Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Γ. Καμίνης: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση του Δ. Αθηναίων από τη Moody's

Με τις ανεξόφλητες οφειλές και τα δάνεια έκρινε ο οίκος αξιολογησης


Άδικη και αναντίστοιχη με την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης την απόφαση του οίκου Moody's για την πιστοληπτική θέση του Δήμου Αθηναίων. 

Η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων υποβάθμισε τον Δήμο Αθηναίων στην κατηγορία «C» από «Caa3», με βάση στοιχεία που, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώχευσης… Ανεξόφλητες πληρωμές ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για δάνειο που έληγε το 2010 σε συνδυασμό με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας τέθηκαν μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο της Moody's και συνέβαλαν ως στοιχεία στην αρνητική της κρίση για την Αθήνα.

Πάντως, από το ηγετικό επιτελείο του Δήμου Αθηναίων χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η υποβάθμιση διότι «υπαγορεύεται περισσότερο από τεχνικές δεσμεύσεις στον χειρισμό αντίστοιχων περιπτώσεων στο παρελθόν και λιγότερο από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου».

Όπως επισημαίνεται, «είναι προφανές ότι με την απόφασή του ο οίκος εμμέσως αναγνωρίζει ότι η εν λόγω υπόθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα ασφυκτικών και αναποτελεσματικών εγκριτικών διαδικασιών, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός οργανισμού, ιδίως στις δύσκολες και απαιτητικές σημερινές συνθήκες, στηριζόμενη στην καθυστέρηση αναχρηματοδότησης ενός παλαιού δανείου».

Ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει τα εξής:

- Το επίμαχο δάνειο ελήφθη το 2003 για τη χρηματοδότηση ολυμπιακών έργων, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και προβλεπόμενη αποπληρωμή κεφαλαίου τον Αύγουστο του 2010. Η δημοτική αρχή, επί δημαρχίας του κ. Ν. Κακλαμάνη, ξεκίνησε τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανείου το 2009 αλλά δεν επέτυχε την έγκαιρη εκπλήρωση του όρου αποπληρωμής.

- Η διαδικασία αναχρηματοδότησης ολοκληρώθηκε από την παρούσα διοίκηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ύστερα από διαγωνισμό που υλοποιήθηκε το 2012, με καλύτερους μάλιστα όρους και παρά τη διαρκή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Τι κρίνει «θετικό» το επιτελείο Καμίνη

Πάντως, «παρά την άδικη εξέλιξη», όπως χαρακτηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, η απόφαση της Moody's για υποβάθμιση, το επιτελείο του κ. Καμίνη κρίνει θετικό ότι ο οίκος αξιολόγησης «αναγνώρισε την επιτυχή οικονομική λειτουργία της παρούσας διοίκησης του δήμου». Η δημοτική Αρχή καταγράφει ως επιτυχία της ότι έχει λειτουργικό πλεόνασμα, εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές, ενώ παράλληλα μειώθηκαν κατά 12,8% τα οφειλόμενα δάνεια (219,3 εκατ. ευρώ όφειλε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και 191,6 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013).

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό συνολικής δανειακής έκθεσης είναι κατά 20% χαμηλότερο του προβλεπομένου από την νομοθεσία.

«Τα στοιχεία αυτά είναι διεθνώς αποδεκτά και αναγνωρίσιμα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων έχει υιοθετήσει ακολουθώντας τα διεθνή οικονομικά πρότυπα του GFS 2001 σε πλήρη αντιστοιχία με τη Γενική Κυβέρνηση και είναι ο πρώτος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το έκανε» σημειώνεται από τη δημοτική Αρχή, που επιμένει ότι είναι αναγκαία η ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...