Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ανακάλυψε μια νόστιμη Αθήνα: Γλυκιές κι αλμυρές γεύσεις στο κέντρο της πόλης


Το atenistas OpenWalkAthens (OWA) είναι ένας ανοιχτός περίπατος που καλεί τους Αθηναίους να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της. Ο δεύτερος περίπατος είναι γαστρονομικός και αφορά σε νέα και παλιά καταστήματα (παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και μαγαζιά με εξειδικευμένες γεύσεις) που λειτουργούν στην καρδιά της πόλης. Σκοπός του OWA, η ανάδειξή τους και η ενημέρωση των Αθηναίων για την ιστορικότητα γειτονιών του κέντρου.

Πώς γίνεται:
Απλό. Παίρνεις τον χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι από τις 11.00 ως τις 16.00  στα 21  μαγαζιά που θα είναι ανοικτά ειδικά για την περίσταση και θα παρουσιάζουν-κερνούν τα καλούδια τους.

Σημείο εκκίνησης: Σημείο 1: Αριστοκρατικόν, Βουλής 7, Σύνταγμα

Τα 21 σημεία του OWA

1. Αριστοκρατικόν, Ζαχαροπλαστείο – Βουλής 7
2. Μητροπολιτικόν, Ζαχαροπλαστείο – Βουλής 39
3. Πνύκα, Φούρνος ­- Πετράκη 24
4. Περί Λέσβου, Παντοπωλείο – Αθηνάς 27
5. Eλιξήριον, Μπαχαρικά – Ευριπίδου 41
6. Μιράν, Αλλαντικά – Ευριπίδου 45
7. Γιαννιώτικο, Τυριά – Σωκράτους 2
8. Στου Μεϊδάνη, Ταβέρνα – Σωκράτους 3
9. Αριάνα, Ελιές – Θεάτρου 3
10. Κληματαριά, Ταβέρνα – Πλ. Θεάτρου 2
11. Μόκκα, Καφεκοπτείο – Αθηνάς 44
12. Βορριάς Ξηροί Καρποί – Ευριπίδου 22
13. Κρίνος, Λουκουμάδες – Αιόλου 87
14. Παντοπωλείο Μεσ. Διατροφής – Αριστείδου 11 & Σοφοκλέους
15. Ζαφόλιας, Τυριά – Σοφοκλέους 17
16. Φωλιά Μελιού – Σοφοκλέους & Στρέιτ 1-3
17. Λημνία Γη, Παντοπωλείο – Σοφοκλέους 18
18. Μπάχλας, Μπαχαρικά – Σοφοκλέους 25
19. Πολυκαλάς, Ποτοποιία – Κλεισθένους 7
20. Κτιστάκης, Λουκουμάδες – Σωκράτους 59
21. Στάνη, Γαλακτοπωλειο – Μ. Κοτοπούλη 10

… και στις 16.00

OWA γλέντι με ζωντανή μουσική
στο ιστορικό Καφενείο των  Μουσικών, Σατωβριάνδου 29


Με μια ματιά : Από ποιο ζαχαροπλαστείο προμηθευόταν τα γλυκά της η Μαρία Κάλλας και η Γκρέις Κέλλυ; Πόσα είδη αλατιού υπάρχουν και τι ακριβώς είναι το σκορπιδόχορτο; Πού μπορεί να βρει κανείς σιφναίικα αμυγδαλωτά στην καρδιά της Αθήνας; Τι το ιδιαίτερο έχουν οι κρητικοί λουκουμάδες και τους προτιμούν οι ηθοποιοί του Εθνικού; Υπάρχουν σήμερα «μπακαλόγατοι» και παντοπωλεία; Από πού ψώνιζε τις ελιές για τη σαλάτα του ο Θανάσης Βέγγος; Πόσα είδη ξηρών καρπών και γλυκών του κουταλιού υπάρχουν; Πού βοηθά η κηραλοιφή και τι πρέπει να κάνετε για να μην κρυσταλλώνει το μέλι; Τι ιδιαίτερο παράγει η Λήμνος και τι η Λέσβος; Πού μπορεί να προμηθευτεί κανείς κανέλα και γαρίφαλο για να νοστιμίσει τη ζωή του; Πώς μοσχοβολά ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές; Υπάρχει παραδοσιακός πετρόμυλος στο κέντρο της πόλης; Ποιοι λουκουμάδες και παγωτό μηχανής μας κάνουν να νιώθουμε ξανά παιδιά; Πού τρώνε οι μερακλήδες μεζέδες και μαμαδίστικα πιάτα; Ποιο παραδοσιακό γιαούρτι και ρυζόγαλο καμαρώνει για τις περγαμηνές του; Πώς φτιάχνεται ο παστουρμάς και τι πρέπει να περιέχει ένα πλατώ αλλαντικών; Ποια είναι η πιο ξακουστή ελληνική φέτα και με τι συνοδεύεται ιδανικά η γραβιέρα; Και τέλος, τι μυστικά κρύβονται στα συνταγολόγια των λικέρ μιας ποτοποιίας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...