Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜ. ΑΡ. Για εγκληματικότητα : Διάχυτο είναι το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες

Την έξαρση της εγκληματικότητας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, επισημαίνουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θανάσης Λεβέντης και ο Νίκος Τσούκαλης, αναφέρονται στις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής. Ολόκληρη η ερώτηση προς τον κ. Παπουτσή έχει ως εξής:

Τα εντεινόμενα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας αποτελούν μόνο την άκρη του νήματος ενός φαινόμενου που λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Διάχυτο είναι πλέον το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες. Δημιουργείται, έτσι, μια πραγματικότητα, της οποίας η διαιώνιση υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης εγκυμονεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη συνοχή της κοινωνίας.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ καταδεικνύουν επιδείνωση των δεικτών των λεγόμενων «εγκλημάτων δρόμου» στο κέντρο της πρωτεύουσας (λ.χ. διαρρήξεις στην Ομόνοια +64%, αρπαγές τσαντών στην Κυψέλη +764%, κλοπές αντικειμένων σε μέσα μεταφοράς στην περιοχή αρμοδιότητας Α/Τ Ακρόπολης +167%, διαρρήξεις οικιών στο Σύνταγμα +136%, ληστείες αντικειμένων στα Εξάρχεια +290% κ.ο.κ)

Σε μια περίοδο που το έγκλημα μεταλλάσσεται και εξελίσσεται, γίνεται πιο σύνθετο και πιο οργανωμένο, οι κραυγαλέες ανεπάρκειες της Αστυνομίας σε προσωπικό, υποδομές, εκπαίδευση αποκαλύπτονται καθημερινά και εδραιώνουν την εικόνα ενός Σώματος Ασφαλείας σε αναντιστοιχία με εκείνο που καλείται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του. Ειδικότερα, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε όλους σχεδόν τους Δήμους του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ομόνοια υπηρετούν 25 άτομα, αντί 60 όπως προβλέπεται. Η δύναμη του Α/Τα Θρακομακεδόνων περιορίζεται σε 12-15 άτομα. Στην Αγία Βαρβάρα, το τοπικό τμήμα είναι στελεχωμένο με 14 αστυνομικούς αντί 40. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει επί τα χείρω η συνήθης παθογένεια, κατά την οποία Α/Τ με ελλείψεις λαμβάνουν μεν κατά καιρούς ενισχύσεις σε στελέχη, μέρος των οποίων όμως σύντομα τα εγκαταλείπει, καθώς πετυχαίνει να πάρει ευνοϊκότερη μετάθεση σε ειδικές υπηρεσίες.

Με βάση την ποσοτική και ποιοτική αύξηση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου σε προσωπικό και υποδομές,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου, η αστυνομική δύναμη των τμημάτων της πρωτεύουσας να βελτιώσει στο πλαίσιο των νόµων της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Συντάγµατος την αποτελεσματικότητά της κατά την άσκηση των καθηκόντων της για την πάταξη της αυξανόμενης εγκληματικότητας; -Ποιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό των Αστυνομικών Τμημάτων του λεκανοπεδίου σε αριθμούς με βάση το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ και ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση πλήρωση των κενών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...