Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Ξενώνας για τους άστεγους της Αθήνας

Ξενώνας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστέγων της Αθήνας πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2011 στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Ο ξενώνας θα προσφέρει σε αστέγους ανεξαρτήτως ηλικίας φύλλου και εθνικότητας, ασφαλή φιλοξενία, καταλύματα, σίτιση υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη και ιματισμό.

Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, παραχωρείται από το Δήμο Αθηναίων. Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της Υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα ανατίθεται στη Μ.Κ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".

Η λειτουργία του ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 450 περίπου άτομα ημερησίως θα ξεκινά το μεσημέρι και θα τελειώνει στις 7 το πρωί οπότε ο ξενώνας θα κλείνει για να ακολουθήσουν εργασίες καθαρισμού κ.λ.π.

Οι φιλοξενούμενοι, θα είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και ο κάθε ένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ξενώνα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξυπηρετουμένων. Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και όχι μόνο της παροχής συσσιτίου γεγονός που θα επιδράσει ευεργετικά στην εικόνα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του "Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης εκτάκτων Αναγκών" και πόρους του Προγράμματος "Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων" που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Από το ίδιο πρόγραμμα (το οποίο είναι συνολικού ύψους 211 εκατ. ευρώ), χρηματοδοτούνται διάφορες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στην αγορά εργασίας, όπως η δράση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στο νομό Καστοριάς.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσόν των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκταμίευση θα ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα του 2011 και θα ολοκληρωθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών ως το τέλος του 2013.

Το Σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων και ενεργειών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ομάδων του πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, μετανάστες, μακροχρόνια άνεργοι, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking ενδοοικογενειακής βίας χρήστες ουσιών ανήλικοι παραβάτες αποφυλακισμένοι άστεγοι κ.λ.π.

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας θα παρασχεθούν όλα τα μέσα και η τεχνογνωσία για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην αναζήτηση κονδυλίων από την Ε.Ε. Η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναλάβει την αναζήτηση των χώρων όπου θα καλύπτονται βασικές ανάγκες διαβίωσης και υγειονομική περίθαλψη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία ή τη φτώχια.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο είχε υπογραφεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 μεταξύ της και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Μ.Κ.Ο., "Αποστολή", προβλέπεται ακόμη, η λειτουργία Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, δημιουργία μητρώου εθελοντών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας δικτύου προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης με κινητά συνεργεία στο κέντρο των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...