Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ανάδειξη της Βιβλιοθήκης του Αδριανού

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση και ανάδειξη της Βιβλιοθήκης του Αδριανού (φωτογραφία), που ονομαζόταν και Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εν λόγω βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 132 μ.Χ. από τον ρωμαίο αυτοκράτορα κι ένθερμο φιλέλληνα Αδριανό και καταστράφηκε το 267 μ.Χ. από τους Ερουλους.

Από τη βιβλιοθήκη, η οποία περικλείεται σήμερα από τις οδούς Αιόλου, Πανδρόσου, Αρεως και Αδριανού, σώζεται στη δυτική της πλευρά μέρος του περιστυλίου με τους κορινθιακού ρυθμού κίονες, καθώς και η μνημειακή ερειπιώδης είσοδός της.

Σώζεται όμως επίσης, αν και όχι εξωτερικά ορατό παρά μόνο εσωτερικά, το βόρειο τείχος του ρωμαϊκού κτίσματος, που αποτελεί την αριστερή πλευρά της σημερινής οδού Πανδρόσου για τον κατερχόμενο προς την Πλατεία Μοναστηρακίου. Ομως η εξωτερική όψη της πλευράς αυτής κρύβεται από τα εφαπτόμενα σε αυτή μικρομάγαζα που πουλάνε τουριστικά είδη και λοιπά μπιχλιμπίδια για τους αγελαίους τουρίστες.

Ετσι, όποιος κατέρχεται την οδό Πανδρόσου δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πίσω από τα καταστήματα υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος. Με την ευκαιρία της αποκατάστασης του όλου χώρου της αλλοτινής Βιβλιοθήκης του Αδριανού, θα έπρεπε να αναδειχθεί και η βόρεια πλευρά του, γκρεμίζοντας όλα τα μικρομάγαζα που την έχουν καλύψει.

Ετσι και αλλιώς αυτά δεν έχουν καμία απολύτως αρχιτεκτονική αξία. Απεναντίας αποτελούν πρόχειρες κατασκευές, που η κατεδάφισή τους θα εξωραΐσει την περιοχή. Βέβαια το κοινωνικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά εξυπακούεται πως οι ιδιοκτήτες του θα αποζημιωθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις απαλλοτριώσεις τις οποίες διενεργεί το υπουργείο Πολιτισμού για αρχαιολογικούς σκοπούς.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...