Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Για μια Αθήνα νέα, ελκυστική κι ωραία...


Από το Μαρικάκι

Με μια πρώτη ανάγνωση δεν λέει τίποτα η συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη στο χθεσινό Κυριακάτικο Βήμα. Σε βαθμό που να σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος δεν θέλει να βγει δήμαρχος και υπονομεύει την υποψηφιότητά του με μια συνέντευξη άνευρη, με εμφανή την προσπάθεια υπερστρογγυλέματος, όλο αοριστολογίες κι υποσχέσεις για μια Αθήνα «ελκυστική, με προσωπικότητα και χρώμα». Παρεμπιπτόντως, εγώ φταίω που κάτι τέτοια μου θυμίζουν τη «Βουλή των εφήβων»;

Όμως, ο τίτλος του δημοσιεύματος αλλιώς με προϊδέασε: «Όποιος κλέβει πρέπει να πηγαίνει στη φυλακή». Υπέθεσα κι εγώ ότι η εν λόγω υπερκομματική προσωπικότητα που δηλώνει ότι «όσοι επιλέγουν να κάνουν το μνημόνιο σημαία τους στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας βρίσκονται σε λάθος εκλογές», αναφέρεται αποκλειστικώς στα του δήμου. Και πήγε το μυαλό μου σε κάποιο σχέδιο - σκούπα από την Ομόνοια και κάτω, το οποίο θα εκτελεστεί με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ευγενή κι αμόλυντο από τις κομματικές ιδεολογίες υποψήφιο, εφόσον εκλεγεί, πιθανότατα σε συνεργασία με το Προ-Πο. Γιατί, ομολογουμένως, όπου δεν έχει προχωρήσει η «κολωνακοποίηση» (εμπορικοί πεζόδρομοι φουλ στα μαγαζιά και τα τραπεζοκαθίσματα) η Αθήνα δεν είναι καθόλου ελκυστική... και ασφαλής.

Αλλά όχι. Η ερώτηση του δημοσιογράφου αφορούσε τους πολιτικούς που πιάνονται να «κλέπτουν οπώρας». Τώρα γιατί η υπερκομματική προσωπικότητα που εμφανώς αποφεύγει να χρωματιστεί πολιτικά (παρόλο που κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ) εκτίθεται σε μια τέτοια ερώτηση η οποία υπεισέρχεται στα πολιτικά και συνηγορεί στον πόλεμο του πρωθυπουργού υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς (των σημερινών «βαριδίων» του ΠΑΣΟΚ και των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης); Υποθέτω, για την ενίσχυση του προφίλ του υπερκομματικού και πάνω απ’ όλα δίκαιου ανδρός που «δεν χαρίζει κάστανα στην εξουσία». Παρόλο που η θέση του, διατυπωμένη αόριστα, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του κατά της διαφθοράς (της διαφθοράς «των άλλων» βέβαια) μάλλον συνηγορεί μαζί του (με τον πρωθυπουργό).

Ωστόσο, κάνοντας έναν ομολογουμένως προωθημένο για τα δεδομένα μου συλλογισμό, λέω μήπως η εν λόγω φράση η οποία εκστομίζεται τώρα, σε ανύποπτο χρόνο, έρχεται να φωτογραφίσει όντως κάποιο μετεκλογικό σχέδιο – σκούπα στα διάφορα γκέτο πίσω από το κτίριο του Δημαρχείου στην πλατεία Κοτζιά; Μήπως το «όποιος πιάνεται να κλέβει πρέπει να πηγαίνει φυλακή» - εφόσον για τους πολιτικούς άλλοι είναι αρμόδιοι να επιληφθούν - αφορά τον κάθε εξαρτημένο της Ομόνοιας, τον κάθε γκετοποιημένο μετανάστη που θα διεκπεραιώνει τυχόν ύποπτες συναλλαγές μπροστά από το Εθνικό Θέατρο, ή εν πάσει περιπτώσει τον κάθε μικροκατεργάρη που θα πιαστεί – στην εποχή του μνημονίου - να προσπαθεί να συντηρήσει το σαρκίο του «κλέπτων οπώρας»; (Ίσως βέβαια, προτρέχω και κινδυνεύω να στιγματιστώ ως γκεμπελίσκη. Συγνώμη όμως, και το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δικαιώματα: προεκλογικά μας είχε φλομώσει στο καρότο και τώρα μας έχει ταράξει στο μαστίγιο).

Γιατί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης με το οποίο μοιραία θα ασχοληθεί και ο κύριος Καμίνης αν εκλεγεί θα είναι αυτό της γκετοποίησης μεγάλων τμημάτων της από μετανάστες (φτωχούς κι εξαθλιωμένους, με η χωρίς σχέσεις με την παρανομία) καθώς και του ναρκοεμπορίου που ανθεί πέριξ του δημαρχείου, προβλήματα βέβαια τα οποία τα παράγουν συγκεκριμένες κεντρικές πολιτικές. Ο ίδιος περιγράφει μια κατάσταση που έχει φτάσει στο «απροχώρητο» αλλά υπόσχεται να την αλλάξει προχωρώντας σε «τομές», γιατί ουδεμία όρεξη έχει «να διαχειριστεί την παρακμή» της πόλης. Σε τί αναφέρεται όμως, δύσκολο να πει κανείς. Αναφέρεται μόνο στη διαφθορά και κακοδιοίκηση των υπηρεσιών; Εφόσον, επιμελώς δεν διευκρινίζει, ο καθένας δικαιούται να υποθέσει ό,τι νομίζει.

Όπως και όταν επισημαίνει ότι πολύς κόσμος βλέπει θετικά τις προθέσεις του και τον προσεγγίζει για να προσφέρει τις δυνάμεις του εθελοντικά (όπως εκείνος που προσέφερε τον μισθό του στο Γιωργάκη και μας πήρε στο λαιμό του)! Εθελοντικά. Μάλιστα. Την ώρα που προβλέπονται «μετατάξεις» και απολύσεις συμβασιούχων, ελέω Καλλικράτη, ξανασερβίρεται η σούπα του εθελοντισμού. Μας προϊδεασε προ εβδομάδων ο Γερουλάνος, ο οποίος επέβαλε στους αρχαιοφύλακες εθελοντική υπηρεσία το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου κατακεραυνώνοντας όσους αντέδρασαν στην αξίωση να προσφέρουν απλήρωτη εργασία!

Τώρα, κάποιοι θα βρεθούν να προσφέρουν εθελοντικά τις δυνάμεις τους σε μία ακόμη μεγάλη ιδέα, την «αναγέννηση» των Αθηνών ακόμα κι αν χρειαστεί να χρειαστεί εργαζόμενοι να δουλέψουν εθελοντικά, ελπίζοντας ότι η προσφρά τους θα αναγνωριστεί αργότερα με ημιαπασχόληση. Εκτός κι αν το «εθελοντικά» περιγράφει τις υπηρεσίες πρόθυμων συμβούλων που θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επικοινωνιακές φιέστες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...