Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις των Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Τοσίτσα κόντρα στους εμπόρους ναρκωτικών

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με το ακόλουθο Δελτίο τύπου ανακοίνωσε πρόγραμμα εκδηλώσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα για την ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου του.

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και πολύ καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου, αφού η οδός Τοσίτσα, με την αδιαφορία της πολιτείας, έχει παραδοθεί στην εμπορία ναρκωτικών μόλις 200 μ. από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΠΟΤ, μπροστά στο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, κάτω από το βλέμμα χιλιάδων τουριστών καθημερινά, με καθημερινό κίνδυνο για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΤ και τους κατοίκους της περιοχής.
Η αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αποστερεί το κέντρο της Αθήνας από έναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο, που ορίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το Ακροπόλ, το κτίριο του ΥΠΠΟΤ στη Μπουμπουλίνας και το Πολυτεχνείο ως και την περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Ένα ενιαίο δίκτυο πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη αυτή την περιοχή θα μπορούσε να αποτελεί στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε γόνιμη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Πολυτεχνείο, την ΑΣΚΤ, καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Οι εργαζόμενοι δεν μένουμε αμέτοχοι σε όσα μας αφορούν. Πόσο μάλλον που έχουμε ήδη θρηνήσει ένα θύμα, την αείμνηστη συνάδελφο Ηώ Ζερβουδάκη. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παίρνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας βδομάδας με τίτλο «Επτά μέρες ζωής στην Τοσίτσα» το διάστημα 1-7 Οκτωβρίου 2011.
Στο διάστημα αυτό θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, να μετατραπεί ο πεζόδρομος της Τοσίτσα σε ζωντανό χώρο πολιτισμού, με εκπαιδευτικές δράσεις των Μουσείων, με εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, συζητήσεις και εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, η Τοσίτσα να μετατραπεί σε ανοιχτό δημόσιο χώρο αναψυχής με «τραπεζάκια έξω» όπου οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι περαστικοί θα μπορούν να κάτσουν να πιουν τον καφέ τους, να διαβάσουν εφημερίδα, να συζητήσουν.
Για τις εκδηλώσεις αυτές ζητάμε τη συνδρομή σας, ώστε να αποδείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την περιοχή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διαχείρισης του ιστορικού κέντρου.
Η συμβολή σας θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
· Έκθεση έργων ή δημιουργία έργων στον πεζόδρομο ή στον προαύλιο χώρο των Μουσείων
· καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά ή/και μεγάλους,
· παρουσίαση προτάσεων για μια άλλη αρχιτεκτονική ή καλλιτεχνική πρόταση για το ιστορικό κέντρο (με τη μορφή εκδήλωσης ή έκθεσης φωτογραφίας ή μακέτας),
· θεατρικές παραστάσεις, μονολόγους, εικαστικά δρώμενα
Από κοινού θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και πολλές άλλες δράσεις ή συμπράξεις. Άλλωστε, στόχος είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μετατρέψουν την Τοσίτσα σε ανοιχτό χώρο δημιουργίας και έκφρασης, με ελευθερία για τους δημιουργούς.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την οργανωτική επιτροπή στα τηλ. 6937075765 και 6973351767 »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...