Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Το Παγκράτι ανθεί, ένα νέο βιβλιοπωλείο επιβεβαιώνει την τάση


του Δημητρη Ρηγοπουλου

Σάββατο πρωί, μία κυρία κοντοστέκεται στη βιτρίνα του νέου βιβλιοπωλείου που μετράει λίγες ώρες ζωής. Σπρώχνει την πόρτα με ελαφριά ανυπομονησία και καλημερίζει θερμά την υπάλληλο.
«Καλή αρχή! Δεν ξέρετε πόσο χαιρόμαστε που ανοίξατε. Περνούσα, είχα καταλάβει ότι κάτι ωραίο ετοιμάζεται, αλλά δεν πήγε το μυαλό μου σε βιβλιοπωλείο.

Το έμαθε, όμως, η κόρη μου και χαρήκαμε όλοι τόσο πολύ!».

Στη συνέχεια θα αναζητήσει το πρώτο βιβλίο, «έτσι, για το καλό», κι αυτός είναι λίγο πολύ ο κανόνας από την Παρασκευή το πρωί, όταν άνοιξαν τις πόρτες τους οι «Πλειάδες», το νέο βιβλιοπωλείο του Παγκρατίου στην
οδό Σπύρου Μερκούρη. Κάτοικοι της περιοχής μπαίνουν για μια πρώτη, αναγνωριστική επίσκεψη στο μακρόστενο κατάστημα με τη μικρή σχετικά βιτρίνα αλλά και το μεγάλο βάθος που φτάνει μέχρι τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας. Ολοι έχουν να πουν μια καλή κουβέντα. Το λεγόμενο «αστικό Παγκράτι», από το Αλσος μέχρι το Χίλτον, δεν διέθετε τις τελευταίες δύο, τουλάχιστον, δεκαετίες βιβλιοπωλείο κι αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η επιχειρηματική πρωτοβουλία του κ. Αλκη Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που προέρχεται από τα σπλάχνα του εκδοτικού χώρου: αρχικά στον μικρό εκδοτικό οίκο ΚΟΑΝ και στη συνέχεια στις εκδόσεις Πόλις.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που η γειτονιά δείχνει να αγκαλιάζει θερμά το νέο της βιβλιοπωλείο. Αντίθετα από άλλες αστικές περιοχές της Αθήνας, το Παγκράτι εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μια διαρκή δυναμική που σε ένα πρώτο επίπεδο αποτυπώνεται στον πολλαπλασιασμό των καταστημάτων εστίασης: καλόγουστα καφέ, μπιστρό, μπαρ με προσωπικότητα, εστιατόρια. Ενας νέος κόσμος με δημιουργικά χαρακτηριστικά και καταναλωτικό δυναμισμό έχει εμπλουτίσει την τοπική ανθρωπογεωγραφία καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη. Κοντά στην πλατεία Προσκόπων είναι ανοιχτό εδώ και ένα χρόνο το «Λεξικοπωλείο», ένας εξειδικευμένος χώρος για τα λεξικά και τις ξένες γλώσσες.

Οι «Πλειάδες» δεν είναι ένα συνηθισμένο συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Εχει έντονο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα (δουλειά επιπέδου από το γραφείο της Πέννυς Λουκάκου και της Τζίνας Σωτηροπούλου) ενώ ο ακάλυπτος με ένα λυγερό φοίνικα να δεσπόζει στο κέντρο του φιλοξενεί τραπεζάκια με καρέκλες, ιδανική λύση για όσους θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο τους σ’ αυτό το ευχάριστο και ήσυχο περιβάλλον. «Εχετε σκεφθεί να διαμορφωθεί σε καφέ;», ρωτάω τον κ. Α. Τεμπονέρα. «Δεν αποκλείεται, αλλά αυτήν την ώρα μας ενδιαφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει ένα βιβλιοφιλικό στέκι».

Από το φθινόπωρο θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται στο πίσω μέρος του βιβλιοπωλείου με θέα στην όμορφη αυλή με τον φοίνικα. Τα Σάββατα θα είναι αφιερωμένα στα παιδιά. Ο προσανατολισμός είναι βιβλιοφιλικός, χωρίς όμως να αποκλείονται και πιο εμπορικές επιλογές που πάντως δεν προβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...