Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Clean Junkies

Αλήθεια, τι σημαίνει «clean junky»; Η πρώτη συνειρμική εικόνα απόδοσης του όρου είναι μάλλον αυτή ενός ταλαιπωρημένου ψυχαναγκαστικού τύπου, που μ’ ένα πανί στο χέρι, καθαρίζει μανιωδώς, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα του προσφέρει γαλήνη. Μμμ...μπορεί... Ξέρω, όμως, έναν «clean junky», το Λευτέρη, κι αλήθεια… δεν είναι έτσι.

Ο Λευτέρης Μάγγος είναι πρώην διαφημιστής. Διέδρασε για αρκετό καιρό με το «λαμπερό» κόσμο των media και μετά αποφάσισε να περάσει στην αντίπερα όχθη – την αντιδιαφήμιση.

Χρόνια ακτιβιστής σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, έκανε τις καθημερινές διαδρομές του στην Αθήνα, παρατηρώντας την πληθώρα της πληροφορίας που τον περιέβαλλε αναρτημένη σε τοίχους, συρματοπλέγματα, δέντρα. «Ο κύριος Χ τραγουδά στο κέντρο Ψ», «Κεραμικές Εστίες σε τιμές ευκαιρίας», «Είδη ψαρέματος»… Διαφήμιση – ανεξαιρέτως – παντού.

Μια μέρα, λοιπόν, έκανε κάτι αντίθετο στη «διαφημιστική του φύση». Είδε ένα δέντρο καρφωμένο με μια διαφημιστική πινακίδα, την τράβηξε και το παρατήρησε, με όλα τα σημάδια της χρόνιας ταλαιπωρίας του, ακόμη όμορφο και σίγουρα ανακουφισμένο στην απελευθέρωσή του... και κάπως έτσι άρχισε το «clean junking».

Οι «clean junkies» είναι μια ομάδα ανθρώπων που μαζεύονται, για να καθαρίσουν το χώρο από τον πυρπολισμό μηνυμάτων, να περιφρουρήσουν την υγεία και την αισθητική του περιβάλλοντος και να προάγουν την επικοινωνία της γειτονιάς. 

Ο πυρήνας της είναι 4εις φίλοι (οποία έκπληξη διαφημιστές!), που συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα για να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τις αφίσες που κατακλύζουν το οπτικό μας πεδίο. Κι επειδή η αποκάλυψη είναι ευχάριστη κι η ευχαρίστηση έλκει τους ανθρώπους, η ομάδα έχει αποκτήσει πολλά μέλη, κι έχει στο ενεργητικό της ήδη 4εις μαζικές συναντήσεις αποκαθήλωσης.

Οι Ρομπέν της πόλης, ή αλλιώς clean junkies, απλά παρατηρούν γύρω τους ότι κάτι πάει στραβά, και χωρίς τυμπανοκρουσίες αποφασίζουν να κάνουν ένα μικρό «κάτι» γι’αυτό. Μην το σκέφτεστε… αν μαζευτούμε πολλοί (πού;πώς;πότε;) αυτό το «κάτι» μπορεί να γίνει μεγάλο. Σ.Π.  http://debop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...