Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

10 μέρη για τρέξιμο στην Αθήνα

Σίγουρα υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη για τρέξιμο, και καθένας μπορεί να ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο μέσα -ή κοντά στην Αθήνα. Όμως, τα παρακάτω είναι -δοκιμασμένα- πολύ καλές επιλογές. Είτε τώρα ξεκινάς το τρέξιμο, είτε ανήκεις στους λάτρες αυτής της δραστηριότητας, στις τοποθεσίες αυτές θα μπορείς να τρέξεις με ασφάλεια, μακριά από αυτοκίνητα και μέσα στο πράσινο.

στον Εθνικό κήπο

Ο Εθνικός Κήπος πίσω από το Σύνταγμα και λίγα μόλις μέτρα μακριά από την στάση του μετρό είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του υπαίθριου αθλήματος. Σχεδιάστηκε το 1838 από τον κηποτέχνη Μπαρό. Μαζί με το Ζάππειο, έχει συνολική έκταση 160 στρέμματα. Ο χώρος που για πολλά χρόνια ήταν το προπονητήριο των περισσότερων πρωταθλητών αντοχής στην Ελλάδα. Μεγάλη στροφή σε σχήμα 8 (2χλμ) και μικρότερη -χωρίς την μεγάλη ανηφόρα- 1500μ.

στο Πεδίον του Άρεως

Το πεδίον του Άρεως δημιουργήθηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης. Η έκτασή του είναι 277 στρέμματα, αν και ο Πανελλήνιος Γ. Σ. και η οδός Μουστοξύδη έχουν φάει λίγο από το «μπόι» του. Τον Δεκέμβριο του 2010 έγινε η ανάπλαση του και πλέον αποτελεί μια μικρή όαση. ΤΣτο πάρκο έχουν φυτευτεί 1.200 δέντρα, 50 χιλιάδες ανθόφυτα, 7,5 χιλιάδες θάμνοι, 2,5 χιλιάδες τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εφαδοκάλυψης. Άσφαλτος, 1700 μέτρα η στροφή, με μικρή ανηφόρα και κατηφόρα.

στο Λόφο Αρδηττού

Ο λόφος του Αρδηττού να συγκεντρώνει τους περισσότερους φίλους του τζόγκινγκ. Όλες οι εθνικές ομάδες, από το 1950 και μετά, γυμνάστηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πέταλο πάνω από το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι 500 μ. Στο λόφο δίπλα υπάρχουν αρκετές διαδρομές με μεγάλες ανηφόρες.

στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Το στολίδι της περιοχής, μετά την πλατεία και τον Πανιώνιο. Αποτέλεσε το πρώτο έργο στον οικισμό το 1924, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Α. Παπαναστασίου. Έχει και ποδηλατοδρόμιο. Λειτουργεί από τις 6 μέχρι τις 11 το βράδυ. Πρόκειται για ένα μικρό πάρκο, με στροφή 800 μέτρα, πλακόστρωτο, χώμα και τσιμέντο. Μια μεγάλη ανηφόρα και άλλη μια κατηφόρα, γνωστές σε όλους του αθλητές του Πανιωνίου.

στο Άλσος Αιγάλεω

Στο γνωστό μπαρουτάδικο στο Άλσος Αιγάλεω μπορείς να τρέξεις και να αθληθείς σε μια περιοχή που έχει κυρίως χώμα, άρα χρειάζονται καλά παπούτσια. Είναι μεγάλη απόσταση, ενδείκνυται για προχωρημένους με στροφή 2000 ή 2500 ή 3000 μ.
στο Λόφο Φιλοπάππου
 
Ένα δάσος μέσα στην πόλη. Πλούσια πανίδα με σπάνια είδη από χελώνες και πάνω από 120 διαφορετικά είδη πουλιών. Στα συν το υπέροχο πλακόστρωτο του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη. Αρκετή ανηφόρα και κατηφόρα. Μια κυκλική διαδρομή 1200 περίπου μέτρων. Ξεκίνα από τα σκαλοπάτια δίπλα στο Θ. Δώρα Στράτου.

στο «ΣΕΦ -Φάληρο- Φλοίσβος- Edem»

Διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, 3χλμ, ξεκινώντας από το καφέ «Ναι» έως την «Εσπλανάδα». Άλλες επιλογές: 5 χλμ έως το γήπεδο του στίβου, 6 χλμ έως το Φλοισβο, και, τέλος, 8χλμ έως το Edem. Άσφαλτος σε όλη τη διαδρομή.

στο Άλσος Συγγρού

Το πάρκο που βρίσκεται απέναντι σχεδόν από το ΚΑΤ, ανάμεσα στην Κηφισιά και το Μαρούσι. Χώμα σε όλες τις διαδρομές με τη μεγαλύτερη να είναι 2,5 χλμ. Επίσης, θα βρεις όμορφους χώρους αναψυχής. Προσοχή στους ποδηλάτες.

στο Πάρκο Καματερού (Αντώνης Τρίτσης)

Από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πάρκα της Αττικής, με συνολική έκταση 1.000 στρέμματα. Θεωρείται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην πρωτεύουσα. Ήταν βασιλικό αγροτεμάχιο και η αξιοποίησή του ξεκίνησε το 1987. Το περισσότερο είναι χώμα. Η μεγαλύτερη διαδρομή είναι 6,5 χλμ- μαζί με το κάτω μέρος. Πολλές διαδρομές σε πολύ όμορφο περιβάλλον, με λιμνούλες, κανάλια με νερό, γεφυράκια, ανηφόρες, κατηφόρες και πόσιμο νερό. Κατά τη γνώμη μου, με διαφορά το καλύτερο πάρκο για τρέξιμο στην Αθήνα.

στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Όμορφο πάρκο, με αρκετά πεύκα. Χωμάτινο το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. 1900μ το πάνω μέρος, πριν την ενδιάμεση άσφαλτο. Προσοχή στα σκυλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...