Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Καμίνης: «Ο Σπηλιωτόπουλος αντισυστημικός, όταν δεν έχει μιλήσει μία φορά στην Ολομέλεια;»


Για το όνειρό του για την Αθήνα - «μια αγορά όπως αυτή της Βαρκελώνης» -, για τα οικονομικά του Δήμου που «δεν μπορεί να είναι μια ζωή ζήτουλας», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την εγκληματικότητα στην πόλη και για τους αντιπάλους του στις επικείμενες εκλογές - κυρίως δε για τον υποψήφιο της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο - μίλησε την Παρασκευή στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δεν έκρυψε τα λόγια του. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως μολονότι η κατάσταση με την εγκληματικότητα στην Αθήνα «δεν είναι ιδανική», υπάρχει βελτίωση.


«Η κατάσταση δεν είναι ιδανική, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει. Υπάρχει βελτίωση, π.χ. το βράδυ περπατάς στην Ομόνοια. Δεν το λέω εγώ για την Ομόνοια, το λένε οι πολίτες. Το λέει π.χ. ο κ. Χαραλαμπίδης, ο ηθοποιός, που είναι υποψήφιος του κ. Σπηλιωτόπουλου. Το έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι περπατάς πια στην Ομόνοια. Υπάρχει μείωση εγκληματικότητας στην πόλη, αλλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα από την εγκατάλειψη δεκαετιών, δεν θα τα λύσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Το θέμα είναι να κάνουμε πρόοδο και αυτή η πρόοδος να είναι συνεχής» είπε ο Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε πάντως σε αυτό το σημείο να αποδώσει όπως είπε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» καθώς η ασφάλεια είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι του Δήμου.

«Δεν βγήκα εγώ να σφετεριστώ το έργο κανενός. Η ασφάλεια είναι έργο της κυβέρνησης. Επειδή ακούω διάφορους υποψηφίους να μιλούν για το θέμα της ασφάλειας και να κατηγορούν τον Δήμο, απορώ και εξίσταμαι: ο Δήμος, στο θέμα της ασφάλειας, είχε στο θέμα της ασφάλειας σε δευτερεύοντα ρόλο, κυρίως της ευταξίας, τη Δημοτική Αστυνομία. Μπορούν να μας εξηγήσουν αυτοί οι βουλευτές-υποψήφιοι, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, γιατί έπιασαν και στραγγάλισαν ένα θεσμό όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες; Θα τολμήσουν να μας πουν τώρα για τα σχολεία που υπερψήφισαν οι ίδιοι την κατάργηση των σχολικών φυλάκων;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης.

Αναφορικά με τα οικονομικά του δήμου, τη Δημοτική Αστυνομία και τις προμήθειες, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τις δυσκολίες, την ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου αλλά και τα απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο της δημοτικής αρχής για να επιτελέσει ένα έργο, κάνοντας λόγο για «7.000 υπογραφές»!

«Θέλει πάρα πολλή προσπάθεια για να συντονιστεί ο δήμος με την Αστυνομία και πρέπει η Αστυνομία να μάθει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα, που δεν είναι εύκολο, και κακά τα ψέματα: ο δήμος, τι θα είναι; Μια ζωή ζήτουλας; Δηλαδή, θα ζητάει οικονομικούς πόρους και θα παρακαλάμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μας διαθέσει αστυνομικές δυνάμεις αντί να διευθύνουμε οι ίδιοι τα του οίκου μας;» είπε ο Γιώργος Καμίνης και συνέχισε:

«Οι δήμοι πρέπει να γίνουν οικονομικά αυτοτελείς. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, ένα τμήμα της φορολογίας πρέπει να περάσει στους δήμους. Φυσικά και μπορούμε να το διαχειριστούμε και πρέπει να μας λύσουν τα χέρια στο επίπεδο της καθημερινής διοίκησης. Με κατηγορούν οι πολίτες – και έχουν δίκιο που φωνάζουν – για το θέμα του φωτισμού της πόλης, αλλά έχουμε 2,5 χρόνια έναν διαγωνισμό για να γεμίσουμε την πόλη λαμπτήρες. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τα λεφτά να προχωρήσουμε, αλλά δεν μπορούμε από τις ενστάσεις, τα φρένα και τους ατελείωτους ελέγχους. Θέλει 7.000 υπογραφές, αν βάλουμε και τις υπογραφές στα πρακτικά όλων των μελών και δεν ξέρω πόσες υπουργικές αποφάσεις ή την επιτροπής οικονομικών του Δήμου. Θέλει τόσες υπογραφές, διότι το κράτος προσπαθεί να ελέγξει με χίλιους δυο τρόπους τις προμήθειες των δήμων. Εκ των προτέρων, κάθε προμήθεια έχει τον έλεγχό της. Από εκεί και πέρα, πολλές φορές οδηγεί σε γραφειοκρατία και ενδεχομένως και σε διαφθορά, όταν πας να παρακάμψεις τις διαδικασίες. Ο έλεγχος πρέπει να υπάρχει, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο!».

«Σχολείο από το 2016 η Βίλα "Αμαλία"»

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη ο δήμαρχος Αθηναίων είπε:

«Θέλω καθένας να κάνει τη δουλειά του και να την κάνει σωστά. Από εκεί και πέρα, ούτε εκείνος είμαι εγώ, που άδειασε τη Βίλα "Αμαλία". Αλλά στήριξα τον υπουργό και πήρα θέση, διότι πιστεύω ότι τα δημόσια κτίρια δεν πρέπει να τελούν υπό κατάληψη από κανέναν. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα κτίρια, αλλά δημοτικά κτίρια δεν υπάρχουν σε κατάληψη τώρα. Κανένα. Η δημοτική αγορά της Κυψέλης τελούσε σε ένα είδος κατάληψης, όχι με τη βία, αφού γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά έπρεπε να περιέλθει στην εξουσία του δήμου, της δημοκρατικά εκλεγμένης δημοτικής αρχής. Αυτό το κάναμε χωρίς να ανοίξει μύτη, αφού πρώτα επιχείρησα να συνεννοηθώ με την παράταξη του κ. Σακελλαρίδη για να δω πώς θα γίνει αυτό. Απείχαν συστηματικά από όλη τη συζήτηση και έτσι το καλοκαίρι μπήκαμε μέσα. Τώρα, είναι στο ΕΣΠΑ, θα μπει ο εργολάβος σε λίγο και θα γίνει ένα καταπληκτικό πράγμα που και τώρα το κτίριο είναι ανοιχτό. Στη Βίλα Αμαλία, θα γίνει σχολείο το 2016, ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση με τον εργολάβο και αρχίζουν τα έργα οσονούπω. Κι αυτό με λεφτά του ΕΣΠΑ».

«Να απεμπλέξουμε τα δημοτικά από τα κομματικά»

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γιώργος Καμίνης κλήθηκε να μιλήσει για τους αντιπάλους του στις εκλογές και για τις αιτιάσεις τους ότι ο ίδιος είναι κομματικός υποψήφιος.

«Τι να σας πω τώρα. Τι πρέπει να πω; Τα λόγια χάνουν τη σημασία τους!» απάντησε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον υποψήφιο με τη ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο: «Ο κ. Σπηλιωτόπουλος το λέει, που ήταν υπουργός επί χρόνια; Που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Καραμανλή; Που είναι τόσα χρόνια βουλευτής; Είναι αντισυστημικός και εγώ συστημικός; Και την αντισυστημικότητά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος πού μας την έχει δείξει; Μήπως πήρε καθόλου τομ λόγο στη Βουλή, από τον Ιούνιο του 2012, για να μιλήσει αντισυστημικά; Ούτε μία φορά δεν έχει μιλήσει στην Ολομέλεια! Ετσι θα ασκήσει και τα δημοτικά του καθήκοντα, στη δημαρχία; Με την ίδια αδράνεια; Ε, με συγχωρείτε… μη χάσουμε και τη σημασία των πραγμάτων», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

Ο ίδιος είπε πως θεωρεί όλους βασικούς αντιπάλους του, βρίσκοντας αφορμή να ασκήσει εκ νέου κριτική στη ρητορική του Αρη Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι εκείνος που μεταφέρει στα αυτοδιοικητικά την την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

«Τους θεωρώ όλους βασικούς αντιπάλους. Με τον καθένα έχουμε θέματα προς αντιπαράθεση. Εάν λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι βασικός του αντίπαλος είναι ο κ. Σακελλαρίδης, με συγχωρείτε, αλλά αυτό εγώ το θεωρώ έναν έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο για να μας μεταφέρουν στα δημοτικά την αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί θα συσκοτίσει τελείως τα δεδομένα με τα οποία μιλάμε για την πόλη και τον Δήμο» είπε ο Γιώργος Καμίνης και συνέχισε: «Πρέπει, επιτέλους, να απεμπλέξουμε τα δημοτικά από τα κομματικά. Να σηκωθούν τα κόμματα και να μας αφήσουν ήσυχους! Έχουν λόγο ως φορείς που οργανώνουν τη βούληση του λαού, αλλά όχι ως φορείς που οργανώνουν τις κομματικές αντιπαραθέσεις και με αντιπαραθέσεις ενδοκομματικές και διακομματικές να έρχονται ουσιαστικά και να παρεμβαίνουν στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης. Η πόλη έχει ανάγκες και προβλήματα, να αρθρώσουν επιτέλους ένα λόγο που έχει να κάνει με την πόλη».

«Οπως στη Βαρκελώνη»

Τέλος για το όραμά του και το μεγάλο έργο που θέλει να κάνει στην πόλη ο Γιώργος Καμίνης αποκάλυψε:

«Ονειρό μου είναι – γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ισπανία – να κάνω τη δημοτική αγορά όπως της Βαρκελώνης. Να πηγαίνει ο άλλος όχι μόνο για να ψωνίσει, αλλά και για να διασκεδάσει, να φάει και να κάνει τον περίπατό του. Και τα Σαββατοκύριακα. Και να είναι ανοιχτά οπωσδήποτε τα καταστήματα (τα Σαββατοκύριακα). Σε ανύποπτο χρόνο, και εγώ και ο Μπουτάρης είχαμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του να είναι τα μαγαζιά της πόλης το Σαββατοκύριακο. Είπα να αρχίσουμε, για να δούμε πώς θα πάει, από το ιστορικό κέντρο. Μόλις το είπα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι στις μεγάλες πόλεις θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι, το άλλαξαν και πήραν την αρμοδιότητα από τους δημάρχους εν μία νυκτί. Και την έδωσαν στις περιφέρειες. Αυτό το θεωρώ εγκληματικό. Εάν θέλουμε το κέντρο να το κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δεν νοείται να μην είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο κέντρο τα Σαββατοκύριακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...