Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Καμίνης: ζητά αυστηρότερη νομοθεσία για τους βανδαλισμούς


Πρόταση για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με βανδαλισμούς και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας προτίθεται να απευθύνει προς την Πολιτεία ο Δήμος Αθηναίων. Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας (Κυριακή 22.2.2012), εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι διοργανωτές κινητοποιήσεων οφείλουν να έχουν την ευθύνη της περιφρούρησης και του ειρηνικού χαρακτήρα των διαδηλώσεων ενώ ζητούνται από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς δεσμεύσεις, για τη λήψη συντονισμένων προληπτικών μέτρων, «ώστε να μην ζήσουμε ξανά τέτοια καταστροφή».
Την Πέμπτη , κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, αναφερόμενος στους βανδαλισμούς που έγιναν τόνισε ότι η Αθήνα δεν αντέχει άλλη τέτοια καταστροφή. Και πρόσθεσε: «Οι υγιείς δυνάμεις της πόλης πρέπει να αντιδράσουν».
Τους βασικούς άξονες του ψηφίσματος που έφερε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο είχαν προσυπογράψει και οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, καθώς και «της κοινωνίας των πολιτών».
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καμίνη, της παράταξης του κ. Ν. Κακλαμάνη, όπως επίσης η Χρυσή Αυγή και ο κ. Γ. Αμυράς. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), η Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο κ. Σοφιανός («Λαϊκή Συσπείρωση») κατήγγειλε τον κ. Καμίνη ότι την ώρα που χιλιάδες λαού διαδήλωνε κατά του νέου μνημονίου εκείνος καλούσε να υπερψηφιστεί ενώ τόνισε ότι «η καταστολή και η προβοκάτσια πάνε μαζί από το αστικό κράτος και θα ενταθούν σε συνθήκες που ο λαός μας δείχνει αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με την πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ».
Η Ανοιχτή Πόλη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το ψήφισμα αναφέρεται στους βανδαλισμούς της Κυριακής , κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του νέου μνημονίου, δεν γίνεται καν λόγος για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια, για την τακτική των ΜΑΤ και τη χρήση χημικών προκειμένου να αποτρέψουν τις χιλιάδες λαού να διαδηλώσουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.
Το κείμενο του ψηφίσματος:
«H Αθήνα καλείται και πάλι να επουλώσει τις πληγές της. Για μια ακόμη φορά παρακολουθήσαμε όλοι, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, την πόλη μας να παραδίδεται ανυπεράσπιστη στη βία, τη φωτιά και τη λεηλασία.
Η συντονισμένη πυρπόληση δεκάδων κτηρίων στο κέντρο της πόλης μετατρέπει, σήμερα πια, σε βεβαιότητα την υποψία, ότι κάποιοι, εδώ και καιρό, επιδιώκουν συστηματικά να καταστρέψουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πρωτεύουσας, να ερημώσουν το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο. Αυτή τη φορά, μάλιστα, είχαν συγκεκριμένη επιδίωξη: να πλήξουν τον πολιτισμό της πόλης, την ιστορική της μνήμη, τον οικονομικό πνεύμονά της, υπονομεύοντας συνάμα τον ειρηνικό χαρακτήρα της συλλογικής διαμαρτυρίας των πολιτών κατά του Μνημονίου ΙΙ.
Απέναντι σε αυτήν την οργανωμένη επίθεση, η Πολιτεία αδυνατεί να αντιδράσει εγκαίρως και να προλάβει τις καταστροφές. Μέρες πριν από την καταστροφή, η Νομική Σχολή κατελήφθη από τις δυνάμεις της βίας, οι οποίες μάλιστα εξέδωσαν και σχετική δημόσια ανακοίνωση, χωρίς να υπάρξει κάποια έγκαιρη και ουσιώδης αντίδραση ούτε από την Πρυτανεία ούτε από την Αστυνομία, οι οποίες μεταθέτουν αμοιβαία τις ευθύνες τους, με επιχειρήματα που δεν είναι απλώς αβάσιμα, αλλά υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Συνέπεια αυτής της αδράνειας είναι ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταβλήθηκαν και πάλι σε ορμητήρια κουκουλοφόρων, επιχειρήσεις αφέθηκαν στο έλεος της καταστροφικής μανίας τους και σημαντικές νησίδες πολιτισμού και ιστορίας αποτέλεσαν το λάφυρο ενός πολέμου που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει στην Πολιτεία την μετατροπή επί το αυστηρότερον της νομοθεσίας σε θέματα βανδαλισμών.
Το Κράτος εμφανίζεται αδύναμο να εγγυηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Αθηναίου, να ζει με ασφάλεια στην πόλη του, να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα σε αυτήν, να αναπτύσσει ελεύθερα την επαγγελματική δραστηριότητά του και να διαδηλώνει ελεύθερα και ειρηνικά.
Αλλά και οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με βάση τη συσσωρευμένη πολυετή εμπειρία του εργατικού κινήματος και ύστερα, μάλιστα, από τόσες βιαιότητες στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οφείλουν να περιφρουρούν τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, στις οποίες οι ίδιες καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν. Οι καταστροφές και η ερήμωση του κέντρου της Αθήνας δεν ανοίγουν τον δρόμο προς την εφαρμογή άλλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, αλλά, αντίθετα, τις υπονομεύουν.
Εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η δημοτική αρχή δηλώνει, ότι ανεξάρτητα από τη θέση που διατηρεί ο καθένας για τα διαδοχικά μνημόνια, αυτό που προέχει σήμερα είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Τούτο προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους όσοι κατέχουν αιρετό δημόσιο αξίωμα και άμεση αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του πελατειακού κράτους, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάντια της χώρας.
Ειδικά για τη πόλη μας, το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει :
- ότι θα κρατήσει πάση θυσία ζωντανό τον ζωτικό ιστό της πρωτεύουσας, το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο·
- ότι ήδη συμβάλλει άμεσα και οργανωμένα στην αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων
- Ότι όλοι μαζί θα κερδίσουμε ξανά την πόλη μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας.
Ζητά όμως:
- από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς ειλικρινή διάλογο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για τη λήψη συντονισμένων προληπτικών μέτρων, ώστε να μην ζήσουμε ξανά τέτοια καταστροφή».
tovima
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...