Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επί ποδός πολέμου για το παράνομο νεκροταφείο στη Γλυφάδα

H... ΛΥΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Στα χαρακώματα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Κόκκορης για το παράνομο νεκροταφείο της Γλυφάδας και το πεδίο της αντιπαράθεσης κινδυνεύει κάθε στιγμή να διευρυνθεί.

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη κατηγορεί τον κ. Κόκκορη για καλά προετοιμασμένο σχέδιο που εκτέλεσε επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, κατά τη συνήθη τακτική ορισμένων δημοτικών αρχόντων.

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, παραδέχεται ότι ενήργησε αυθαίρετα. Διαμαρτύρεται ωστόσο ότι, εδώ και 30 χρόνια, όλες οι ενέργειες που έγιναν από τον δήμο προκειμένου να επιλυθεί το θέμα του κοιμητηρίου έπεσαν στο κενό.

«Το νεκροταφείο της Γλυφάδας δεν επαρκεί πλέον. Οι νεκροί δεν αποσυντίθενται. Δεν υπάρχει χώρος και θάβονται ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτή τη στιγμή έχω 10 σορούς στο ψυγείο. Τί να κάνω; Τί να πω στους συγγενείς; Τί να πω σε εκείνους που ζητούν παράταση ταφής; Η Γλυφάδα είναι ο πολυπληθέστερος δήμος γύρω από τον Υμηττό και δεν έχει κοιμητήριο στον Υμηττό», λέει ο κ. Κόκκορης επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

Την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Γλυφάδας κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις - είναι αναδασωτέα και προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο απαγορεύει κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου.

Στον επίδικο χώρο ο δήμαρχος εγκατέστησε αυθαίρετα περίφραξη και προκάτ εκκλησάκι. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, ήδη πραγματοποίησε οκτώ ταφές. Οι τάφοι φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί σε... στρατηγικά σημεία της έκτασης, κυκλωτικά μακριά από την εκκλησία, ώστε να «δεσμεύσουν» εξ αρχής ολόκληρη την έκταση.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δια της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος έχει ζητήσει να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου από τον Δήμο Γλυφάδας και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες.

Για το θέμα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Ελένης Ράϊκου, και σήμερα ή αύριο αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος. Εν τω μεταξύ αστυνομική δύναμη περιφρουρεί τον χώρο προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν άλλες ταφές.

«Δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος. Θέλουμε να μας επιτρέψουν την ταφή των 10 νεκρών. Στην περιοχή μας έχουμε 2 με 7 θανάτους την ημέρα. Χρειαζόμαστε μια άμεση απάντηση», τονίζει ο κ. Κόκκορης.

Οπως υποστηρίζει ο δήμαρχος από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ) ζητώντας τη χωροθέτηση κοιμητηρίου στον Υμηττό. «Δεν έχω αντιπαλότητα με το ΥΠΕΚΑ. Μίλησα με αρμοδίους από το υπουργείο και κατανοούν το πρόβλημα. Εγώ αυτόν θεωρώ κατάλληλο χώρο για το νεκροταφείο. Αν εκείνοι έχουν καλύτερη πρόταση ας μας την πουν. Δεν διεκδικώ το αλάθητο», λέει ο Κόκκορης, αλλά σπεύδει να προσθέσει: «Εγώ, δεν θα ήθελα να έχω νεκρό στην οικογένειά μου και να μην μπορώ να τον θάψω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η πρόταση δημιουργίας κοιμητηρίου σε έκταση 80 στρεμμάτων η οποία είχε παραχωρηθεί στον δήμο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας γι΄ αυτόν τον σκοπό λύνει το πρόβλημα. Κι αυτό διότι αφενός δεν έχει γίνει πράξη χωροθέτησης και αφετέρου κι αυτός ο χώρος, όπως λέει, βρίσκεται εντός της Α' Ζώνης του Υμηττού.

Η κυρία Καραβασίλη δηλώνει πάντως κατηγορηματικά ότι «το υπουργείο δεν θα επιτρέψει να περάσει μια τέτοια αυθαιρεσία στον Υμηττό». Μάλιστα, όπως διαμηνύει με αφορμή την υπόθεση του αυθαίρετου νεκροταφείου, σκοπεύει σύντομα να ανοίξει και το θέμα της ναοδομίας «το οποίο αποτελεί πηγή ποικίλων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών σε όλη τη χώρα». Οπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματέας «στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα και η δημιουργία ενός κοιμητηρίου εκεί δίνει "θάρρος" σε καταπατητές και οικοδομικούς συνεταιρισμούς».

Το θέμα, σύμφωνα με την κυρία Καραβασίλη, ήδη χειρίζεται ο ΟΡΣΑ ώστε να ρυθμιστεί τελεσίδικα η χωροθέτηση νέων νεκροταφείων στην Αττική ενώ όπως προσθέτει η ίδια με ιδιαίτερη ευαισθησία θα χειριστεί και το υπουργείο το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους νεκρούς οι οποίοι ήδη έχουν ταφεί στο παράνομο κοιμητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...