κων. Μάτσικας , Δώρα Λουίζου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 
Λέσχη Φιλίας Μεταξουργείου, Ώρα 12.00
Αποκριάτικοι χοροί από το Εργαστήρι Ελληνικής μουσικής.
Διεύθυνση: Χρ. Χαλκιάς, Τραγούδι : Κων.Μάτσικας , Δώρα Λουίζου.

Διευθύνσεις πολιτιστικών Κέντρων
1.    Π. Κ. Εξαρχείων , Τσαμαδού 9, τηλ.: 210/3835541
2.    Π. Κ. Ν. Κόσμου – Σωστράτους 5, τηλ: 210/9247036
3.    Π.Κ. Φορμίωνος – Φορμίωνος 12, τηλ: 210/7247490
4.    Π. Κ. Α. Πετραλώνων – Δημοφώντος 164, τηλ 210/3412183
5.    Π.Κ. Κ. Πετραλώνων – Αθηνοδώρου 61, τηλ: 210/3422642
6.    Π.Κ. Σεπολίων – Λαμπόβου 4, τηλ: 210/5130854
7.    Π.Κ.  Κ.Πατησίων – Κουρτίδου και Στρ. Καλλάρη, τηλ: 210: 8313496
8.    Π.Κ. Γκράβας Ταϋγέτου 60, τηλ: 210/2011151
9.    Π.Κ. Αγ. Ελευθερίου, Αναβρυτής 5, τηλ: 210/2028270
10.    Π.Κ. Ευελπίδων , Ευελπίδων 18, τηλ: 210/8840520
11.    Π.Κ. Κυψέλης, Καλογερά 18, τηλ: 210/8821428
12.    Π.Κ. Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210/6448844
13.    Π.Κ. Νορντάου, Νορντάου 7, τηλ: 210/6433128
14.    Λέσχη Φιλίας  Βαφειοχωρίου, Βαφειοχωρίου 8 – Γκύζη, τηλ.: 210/6441315
15.    Λέσχη Φιλίας Κουκακίου, Δράκου 26 – 28, τηλ.: 210/9232044
16.    Λέσχη Φιλίας Μεταξουργίου, Γιατράκου 17 & Μ. Αλεξάνδρου 37, τηλ.: 210/5246950
17.    Πολυχώρος Αννα & Μαρία Καλουτά, Τιμοκρέοντος 6α, , Ν. Κόσμος, τηλ.: 210/ 9344131
18.    Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, τηλ.: 210/345210
19.    Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δομοκού 2  -  Σταθμός Λαρίσης, τηλ.  210-8810884

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αυτή είναι η νέα Αθήνα -Σύνταγμα και Ομόνοια γίνονται δύο πράσινες αστικές πλατείες


Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια, μια πόλη ανθεκτική και βιώσιμη, πιστή στις αρχές σχεδιασμού σύγχρονων και βιοκλιματικών μητροπόλεων. Αυτό είναι το μήνυμα της μελέτης που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου που οργάνωσε και χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση. Σήμερα παρουσιάστηκε η μελέτη παρουσία του πρωθυπουργού, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Φώτη Κουβέλη και πλήθους υπουργών.

Ο τίτλος της μελέτης που βραβεύτηκε είναι «Ένα βήμα μπροστά» και επικεφαλής της νικητήριας ομάδας μελετητών είναι το ολλανδικό γραφείο OKRA με μεγάλη διεθνή εμπειρία στην ανάπλαση του δημόσιου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νέα εικόνα της Αθήνας σχεδίασαν αυτοί που έχουν σχεδιάσει και το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Ο διαγωνισμός του Rethink Athens οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, που χρηματοδοτεί και το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Πώς θα είναι η Αθήνα από το 2016

Ο εκπρόσωπος του γραφείου Οkra Μάρτιν Κνάιτ μιλώντας στο κοινό παρουσίασε τις βασικές αρχές της μελέτης: Χώρους για πεζούς – ειδικές μελέτες για τη ρύθμιση της συγκοινωνίας όχι μόνο γύρω από την Πανεπιστημίου αλλά σε ολόκληρο το κέντρο- χώρος για ποδηλάτες, πυκνό πράσινο παντού, χώρου σκιάς, χώροι αναψυχής, διάλογος με τα κενά κτήρια, δημιουργία νέων χρήσεων. Ειδικότερα το σχέδιο έχει ως εξής:

Μια προσιτή πόλη: Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους. Το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου, ένα πράσινο σύνολο θα δώσει στην περιοχή τον χαρακτήρα αστικού πάρκου. Το πράσινο θα χρησιμοποιηθεί ως ένα συνεκτικό δίκτυο που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση και θα συνδέει τις παρακείμενες γειτονιές, με αποκορύφωμα την Πανεπιστημίου. Η νέα γραμμή του τραμ θα σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και να αποτελεί βασικό συστατικό της εικόνας του χώρου, συμβάλλοντας στη συνοχή του.

Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης (φυσική ψύξη χάρη στη δημιουργία πράσινου και σκιάς στον δημόσιο χώρο, πράσινων ταρατσών και προσόψεων, ψυχρών δαπέδων), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού (συγκέντρωση νερού από καταιγίδες και άρδευση). Το νέο πράσινο τρίγωνο της πόλης θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο. Η στρατηγική του πράσινου στην Αθήνα θα περιλαμβάνει μέριμνα για τη σωστή άρδευση, καθώς η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θερμοκρασίας. Το βρόχινο νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές, στις ταράτσες ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο και εφικτό. Ακόμη, το νερό θα χρησιμοποιηθεί και με "ποιητικό τρόπο", κάνοντας αναφορά στον υπόγειο ποταμό Ηριδανό.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη. Στόχος είναι η δημιουργία ενεργών μετώπων που θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των κτηρίων και της δημόσιας σφαίρας. Σε μικρότερη κλίματα οι ελαφριές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις δεν θα εστιάσουν μόνο στην εμπορική δραστηριότητα αλλά θα προσφέρουν και άλλες εξυπηρετήσεις, όπως τα περίπτερα νερού ή μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Τέλος, το διαδραστικό διακοσμητικό φως θα δώσει στον δημόσιο χώρο την κατάλληλη ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες.

Οι δημιουργοί της βραβευμένης πρότασης υποστηρίζουν ότι η ανασυγκρότηση του ανώνυμου χώρου στην καρδιά της Αθήνας είναι εφικτή και δηλώνουν τη βεβαιότητα τους για τη δυνατότητα συνδυασμού της αστικής ζωντάνιας της περιοχής με τη δημιουργία μιας πράσινης, φιλικής στον πεζό, ραχοκοκαλιάς, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

Συνολικά στην ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο συμμετέχουν οι:

OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV (Knuijt Martin)

MIXST URBANISME (Thoral Ingeborg)

WAGENINGEN UNIVERSITY, Department of Environmental Sciences, Landscape Architecture Group (Klemm Wiebke, Steenbruggen Arian, Heusinkveld Bert)

STUDIO 75 (Πάντος-Κίκκος Στέφανος)

WSGReenTechnologies GmbH (Peretti Guilia, Bruse Michael, Winterstetter Thomas)

Οι υπόλοιποι διακριθέντες του διαγωνισμού Rethink Athens είναι οι εξής:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΗΛΟΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, KEREXETA ITURRITXA OIHANA, ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, CUOMO BERNARD

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, SOCCI GIANMARIA, ΘΩΜΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

ΑΝΤΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΗΣΑΪΑΣ ΠΛΑΤΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

VOLKERT SILKE / SIMA ARCHITECTURE + URBANISM, WEIGHTMAN MAGNUS, GAROFALO FRANCESCO / OPENFABRIC, CONSTANTINO BARBARA

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΧΑΡΡΥ Κ.ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΕ. ΑΕΤΕΡ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, MARTHA SCHWARTZ PARTNERS LTD

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΖΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ABM ARQUITECTOS, ALVAREZ BLANCO – MORUGAN ARCHITECTOS SLP

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΥΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ)

ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΙΟΥΡΤΗ ΜΥΡΤΩ

ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΜΑΤΡΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, ΦΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΣΦΥΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΖΙΩΓΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ, ΜΑΝΤΟΥΣΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

AGENCE TER ARCHITECTURES, MXARCHITECTURE, AGENCETER.DE

ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

SUH YEHR, SHIN YEUNG, BABEL JEREMY, ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ




Enhanced by Zemanta

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες χαμόγελα στην όμορφη Αθήνα

Ετοιμοι να τρέξουν όλοι, ακόμα και ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, δήλωσαν οι συντελεστές του δεύτερου Ημ-Μαραθώνιου της Αθήνας. Από αριστερά η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά, ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος
«Θέλουμε να δούμε πολλά χαμόγελα στην Αθήνα. Ελάτε να τρέξετε μαζί μας» είναι το σύνθημα του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι στο πνεύμα της εποχής που απαιτεί συνεργασίες, συνδιοργανώνουν τον 2ο Ημι - Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας. 

Στις 31 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο μεγάλος αυτός λαϊκός δρόμος, όπου θα πλαισιωθεί με ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο να δώσει στην Αθήνα την αίγλη που της αρμόζει. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και αξίζει να σημειωθεί πως πριν καν ανακοινωθεί επίσημα ο αγώνας είχαν ήδη κατατεθεί 3597 αιτήσεις συμμετοχής ! Δείγμα του ότι θα ξεπεραστεί εύκολα ο περσινός αριθμός των 5000 συμμετοχών.

«Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας καλύπτει το αγωνιστικό κενό, της Άνοιξης. Είναι η ευκαιρία να δούμε και πάλι χαρούμενα πρόσωπα στους δρόμους της Αθήνας και να ζήσουμε μια γιορτή. Είναι η ευκαιρία όλων μας να συμμετάσχουμε σε ένα αθλητικό γεγονός όπως ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας, δοκιμάζοντας τα όρια μας. Χάρη στην προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο της Αθήνας, ο αγώνας θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Σε εποχές δύσκολες, όπως αυτές που βιώνουμε, ο αθλητισμός αποκτά μεγαλύτερη αξία. Είναι αγαθό και διέξοδο για την κοινωνία. Εμείς καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να τολμήσουν να πάρουν μέρος είτε στον Ημιμαραθώνιο, είτε στις μικρότερες διαδρομές των 5χλμ και 3χλμ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ που ανακοίνωσε ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 110.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από την ομοσπονδία και ήδη έχουν κάνει την επαφή με υποψήφιους χορηγούς. Παράλληλα 500 εθελοντές έχουν τεθεί ήδη στη διάθεση των αρμόδιων φορέων, βοηθώντας εξαιρετικά στο να μειωθεί το κόστος της διοργάνωσης.

«Εφέτος δεν θα επιδιώξουμε να έχουμε συμμετοχές από το εξωτερικό πολύ απλά για οικονομικούς λόγους. Σταδιακά όμως φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε και ξένους δρομείς και η επιτυχία του Κλασσικού Μαραθωνίου Αθήνας μας οδηγεί. Αν και μη θεωρήσετε ότι επαναπαυόμαστε, αφού θεωρούμε πως με άριστα το 10, είμαστε ακόμα στο 6. Αυτό δείχνει το πώς βλέπουμε κάποια πράγματα και το τι φιλοδοξίες έχουμε. Απλά όπως λέει η λογική μια πόλη που διοργανώνει Μαραθώνιο πρέπει να διοργανώνει και Ημιμαραθώνιο και για αυτό προχωράμε» κατέληξε ο Κώστας Παναγόπουλος, την ώρα που ο Δήμαρχος Αθηναίων πιεζόταν από όλους να δώσει αυτή τη φορά το παρών, συμμετέχοντας τουλάχιστον στα 5 χιλιόμετρα.

«Είναι αλήθεια πως έχω κάνει προπόνηση και θα δούμε εάν είμαι πανέτοιμος σε ένα μήνα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης που όταν έδειξε να…ζορίζεται για το αν θα τρέξει ή όχι, πήρε την πάσα από τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν δίπλα του. Κάτι του ψιθύρισε στο αυτί και ο Δήμαρχος γεμάτος αυτοπεποίθηση αποκάλυψε: «Πάντα υπάρχει και ο δρόμος της θλάσης…». Ο Ιωαννίδης πάντως, υποστήριξε λοτι μπορεί να τρέξει και τον ημιμαραθώνιο αλλά προτίμησε να δηλώσει την κόρη του στον αγώνα των 3 χλμ.

Νωρίτερα πάντως ο κ.Καμίνης είχε περάσει το μήνυμα: «Ο Ημιμαραθωνιος δίνει αξίες κοινωνικής αλληλεγγύης και ευ αγωνίζεσθαι. Αναδεικνύει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ αποτελεί ουσιαστικά και ένα αγώνα με σημαντικές διαστάσεις όπως είναι αυτές της υγείας αλλά και της οικογένειας. Καθώς ο αθλητισμός είναι υγεία, ενώ αποτελεί ευκαιρία να κατέβει να αγωνιστεί ο πατέρας και η μητέρα με τα παιδιά τους, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε ένα χώρο συνάντησης και διασκέδασης.

Άλλωστε η εκκίνηση θα δοθεί στο Σύνταγμα αφού θέλουμε με τον τρόπο αυτό να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους πολίτες. Ο αγώνας αυτός θα είναι μια γιορτή την οποία ελπίζω πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει. Παράλληλα ευελπιστούμε πως το αθλητικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός θα γίνει σημείο αναφοράς και συνάντησης δρομέων από όλο τον κόσμο» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης υποσχέθηκε η πολιτεία να είναι κοντά σε τέτοιες ενέργειες

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των δύο φορέων και στηρίζουμε αυτό το αθλητικό γεγονός όπως ο Ημιμαραθωνιος Αθήνας. Αποτελεί μορφή μαζικού αθλητισμού και τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να γίνουν θεσμοί. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που αξίζει να βρουν μιμητές. Δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά μπορείς να βοηθήσεις και με άλλους τρόπους» κατέληξε ο κ.Ιωαννίδης που ευχήθηκε: «Κάθε χρόνο να πολλαπλασιάζονται οι συμμετοχές. Ήδη η περσινή εμπειρία ήταν εντυπωσιακή».

Ο τεχνικός του αγώνα Βαγγέλης Παπαποστόλου παρουσίασε τις τέσσερις διαδρομές (Ημιμαραθωνιος, 5χλμ., 3χλμ, 600 μ.) που είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους δρομείς που θα έχουν καθυστερήσει. Άλλωστε και η ώρα εκκίνησης θα είναι διαφορετική ανάλογα τη διαδρομή.

Ο Ημι-Μαραθώνιος (20.100 χιλιομέτρων) που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από το Σύνταγμα με τερματισμό το Ζάππειο αναμένεται να ξεπεράσει τις 3000 συμμετοχές συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών του πανελληνίου πρωταθλήματος που θα ενσωματωθεί. Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο αγώνα, επιτρέπεται μόνο σε ενήλικες και το παράβολο συμμετοχής είναι στα 15 ευρώ.

Στα πέντε χιλιόμετρα στα οποία υπάρχει παράβολο συμμετοχής 10 ευρώ συμμετέχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος ηλικίας τους, ενώ στα τρία χιλιόμετρα –WIND που μπορούν να λάβουν μέρος όσοι είναι από εννέα ετών και πάνω με τη συμμετοχή να είναι δωρεάν. Τέλος υπάρχει και ο αγώνας των ΑμεΑ και των Special Olympics αλλά και των μικρότερων ηλικιών που είναι απόστασης 600 μέτρων.

Στο βήμα των ομιλητών βρέθηκαν και οι δύο κυρίες του Δήμου, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά και η σύμβουλος του δημάρχου Παναγιώτα Ψαράκη που παρουσίασαν το πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου.
Οι εγγραφές ήδη έχουν αρχίσει γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης (http://www.athinahalfmarathon.gr) στην οποία υπάρχουν και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, των διαδρομών καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Ειδικά για τα 3χλμ οι εγγραφές θα γίνονται ΜΟΝΟ στα γυμναστήρια του Δήμου Αθηναίων.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επιχείρηση - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας για το παρεμπόριο


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Ερευνες γίνονται μεταξύ άλλων γύρω από την διακίνηση ειδών χωρίς τιμολόγια, την φοροδιαφυγή, καθώς και την εμπορία απομιμητικών προϊόντων.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, διαρκείς έρευνες και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Ακόμη έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 50.000 απομιμητικά προϊόντα - «μαϊμού», τα οποία βρέθηκαν σε μια αποθήκη και σε δύο καταστήματα.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αυτά είναι τα δέκα σημεία στην Αθήνα που με τις πρώτες σταγόνες βροχής πλημμυρίζουν

Σίγουρα η νεροποντή που χτύπησε την Αθήνα την Παρασκευή δεν είχε προηγούμενο, ωστόσο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας γνωρίζουν πως κάθε φορά που βρέχει πρέπει να αποφεύγουν κάποια σημεία της πόλης, τα οποία μέσα σε λίγα λεπτά γίνονται λίμνες.

Όπως αναφέρει και το Εθνος αυτά τα σημεία είναι δέκα. Πρόκειται για:
  • Τη συμβολή της Πειραιώς με τη Χαμοστέρνας, ίσως το πιο εμβληματικό σημείο του Λεκανοπεδίου κάθε φορά που βρέχει.
  • Η λεωφόρος Συγγρού στο Φάληρο, στο σημείο του παλιού ιπποδρόμου, στο εύμα από Πειραιά προς Αθήνα.
  • Η παραλιακή λεωφόρος στη Γλυφάδα, κοντά στην περιοχή του γκολφ και του Ελληνικού.
  • Η παραλιακή λεωφόρος στο ύψος της Βούλας,. Καθώς πολύ συχνά και τα δύο ρεύματα στον τερματικό σταθμό του Τραμ πλημμυρίζουν.
  • Το ρέμα της Πικροδάφνης, γνωστούς στου κατοίκους των Νοτίων Προαστίων, πλέον γνωστό σε όλη την Ελλάδα μετά τη χθεσινή υπερχείλιση. Πρόκειται για το μικρό δέλτα που σχηματίζεται στην ακτή του Εντεμ.
  • Η λεωφόρος Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα, στο ύψος της Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο σημείο ο δρόμος έχει κλίση από το βουνό (από την Ανθέων) προς τα κάτω με αποτέλεσμα να κατεβάζει χείμαρρο.
  • Η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ασπρόπυργου, στην Χαλυβουργική και στη λίμνη Κουμουνδούρου. Χθες είχε σχηματιστεί ουρά 10 χλμ.
  • Η λεωφόρος Φυλής στο Καματερό, στο
  • Ο Ιλισός στα όρια του Μοσχάτου, κοντά στην εκβολή του στη συμβολή των οδών Θησέως και Ποσειδώνος.

Διανομή τροφίμων από το Hellenic Relief

Εγινε σήμερα το πρωί στο Μερώπειο Ίδρυμα κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από την ομογενειακή οργάνωση Hellenic Relief

Από τις 9 το πρωί οι δικαιούχοι καταγεγραμμένοι άποροι και άπορες οικογένειες προσήλθαν να παραλάβουν τα δέματα τους που περιείχαν τρόφιμα.


Την όλη οργάνωση και επιμέλεια της διανομής είχε όπως κάθε φορά η Κα. Μαρία Σιούρδη βοηθούμενη από ένα πληθος εθελοντριών.

Αυτή τη φορά στην διανομή παραβρέθηκε και ο ομογενείς εξ Αμερικής και στέλεχος του Hellenic Relief Κος. Π. Ζέρβας

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αμερικανός δημοσιογράφος για την Αθήνα: Χειρότερη από Βηρυτό, Δαμασκό και Κάιρο [εικόνες]


Το ότι η Αθήνα φέρνει περισσότερο σε χαοτικό αστεακό συνονθύλευμα της Μέσης Ανατολής -κάτι μεταξύ Δαμασκού, Βηρυτού και Καΐρου- παρά σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ύβρις απέναντι στη συλλογική ψευδαίσθηση των Ελλήνων περί κοιτίδας του δυτικού ευρωπαϊκού πνεύματος.

«Προσπαθήσαμε να περάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο εκεί», αναφέρουν συνήθως οι Ευρωπαίοι και άλλοι τουρίστες που αποθαρρύνονται από τη βρομιά, το θόρυβο και τις γενικευμένα επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ξένοι επισκέπτες που έχουν να πουν κάτι θετικό για την Αθήνα, η οποία δεν είναι παρά ένα «αναγκαίο κακό», ένας απλός σταθμός transit προς τα νησιά και τους λοιπούς τουριστικούς προορισμούς.

O Alexander Besant, Αμερικανός δημοσιογράφος με παρουσία στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο των ΗΠΑ, γνώρισε την Αθήνα πολύ πριν τον εξευρωπαϊσμό της επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, στα 16 του χρόνια όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο επιμορφωτικού ταξιδιού του σχολείου του και έκτοτε επιστρέφει κάθε χρόνο με κάθε διάθεση να ζήσει την πόλη και τους ρυθμούς της μέσα στο χρόνο, αλλά και με έντονα ρεαλιστική ματιά που δεν του επιτρέπει να παρασυρθεί από τις συνήθεις γραφικότητες που παρουσιάζουν μία Αθήνα ζωντανή, πολύβουη αλλά με ουσία, αφτιασίδωτη, αυθεντική, γνήσια...

Η Αθήνα όμως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά: «Μόνο γραφική δεν φαντάζει όταν την κοιτάζει κανείς από το παράθυρο κάποιου ξενοδοχείου γύρω από την κακόφημη πλατεία Ομονοίας, ανάμεσα σε δρόμους γεμάτους κακοτεχνίες και τσιμεντένιους όγκους. Η Αθήνα είναι επίσης μία πόλη φανατικών καπνιστών που πίνουν συνέχεια καφέδες και παλεύουν με την ακραία ζέστη κάθε πρωί στα λεωφορεία, ενώ τα βράδια κάθονται σε σκοτεινές γωνιές έξω από τις πόρτες τους μαλώνοντας για τα πολιτικά με φίλους και συγγενείς», αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του που είδε το φως της δημοσιότητας στο qz.com.

Ποιο το κακό; Θα πει κανείς. Μία ζωντανή πόλη με ανθρώπους που μιλάνε στο διπλανό τους, θορυβώδης, αλλά ανθρώπινη, ζεστή και άλλα τέτοια ψεύδη που έρχονται να καλύψουν την εσωτερική περιβαλλοντική δυσωδία ενός λαού που δεν σέβεται τίποτα, κατά βάθος μισεί τον συνάνθρωπό του και δίνει πάτημα στα διεθνή μέσα να παρουσιάζουν την Αθήνα ως αυτό που είναι: ένα τοπίο ψυχικού ολέθρου.



Πηγή: | iefimerida.gr

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

InstaGreece does the Harlem Shake Μόνο για το Σάββατο 23/2/13

Σταθμός Θησείου (14:00)

Η τρέλα του Harlem Shake έχει παρασύρει τον κόσμο απ' άκρη σ΄ άκρη κι η αλήθεια είναι ότι
παρέσυρε κι εμάς στο InstaGreece (http://www.facebook.com/InstaGreece).
Σάββατο 23/2 το απαθανατίζουμε με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων
μας και ανεβάζουμε τις φωτογραφίες στο instagram με hashtag:
#instagreece_harlemshake .
Σκοπός; Να φτιάξουμε ένα φωτογραφικό άλμπουμ της πιο fun πλευράς μας!
Αφορμή; Το πρώτο Harlem Shake της Αθήνας που διοργανώνεται από τη Stunnerz
productions (http://stunnerz.gr/) έξω από το σταθμό του Θησείου το Σάββατο 23/2 στις
14:00 το μεσημέρι!
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Όσοι μπορείτε ελάτε στο Θησείο για να χορέψετε con los
terroristas. Με τα smartphones σας ανά χείρας, “παγιδέψτε” τo χορό και μετά απλά
ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο instagram
με hashtag:
#instagreece_harlemshake
Και για όσους το Θησείο πέφτει μακριά απλά “σπάστε τα” όπου αλλού!
Χορέψτε κι ανεβάστε τις φωτογραφίες με τον ίδιο τρόπο!
Προσοχή μόνο!
Τις φωτογραφίες για το συγκεκριμένο άλμπουμ τις ανεβάζουμε
μόνο το Σάββατο 23/2!

Πληροφορίες:
Facebook event http://tiny.cc/instagreece
ΙnstaGreece http://www.facebook.com/InstaGreece
Σταυρούλα Πανοπούλου (τηλ. 6977592727 email stavroula@instagreece.com)

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Χρόνια προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


"Έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει οι επανειλημμένες καταστροφές στην είσοδο και στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου", αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
"Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι συνυφασμένο με την πλατεία και τον κήπο του, καθώς προσδίδουν στο σύνολο μνημειακό χαρακτήρα.

Ωστόσο, συνηθισμένο σκηνικό μπροστά από το μουσείο για χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες καθημερινά αποτελούν τα γκράφιτι στη μαρμάρινη σκάλα και στους κίονες της εισόδου και ενίοτε οι βανδαλισμοί, δεδομένου ότι τα μάρμαρα στον περιβάλλοντα χώρο είναι σπασμένα σε πολλά σημεία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δεδομένου ότι η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί στην εμπορία ναρκωτικών, μόλις 200 μέτρα από την είσοδο του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, η εν λόγω περιοχή που ορίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Μπουμπουλίνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτιστικό πόλο έλξης.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του Λούντβιχ Λανγκ και διαμορφώθηκε τελικά από τον Ερνέστο Τσίλερ, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα για την ενίσχυση της φύλαξης, περιμετρικά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου;
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα (βανδαλισμοί, χρήση ναρκωτικών ουσιών) στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που αμαυρώνουν την εικόνα ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στη χώρα;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Ψαριανός Γρηγόρης
Κυρίτσης Γιώργος
Ρεπούση Μαρία"

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - Τέλος εποχής για τον «Λέντζο» στο Παγκράτι

«Δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω πώς τον φτιάχνω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι βασικό παράγοντα παίζει η δοσολογία και πως σε καμία περίπτωση δεν χτυπάω μέσα αβγό, όπως πολλοί υποστηρίζουν», έλεγε το 2009 ο Χρήστος Λέντζος ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφέ και εμπνευστής του «α λα Λέντζος φραπέ».

Η παραγγελία στο καφέ του Λέντζου είχε τους δικούς της κωδικούς... Αλλά καλύτερα να πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Φραπέ, φραπεδιά, φραπόγαλο: «προϊόν προκύψαν από το εθνικό μας δαιμόνιο». Ελληνική πατέντα που πολλά χρόνια μετά την «ανακάλυψή της» κατέκτησε την Ευρώπη και όχι μόνο.

Θεσσαλονίκη 1957. Ο Δημήτριος Βακόνδιος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς ένα τυχαίο πείραμα οδήγησε στην ανακάλυψή του. Να πώς το διηγείται ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, δούλευα στο περίπτερο της Νεστλέ. Λέω, δεν φτιάχνω έναν κρύο νεσκαφέ στο σέικερ που προορίζεται για το κακάο, να δω τι θα βγει; Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπέ! Από την αρχή ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει 8 δραχμές. Αυτός ο καφές είναι επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει 7 δραχμές. Οπότε...»

«Χτυπήθηκαν» αρκετοί φραπέ από το '57 έως το '64, ημερομηνία-σταθμός για το συγκεκριμένο είδος καφέ. Γιατί τότε, στο Παγκράτι, απέναντι από το Άλσος ο Χρήστος Λέντζος δημιούργησε, τυχαία, το δικό του «θαύμα». Να πώς το περιγράφει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος».

Και τι δεν λέχθηκε και γράφηκε για τον φραπέ του: ότι βάζει αβγό, μπέικιν πάουντερ ή κρέμα γάλακτος, για να πετύχει το πλούσιο μείγμα. «Από το 1965 που άνοιξα, μέχρι το 1971», λέει ο ίδιος «έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!»

Ο φραπέ α λα Λέντζος έγινε τραγούδι και η καφετέρια το σημείο συνάντησης, κάποτε όλης της Αθήνας. Από σήμερα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ανάμνηση... Το ιστορικό στέκι της νεολαίας του Παγκρατίου, της θρυλικής ομάδας μπάσκετ του Παγκρατίου την περίοδο 1985-1995 και γενικά το σήμα κατατεθέν για ραντεβού έβαλε λουκέτο. Θύμα και αυτό της κρίσης.

Η καφετέρια που ένα καλοκαίρι που έκλεισε για τρεις μήνες, έγινε το μόνο καφενείο στον κόσμο που είχε πελατεία, ενώ δεν λειτουργούσε: «Οι πελάτες μου κάθονταν έξω, με αναψυκτικά από το περίπτερο, και περίμεναν να ξανανοίξω» έλεγε ο Χρήστος Λέντζος. Καλύτερος πελάτης του; «Ένας αστυνομικός που πίνει τέσσερις μέτριους σε δύο ώρες». Αρνητικό ρεκόρ; «Ενας 20χρονος χασομέρης που ήπιε μια φορά τον φραπέ του σε 8 ώρες».

Η παραγγελία στου Λέντζου, πάλι, είχε τους δικούς της κωδικούς: Ο «κανονικός καφές» είχε στάνταρ ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος. Εάν κάποιος ήθελε μέτριο τότε ο κύριος Χρήστος έβαζε από πάνω έξτρα προσθήκη καφέ ώστε να μετριάσει την γλυκιά γεύση.
Η παραγγελία δίνονταν ως εξής: 1 κουτί, εάν ήθελες κλασικό (κουτί σημαίνει γάλα κουτιού).
1 κουτί καπέλο, εάν ήθελες μέτριο (καπέλο η προσθήκη καφέ επάνω από τον αφρό)

Ο κ. Χρήστος Λέντζος, πάλι, δεν έπινε τον δικό του καφέ! «Μόνο εσπρεσάκια».

Τώρα όλα αυτά, είναι ιστορία. Μια ιστορία που θα διαβάζεται μονορούφι αφήνοντας μια πικρή γεύση στο στόμα. Αν και στου Λέντζου καφές σκέτος ΔΕΝ σερβίρονταν. Ο αυθεντικός, μόνο γλυκός. Σαν τις όμορφες αναμνήσεις...

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σε επαναλειτουργία από 25/02 η γραμμή 1595 του δήμου Αθηναίων

Την επαναλειτουργία και την επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη, γνωστής από τον αριθμό κλήσης της ως 1595, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του τμήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών. 

Η γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών, 1595, θα λειτουργεί από τις 25 Φεβρουαρίου επί δωδεκάωρο, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ο κ. Καμίνης κάλεσε όλους τους δημότες «να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια για μία καλύτερη Αθήνα», ενώ επανέλαβε, ότι «η άμεση αντιμετώπιση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων των Αθηναίων είναι προτεραιότητα για μας».

Όπως δήλωσε ο γγ του δήμου Αθηναίων Θεόδωρος Λιβάνιος, σε αυτή την τηλεφωνική γραμμή μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε δημότης ή κάτοικος της Αθήνας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που παρατηρεί στην πόλη.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Προσιτές τιμές κάθε Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας


Από σήμερα έως και τις 28 Μαϊου επανέρχεται η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Κάθε Τρίτη Βγαίνουμε Αθήνα», σε συνεργασία με καταστήματα της πόλης, για την τόνωση της κίνησης στο κέντρο. 

Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και μπαρ της Αθήνας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προσφέρουν τις Τρίτες το μενού τους σε φιλικές τιμές σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας και τόνωσης του κλάδου εστίασης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων. Ενδεικτικές τιμές για το μενού είναι τα 10 ευρώ, για το ποτό τα 5 ευρώ και για τον καφέ τα 2 ευρώ.

Πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του δήμου.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κτίρια-φαντάσματα στην Αθήνα


«Σαράκι» που τρώει τα σωθικά της πόλης είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω συνοικίες. Μέσα από παράθυρα, τοίχους, ακόμη και στέγες που χάσκουν, οι επόπτες υγείας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιούν αυτοψίες, μετρώντας τις ανοιχτές πληγές –ανθυγιεινές εστίες που ολοένα αυξάνονται και μεταδίδουν την «ασθένεια» σε άλλοτε σφύζοντα από υγεία μέλη του αστικού ιστού. 

Στις καταγραφές που γίνονται αναλυτικά από το 2008, μοναδικός δείκτης δείχνει σχετική βελτίωση σε ορισμένες περιοχές αφορά στην παράνομη διανομή αλλοδαπών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εγκαταλελειμμένων πολλαπλασιάζεται.


Η Ομόνοια, περιοχή στην οποία επικεντρώθηκαν τόσο οι αναφορές για το κέντρο που πεθαίνει, όσο και οι «επιχειρήσεις εξυγίανσης» όπως ο «Ξένιος Ζευς», τα παρατημένα ακίνητα αυξήθηκαν από 120 (2008) σε 127 το 2012, ενώ εκείνα που στεγάζουν αλλοδαπούς μειώθηκαν από 44 σε 20. Στη μικρή περιοχή του Ψυρρή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παρατημένα ακίνητα σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 19 σε 48, ενώ εκείνα με τους αλλοδαπούς παρέμειναν σταθερά, 11. Σταθερή σε 6 ακίνητα έμεινε η διαμονή αλλοδαπών και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου την ίδια περίοδο που τα εγκαταλελειμμένα σχεδόν διπλασιάστηκαν από 33 σε 61.

Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει η εξέλιξη των καταγραφών σε περιοχές που ως το 2008 ήταν σχεδόν εκτός χάρτη ανάλογων προβλημάτων. Στον Αγιο Παντελεήμονα, δηλαδή το τμήμα του 6ου δημοτικού διαμερίσματος κάτω από την Πατησίων, τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα αυξήθηκαν στο διάστημα 2008-2012 κατά σχεδόν 1.000% από 4 σε 43, ενώ η διαμονή αλλοδαπών που ήταν μηδενική, εντοπίζεται σε 3 χώρους. Στο 4ο διαμέρισμα (Κολωνός-Σεπόλια), τα παρατημένα ακίνητα ήταν μηδέν το 2008 για να γίνουν 43 το 2012, ενώ στα 16 από αυτά εντοπίζεται διαμονή αλλοδαπών. Στο 5ο Διαμέρισμα που καλύπτει την περιοχή των Πατησίων ανάμεσα σε Αγιο Παντελεήμονα και Προμπονά κατεγράφη το 2008 ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο έναντι 22 το 2012, ενώ σε 5 από αυτά μένουν αλλοδαποί.

Πρόσφατα, λέει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που από το 2007 μιλά για 1200 εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τόνισε ότι τα 500 από αυτά αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την Αθήνα, εκφράζοντας την επιθυμία του να βρεθεί τρόπος αν είναι δυνατόν, να κατεδαφιστούν. Ως τώρα πάντως, οι μοναδικές διοικητικές πράξεις που μοιάζει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα έστω μετακίνησης του προβλήματος, είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα». Στην ίδια περίοδο, κάθε άλλη κρατική παρέμβαση με πολεοδομικό σχεδιασμό και οργανωμένες αναπλάσεις είναι άφαντη, ενώ η αγορά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας ευκαιρίες που γεννιούνται εκεί ακριβώς όπου η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διώχνει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τους κατοίκους και ρίχνει στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει όψη η Αθήνα – Ποια έργα μπαίνουν στην τελική φάση

Όλο και πιο κοντά έρχεται το «άνοιγμα» της Αθήνας στη θάλασσα μέσω της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, με διάφορα έργα πνοής και πολιτισμού.

Τα βασικότερα, από αυτά που εντάσσονται στο χρονικό πλαίσιο 2014-2017, είναι: η επέκταση του μετρό στον Πειραιά, η μετατροπή του παλιού εργοστασίου του Φιξ σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το νέο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου και η ανάπλαση του κέντρου της πόλης με κύριο άξονα την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα πεζοδρομηθεί.

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, υπεγράφη το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα καθορίσει τις χρήσεις γης στο φαληρικό όρμο και στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο.

Παράλληλα, η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έχει μπει στην τελική της φάση και το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ο ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια, ο χώρος στο δέλτα του Φαλήρου, θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί και σε ορισμένα τμήματα θα υπογειοποιηθεί, ενώ τρεις δρόμοι του δήμου Μοσχάτου θα επεκταθούν με τη μορφή προβλήτας στη θάλασσα.

Όσο για το κέντρο της πρωτεύουσας, στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, έργο που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μελετών και η κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σε ποιους δρόμους της Αθήνας θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή

Από τις 11:00 έως τις 13:00 θα διακόπτεται σταδιακά στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας η κυκλοφορία την Κυριακή, λόγω του αγώνα Ποδηλατοδρομίας για το διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί προσωρινά από τις στους παρακάτω δρόμους:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Λεωφόρος Συγγρού, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας και της οδού Βούρβαχη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Λεωωόρος Βασιλίσσης Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

Ηρώδου Αττικού, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Ακακιών και της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Ριζάρη, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Μελεάγρου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντινου.

Κλεάνθους, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Ακαδημίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας.

Βασιλέως Γεωργίου Β΄, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βασιλέως Κωνταντίνου και της οδού Ρηγίλλης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Σταδίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Αμερικής και της Πλατεία Συντάγματος.

Αρδηττού, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βουλιαγμένης και της Λεωφόρος Βασιλεώς Ολγας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας και της Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία στις συγκεκριμένες οδούς και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Καμίνης: Με κονδύλια ΕΣΠΑ η αναπαλαίωση της σφραγισμένης βίλας «Αμαλία»


Με κονδύλια του ΕΣΠΑ θα γίνει η αναπαλαίωση στην βίλα «Αμαλία» η οποία σφραγίστηκε την Πέμπτη από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, όπως έκανε γνωστό μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης.

Προσέθεσε ότι πόρτες και παράθυρα κτίστηκαν με τσιμεντόλιθους, ενώ παράλληλα απλώθηκε συρματόπλεγμα πάνω από την περίφραξη της αυλής, προκειμένου να αποφευχθεί ανακατάληψη του κτιρίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καμίνης, αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση του κτιρίου στην παλιά μορφή του, τονίζοντας ότι το ακίνητο δεν πορίζεται προς πώληση.

Δήλωσε τέλος ότι στα σχέδια του Δήμου είναι είτε να μετατραπεί σχολείο, είτε σε πολιτισμικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της βίλας «Αμαλία», η οποία τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερα από 30 χρόνια, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε η Αστυνομία εκδίωξε τους καταληψίες.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δωρεάν wi-fi για 30 λεπτά στον Σταθμό Αθήνας

Πρόσβαση σε δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ για 30 λεπτά θα έχουν πλέον οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που χρησιμοποιούν τον Σταθμό Αθήνας ΟΣΕ. 

Η υπηρεσία Free Wi-Fi hotspot παρέχει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση, καλύπτει τους εσωτερικούς χώρους του σταθμού και τις αποβάθρες.

Παράλληλα η νέα υπηρεσία πληροφόρησης επιβατικού κοινού Passenger Information Service (PIS) παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να πληροφορούνται για τις ώρες άφιξης, αναχώρησης και διέλευσης των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τις οθόνες που έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του σταθμού και στην κεντρική αποβάθρα, θα παρέχονται και πληροφορίες για τις προσφορές της εταιρείας και για νέες υπηρεσίες.
Enhanced by Zemanta

"Εχτισαν" τη Βίλα Αμαλία με τούβλα και συρματοπλέγματα


- Εργάτες του Δήμου Αθηναίων μετέτρεψαν σε φρούριο το ιστορικό κτίριο
- Τούβλα, συρματοπλέγματα και δοκάρια επιστρατεύτηκαν για το "χτίσιμο"
- Η βίλα Αμαλία είχε καταληφθεί από αντιεξουσιαστές πριν 22 χρόνια 
- Η κατάληψη τελείωσε μετά από αστυνομική επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ 

Η διάσημη και πολύπαθη βίλα Αμαλία, το ιστορικό δηλαδή κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν θυμίζει πλέον φρούριο. Υπενθυμίζεται πως η κατάληψη της βίλας έληξε μετά από 22 χρόνια με μια αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, στις 20 Δεκεμβρίου 2012.   Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από όσα είχε βρει μέσα στο κτίριο η αστυνομία.

Αντιεξουσιαστές είχαν ανακαταλάβει για λίγες ώρες τη βίλα με αποτέλεσμα να γίνει νέα επέμβαση της αστυνομίας στις 9 Ιανουαρίου 2013. Προκειμένου να μην υπάρξουν νέες προσπάθειες ανακατάληψης του κτιρίου από αντιεξουσιαστές, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εκαναν εργασίες τις τελευταίες ημέρες και κυριολεκτικά "έχτισαν" όλες τις πιθανές εισόδους της βίλας Αμαλία.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Εκδότες κατά Καμίνη για το «Παζάρι Βιβλίου»


Τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) και του Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) προκάλεσε η απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να μεταφέρει το καθιερωμένο «Παζάρι Βιβλίου» (25/1 - 13/2) από την πλατεία Κλαυθμώνος στην πλατεία Κοτζιά. Οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης οι πωλήσεις είναι σημαντικά μειωμένες. 

«Η κίνηση τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες είναι μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας» είπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «μετά από 10 ημέρες λειτουργίας βλέπουμε την εκδήλωση να κινδυνεύει ως προς την οικονομική βιωσιμότητά της».

Η μεταφορά της εκδήλωσης, είπαν οι διοργανωτές, «είναι αποτέλεσμα πιέσεων, γνωριμιών και προσωπικών εξυπηρετήσεων του δημάρχου Αθηναίων σε ιδιώτη ή ιδιώτες. Είναι φανερό πως αυτό δεν αρέσει σε ιδιοκτήτη αλυσίδας καταστημάτων με έδρα την Θεσσαλονίκη, που πρωτοστατεί σε κίνηση διαμαρτυρίας για την μεταφορά της εκδήλωσης σε άλλο χώρο όπως το Γκάζι ή το Θησείο».

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο Δήμος Αθηναίων είχε απαντήσει στις 11/12/2012 ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά τους για τη διοργάνωση της έκθεσης στην πλ. Κλαυθμώνος «λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν σχετικά με το «Παζάρι Βιβλίου» και του ανταγωνισμού που δημιουργείται με τα παρακείμενα βιβλιοπωλεία της περιοχής» και επανήλθε πρόσφατα επί του θέματος στις 2/1/13 εμμένοντας στην απόφασή του.

Το παζάρι -με τις εκπτώσεις που ξεκινούν από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 90%- πραγματοποιείται σε ένα ενιαίο για όλους τους εκδότες περίπτερο στην πλατεία Κοτζιά όπου εκτίθενται 500.000 βιβλία, περισσότερων από 150 εκδοτικών οίκων.

Τα εκποιούμενα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 10 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ξηλώνουν 300 περίπτερα στο κέντρο της Αθήνας για περισσότερο πεζοδρόμιο

Επιχείρηση «ελεύθερα πεζοδρόμια» ξεκινάει σε πολλούς δήμος της χώρας με στόχο την απομάκρυνση κλειστών περιπτέρων ώστε να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος, ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας αναμένεται να απομακρυνθούν περίπου τριακόσια κιόσκια.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι δήμοι, οι οποίοι από 1/1/2013 φέρουν την αρμοδιότητα για τα περίπτερα που μέχρι πρότινος ανήκε κυρίως στο Υπουργείο Αμυνας, θα αρχίσουν να ξηλώνουν τα περίπτερα που παραμένουν κλειστά.

Στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να απομακρυνθούν περίπου τριακόσια κιόσκια από κεντρικούς οδικούς άξονες όπως η Σταδίου, η Αχαρνών και η Πατησίων όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και πολλές κλειστές επιχειρήσεις.

Στόχος βέβαια είναι και η εξοικονόμηση χώρου για τους πεζούς και η αποσυμφόρηση των πάλαι ποτέ εμπορικών δρόμων.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις επιχειρήσεις, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι άδειες περιπτέρων τις τελευταίες δεκαετίας με αποτέλεσμα να επικρατεί «κακός χαμός» στις μεγάλες πόλεις.

Χαρακτηριστικό είναι ,σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι κάποτε έφτασαν να λειτουργούν στην Αθήνα περίπτερα σε 1.080 σημεία.

Εκτός από τα τριακόσια περίπτερα για τα οποία δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον αναζητείται τρόπος για να την απομάκρυνση ή επαναλειτουργία και άλλων πολλών που παραμένουν κλειστά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...