Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Καμίνης: Αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα η Αθήνα

«Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή καθιστά την ένταξη των μεταναστών ιδιαίτερα δύσκολη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας απόψε στα Ηνωμένα Έθνη, μέσα στα πλαίσια Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την «Παγκόσμια Μετανάστευση και Ανάπτυξη».

Ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος ειδικότερα στις πόλεις ως «βασικοί πρωταγωνιστές» στην προσπάθεια εξασφάλισης των δικαιωμάτων και μείωσης των διακρίσεων, τόνισε ότι, εδώ και μερικά χρόνια, η πόλη της Αθήνας ήρθε αντιμέτωπη με ακανθώδη προβλήματα και τεράστιες προκλήσεις. Όπως επισήμανε, υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού της πόλης είναι μετανάστες νόμιμοι κάτοικοι. Την ίδια στιγμή, η πόλη έχει γίνει προορισμός ή σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης τους στον κόσμο και στη διεθνή οικονομία. Αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά και μια κρίσιμη καμπή, κατά την οποία οι τοπικές κυβερνήσεις και οι πόλεις έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο: την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ανεκτικότητας, καθώς και την τόνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, υπογράμμισε ότι «η Αθήνα έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθιστά την ένταξη των μεταναστών ιδιαίτερα δύσκολη: είναι το προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος στην Ελλάδα, της Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι το κόμμα αυτό έχει «επιθετική αντιμεταναστευτική πλατφόρμα» .

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «όσοι από εσάς έχετε προσέξει τις ειδήσεις τις τελευταίες μέρες, γνωρίζετε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολύ διαφορετική από μια κοινή εγκληματική οργάνωση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τη δράση του δήμου Αθηναίων για την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνικές και οικονομικές δομές της πόλης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το παράδειγμά μας μπορεί να συμβάλει σε μια ευρύτερη κατανόησή του και πώς η ένταξη των μεταναστών είναι μια σημαντική συνιστώσα του, καθώς και ένα περιουσιακό στοιχείο σε βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Καμίνης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στην Αθήνα λόγω της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των νόμιμων, όσο και των παράνομων μεταναστών, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Επίσης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι από την αρχή, η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει αντιταχθεί στον «ακροδεξιό εξτρεμισμό» της Χρυσής Αυγής, που έχει ως τακτική «το βίαιο εθνικισμό, το χυδαίο λαϊκισμό και τη ξενοφοβία». Όπως ανέφερε, ο δήμος ίδρυσε ένα γραφείο για την στήριξη των μεταναστών που θέλουν να αναφέρουν ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, αποκαλύπτοντας έτσι την έκταση των παράνομων και εγκληματικών ενεργειών.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε σε μια σειρά πολιτικών επιλογών, μέτρων και έργων του Δήμου Αθηναίων για τη διαχείριση των σοβαρών πτυχών του μεταναστευτικού θέματος, την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την απαγόρευση των διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...