Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αθήνα μπορεί και γίνεται «πράσινη» ...έστω και για λίγο

Το Green Design Festival είναι εδώ! Με αφετηρία την Πλατεία Συντάγματος και ενδιάμεσες στάσεις σε επτά επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, 150 σχεδιαστές απ' όλους τους κλάδους του design και της αρχιτεκτονικής, επιμελητές και εθελοντές, ξεκινούν στις 23 Σεπτεμβρίου τον δικό τους «μαραθώνιο» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όσων κρατούν στα «χέρια» τους την εικόνα της πρωτεύουσας, των ίδιων των κατοίκων και των επισκεπτών της. Ο «τερματισμός» έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου...

Όπως δήλωσε στο in.gr η διευθύντρια του φεστιβάλ Έφη Κομνηνού, «το Green Design Festival είναι μια υπαίθρια και ανοικτή για το κοινό πρωτοβουλία, που 'γεννιέται' από τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την εθελοντική προσφορά, και το ταλέντο 150 σχεδιαστών από όλους τους κλάδους της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας».

«'Βλέπουμε' την πόλη σαν ένα ζωντανό, διαδραστικό χώρο, φιλόξενο σε νέες ιδέες και παραγωγικές προτάσεις και προτείνουμε λύσεις για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, φιλικότερο προς το περιβάλλον» επισήμανε η κ. Κομνηνού, υπογραμμίζοντας ότι το φεστιβάλ «προτείνει έναν φιλικό προς το περιβάλλον 'επανασχεδιασμό' της καθημερινότητάς μας και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και με όλους μαζί».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ χωρίζεται στους τομείς:

  • Αρχιτεκτονική και Κλιματική Αλλαγή
  • Industrial Design
  • DIY Fashion Tales
  • Green Graphic Design
  • Open Green Library
  • Μεσογειακός Κήπος
  • Green Screenings
  • Βλέπω Πράσινο Μαζί Σου
  • Στην Πόλη
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα
  • Ανθρακικά Ουδέτερο, Φιλικό Προς το Περιβάλλον Φεστιβάλ
Το Ecomuseum

Το Ecomuseum, στην Πλατεία Συντάγματος, αποτελεί όχι μόνο το κέντρο του προγράμματος του φεστιβάλ, αλλά και τον πυρήνα όλων των παράλληλων δράσεων.

Σχεδιαστικά, πρόκειται για ένα εφήμερο πράσινο αρχιτεκτόνημα, που περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο και μια σκηνή τροφοδοτούμενη από ηλιακά πάνελ. Εκεί στεγάζονται όλες οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το design σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την «πράσινη» κουλτούρα και τον «πράσινο» τρόπο σκέψης.

Αποτελεί, όμως, και το ίδιο ένα πρωτότυπο έκθεμα, μια καινούρια πρόταση για τους δημόσιους χώρους στην πόλη, καθώς σαν «πράσινο δέρμα», επιχειρεί να φέρει στο κέντρο της πόλης την οικειότητα της φύσης, τη δροσιά του πρασίνου, την ασφάλεια του ανοιχτού ορίζοντα και την ανάπαυση του πάρκου. Αισθητικά και μορφολογικά, το Ecomuseum στέλνει το μήνυμα πως η θετική δύναμη της φύσης ξεπροβάλλει μέσα από το αστικό τοπίο, και ξανακερδίζει το έδαφος που πλακοστρώσαμε.

Η σχεδίαση του μουσείου μεταφέρει, ως κεντρικό μήνυμα, τη δυνατότητα επιστροφής του πρασίνου στην πόλη και συνύπαρξής του με τις ανάγκες της κοινότητας. Πώς το σκληρό και αυστηρό δημόσιο αστικό τοπίο μπορεί να μεταμορφωθεί στον κήπο της γειτονιάς μας.

Σε άλλα επτά σημεία

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν εξελίσσεται μόνο στο Ecomuseum, αλλά και σε άλλα επτά σημεία της Αθήνας, όπου με υπαίθριες κατασκευές οι καλλιτέχνες καταθέτουν τις προτάσεις τους για «πράσινες» παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα.

Οι εγκαταστάσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Eye Openers», θα στηθούν στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Πλατεία Kλαυθμώνος, στη γωνία Σόλωνος και Ασκληπιού, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την λ. Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Ομονοίας (απέναντι από την οδό Αθηνάς), στη λεωφόρο Συγγρού
(γωνία Συγγρού και Αθανασίου Διάκου, στη νησίδα) και στην Πλατεία Συντάγματος (επάνω στις σκάλες του μετρό, απέναντι από τη Βουλή).

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο Green Design Festival συμμετέχει και η Η ActionAid Ελλάς με εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία σχολικές ομάδες θα παίξουν, θα συζητήσουν και θα δημιουργήσουν με τα εκθέματα και τις πράσινες ιδέες του Εcomuseum.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι σχεδιασμένα για σχολικές τάξεις Δ'-Στ' Δημοτικού και Α'-Γ' Γυμνασίου. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται, μπορούν να κάνουν κρατήσεις, τηλεφωνικά, στον εκπαιδευτικό τομέα της ActionAid στο 210 9211029, από 10:00 έως 17:00.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική εταιρεία Brainlab, πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άννα Ανδίρα IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...