Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Κατεδαφίστηκε το πρώτο κτήριο με ελεγχόμενη έκρηξη

Mόλις 14 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για την κατεδάφισή του κτηρίου που ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη έκρηξη εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής στην Ελλάδα και έγινε σήμερα κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

«Η εικόνα που θα αντικρίσουν αύριο το πρωί οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου,στη συμβολή των οδών Μενάνδρου, Βερανζέρου και Ξούθου, είναι η αρχή για τηνπολεοδομική αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της πόλης», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο χώρος αναμένεται να γίνει πάρκο.

· Το κτίριο ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ήταν εγκαταλελειμμένο απότην δεκαετία του 1980 και παρουσίασε επικινδυνότητα από το 2003.

· Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, για την απόκτηση του κτιρίου του ΝΑΤξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2 χρόνια αργότερα(Ιανουάριος 2010).

· Η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν αποτέλεσμα των δυσκολιών καιδυσλειτουργιών λόγω της εμπλοκής (πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝομικούΠροσώπου Δημοσίου Δικαίου ΝΑΤ και των συνδικαλιστών του) δυο υπουργείων(Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) και του ΣώματοςΟρκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

· Η κατεδάφιση με ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποιήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι, τοκτίριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και εγκυμονούσε κινδύνους για τηνασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών.

· Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη χρήση εκρηκτικών για λόγους ασφάλειας.

Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη σύμφωνα με τα διεθνήstandards

· Οι διαδικασίες της κατεδάφισης με χρήση εκρηκτικών διήρκεσαν μόλις 10 μέρες.

· Η πτώση του κτιρίου διήρκεσε 14 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος χρόνος έκρηξης έγινεστον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δυο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά (7)και δέκα (10) δευτερολέπτων σε υποστυλώματα για να επιτευχθεί η πτώση τουκτιρίου στο περίγραμμα του.

Για την κατεδάφιση χρησιμοποιήθηκαν:

Εβδομήντα (70) κιλά ζελατοδυναμίτιδα

Κύκλωμα πυροκροτητών βάσει του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος NONEL πουπρομηθευτήκαμε από τη Σουηδία

Πέντε δονησιογράφοι κατέγραψαν τις ταχύτητες ταλάντωσης και τις δονήσειςαποδεικνύοντας τον μηδενικό κίνδυνο για τα όμορα κτίσματα. Η μελέτεςταλαντώσεων έγιναν με τις Γερμανικές προδιαγραφές, βάσει της τεχνικής πουορίζει ο DIN 4150-2.

Για την προστασία των όμορων κτισμάτων και των ανθρώπων λήφθηκαν δρακόντειαμέτρα, ώστε να αποφευχθούν απώλειες ακόμη και υαλοπινάκων :

Χρήση κοντέινερ για τυχών θραύσματα κατά τη διάρκεια της ανατίναξης

Τοποθέτηση ισχυρών χαλύβδινων πλεγμάτων με γαιοϋφάσματα 500 γραμμαρίων

Το κτίριο κατεδαφίστηκε σε 14 δευτερόλεπτα, με τη συμβατική μέθοδο χρειαζόταν90 ημέρες, υπερβολική επιβάρυνση και διακοπή της κυκλοφορίας και εξαιρετικήόχληση των περιοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...