Της Μαίρης Αδαμοπούλου
Τέσσερα στρέμματα ελεύθερου χώρου ετοιμάζεται να αποκτήσει η Αθήνα σε έναν από τους σημαντικότερους αλλά και παραγνωρισμένους αρχαιολογικούς χώρους της, στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Απόφαση που όχι μόνο θα επιτρέψει στην πόλη να αποκτήσει μια ακόμη ανάσα, αλλά και θα ενοποιήσει τον χώρο όπου ίδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή ο Πλάτων.
Ταυτοχρόνως, σημαίνει το πλέον πρόσφατο βήμα για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης υποβαθμισμένης γειτονιάς της Αθήνας, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, δίπλα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως οι λεωφόροι Κηφισού, Λένορμαν και Αθηνών και προαναγγέλλει και την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος, τη δημιουργία του Aρχαιολογικού Mουσείου της Πόλεως των Αθηνών.
Τέσσερα παλιά και επικίνδυνα σπίτια, που φιλοξενούν χιλιάδες αρχαιότητες οι οποίες ήρθαν στο φως από το 1930 έως το 1960, τα οποία βρίσκονται στη συμβολή των οδών Κρατύλου (ο οποίος τέμνει τον αρχαιολογικό χώρο) και Μοναστηρίου, θα γκρεμιστούν για να ελευθερωθεί ο χώρος. Οι πολύτιμες αρχαιότητες θα μεταφερθούν τόσο σε υφιστάμενες αποθήκες που βρίσκονται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου όσο και σε νέες πρότυπες προκατασκευασμένες κατασκευές σε γειτονικά οικόπεδα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με στόχο να πληρούν τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και να είναι επισκέψιμες (μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων) για το ευρύ κοινό.
Μια γεύση δε από τα εντυπωσιακά ευρήματα που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αθήνα θα μπορούν να απολαμβάνουν οι περιπατητές στον 130 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο, καθώς στη θέση των γκρεμισμένων παλιών σπιτιών - κατοικιών θα δημιουργηθεί ένα κιόσκι 50 τ.μ. κάτω από το οποίο θα βρουν στέγη περίπου 30 μαρμάρινες ανάγλυφες σαρκοφάγοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.
«Θέλουμε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να παίξει ρόλο στο πώς η Αθήνα θα ξαναβρεί και θα αναδιοργανώσει την ταυτότητά της. Οι δυνατότητες παρέμβασης του ΥΠΠΟΤ είναι η υλοποίηση δράσεων όπως αυτή στην Ακαδημία Πλάτωνος, που θα επιτρέψει τη σύνδεση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και θα δώσει στο κοινό ελεύθερα τέσσερα στρέμματα», δίνει στα «ΝΕΑ» το στίγμα της παρέμβασης που εγκρίθηκε χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
«Στόχος μας είναι οι Αθηναίοι να ξαναπάρουν την πόλη στα χέρια τους. Το πρώτο μήνυμα θα πρέπει να το στείλει η Πολιτεία, όμως καμία κίνηση δεν μπορεί να ριζώσει αν δεν την αγκαλιάσει ο κόσμος», συνεχίζει ο κ. Γερουλάνος. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων - οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ στο οποίο και θα ενταχθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου - εκτιμάται πως θα χρειαστεί περί το ένα εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή τους σε βάθος τριετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου