Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επιχείρηση σωτηρίας του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας -η παρουσίαση του οποίου από τον πρωθυπουργό είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο Μάρτη- επεξεργάζονται συναρμόδιοι υπουργοί.

Το πλάνο παραπέμπει σε αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν με στόχο η Αθήνα να αποκτήσει μια «άλλη και πιο ανθρώπινη, φιλική στον πολίτη και τον τουρίστα, εικόνα». Χθες, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μπήκε σε τροχιά σειρά αποφάσεων που ανέλαβαν να «τρέξουν» οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τον συντονισμό της «επιχείρησης» για την... αναδιάρθρωση του κέντρου της Αθήνας έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος στην επόμενη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, θα παρουσιάσει το τελικό πλάνο. Στο σχέδιο, από το οποίο λείπουν λίγες μόνο «πινελιές» για να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως:
  • Αποκατάσταση κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως στο «Γεράνι», όπου βάσει της πρότασης της κυρίας Μπιρμπίλη θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Σε συνεργασία μάλιστα με το υπουργείο Οικονομικών (στη σύσκεψη μίλησε σχετικά ο υφυπουργός Δ. Κουσελάς) θα προσδιοριστούν τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση ή την επαναστέγαση νέων ζευγαριών στο κέντρο.
  • - Δημιουργία «Ξενώνα μίας νύχτας» για τους αστέγους στην Αθήνα. Το σχετικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ έχει εξασφαλίσει η υφυπουργός, Α. Νταλάρα. Ταυτόχρονα εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση για τους μετανάστες για τη συγκέντρωση των ενσήμων που τους στερούν μέχρι τώρα οριακά τη νομιμότητα.
  • Εφαρμογή περιπολιών σε μόνιμη βάση (ήδη γίνεται) όπως και οι εκτεταμένες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία για ναρκωτικά, πορνεία, παραεμπόριο, παράνομη στάθμευση - και «καλύτερος φωτισμός» στους δρόμους.
  • Νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ (απεξάρτησης) σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για την «αποσυμφόρηση» του κέντρου.
  • Διασπορά νόμιμων πωλητών σε άλλες περιοχές, ώστε να δημιουργηθούν... πολλά «Μοναστηράκια», θέση που υποστήριξε και ο πρωθυπουργός.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Επαναπροωθήσεις και πάταξη μαύρης εργασίας
Eλεγχοι της αστυνομίας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών
Στο επίκεντρο των θεμάτων που απασχόλησαν τη διυπουργική επιτροπή για το κέντρο της Αθήνας βρέθηκε το θέμα των μεταναστών.
Συζητήθηκε η εντατικοποίηση των εθελούσιων επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 15.000 επιθυμούν να φύγουν σήμερα από την Ελλάδα. Η αρμόδια υφυπουργός, κ. Αννα Νταλάρα, ζήτησε τη θεσμοθέτηση διαδικασίας «fast-track» για την επιστροφή όσων μεταναστών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, με την αξιοποίηση του προγράμματος που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο προβλέπει την παροχή των εισιτηρίων πλέον ενός ποσού της τάξης των 200 ευρώ. Αποφασίστηκε, επίσης, η εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να εντοπιστούν οι μετανάστες που απασχολούνται ανασφάλιστοι. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...