Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Βίλα Αμαλία: Από κατάληψη σε εκκένωση...


Εκκενώθηκε και πάλι από την αστυνομία η Βίλα Αμαλία την οποία κατέλαβαν ξανά το πρωί περίπου 80 άτομα. Αλληλέγγυοι των καταληψιών της Βίλας πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Από την κατάληψη της Βίλας και των γραφείων της ΔΗΜΑΡ έγιναν 141 προσαγωγές εκ των οποίων οι 92 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Όπως έγινε γνωστό,  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες στις 6 μ.μ. μπροστά από τη ΓΑΔΑ στη Λ.Αλεξάνδρας.

Αρχικά τα περίπου 80 άτομα αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς κατάφεραν να μπουν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βίλα Αμαλία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν  και να αναρτήσουν πανό στην ταράτσα του κτιρίου το οποίο έγραφε "κατάληψη για πάντα".

Λίγη ώρα αργότερα εγκατέστησαν μεγάφωνα, καλώντας τον κόσμο για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Βίλα Αμαλία.



Επίσης σε μήνυμά τους που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia ανέφεραν:

«Σήμερα 9/1/2013 ανακαταλάβαμε τη Villa Amalias δίνοντας τέλος στο καθεστώς ανομίας στο οποίο βρισκόταν από τις 20/12/2012. Η Villa Amalias βρίσκεται και πάλι στα χέρια του κόσμου της αντίστασης. Δίπλα στους εργάτες, τους ανέργους, τους αστέγους, ντόπιους και μετανάστες, τους αγωνιστές.

Σταθερό ανάχωμα απέναντι σε ένα καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης που στόχο του έχει να επιβάλλει το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Στον καιρό τουμνημονιακού κανιβαλισμού με συνέπεια-συνέχεια και πείσμα παίρνουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν».

Στην περιοχή έσπευσαν ενισχύσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου, ενώ για λόγους ασφαλείας έκλεισε η οδός Αχαρνών από το ύψος της Ιουλιανού μέχρι την Παρασίου.



Την ίδια ώρα νεαροί αλληλέγγυοι στην κατάληψη της βίλας Αμαλία, φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίαςστο κέντρο της Αθήνας.



Η πορεία κατέληξε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, τα οποία και κατέλαβαν.

Μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή, η συμβολική κατάληψητερματίστηκε και οι αλληλέγγυοι οδηγήθηκαν και αυτοί στη ΓΑΔΑ.

«Κατά τις 8.50 ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων, την οποία κλείδωσαν με λουκέτο. Ανάρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη "Βίλα Αμαλία"», αναφέρει δήλωση του διευθυντή των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, για την κατάληψη των γραφείων του κόμματος.

«Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια. Η ενέργειά τους αυτή, όπως και άλλες ανάλογες, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα καταθέσει μήνυση», επισημαίνει.




Όπως είπε στο ρ/σ Αlpha 989 ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, μέσα στα γραφεία του κόμματος είχαν εισέλθει περίπου 30 άτομα και έξω από τα γραφεία βρίσκονταν άλλα 40 άτομα.

Μικροένταση υπήρξε αργότερα και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους καταληψίες της Βίλας Αμαλίας. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου και σήκωσαν πανό, πριν απωθηθούν από αστυνομικές δυνάμεις.

Δένδιας: Μέγιστη πρόκληση η κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωσή: «Θα ήθελα να είμαι σαφής εις το εξής. Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί αν επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Συνιστά μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και τη δημοκρατική ομαλότητα η κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος, συγκεκριμένα της ΔΗΜΑΡ. Θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως να τοποθετηθούν επ’ αυτού».




ΣΥΡΙΖΑ: Καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα γεγονότα στη Βίλα Αμαλία το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ» και προσθέτει ότι καταδικάζει «κατηγορηματικά τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ».

Στο μεταξύ ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας διαψεύδουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης ότι στην επιχείρηση της Αστυνομίας συνελήφθη ο γιος του βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση. Για «αθλιότητες» έκανε λόγο ο κ. Βούτσης.

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί την άσκηση τυφλής βίας

Με αφορμή την ανακατάληψη της Βίλας Αμαλία η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καταδίκασε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 20 Δεκεμβρίου η αστυνομία είχε προχωρήσει στην εκκένωση του κτηρίου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, με την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. να πυροδοτεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

KKE: Ενέργειες όπως οι καταλήψεις κομματικών γραφείων δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος.

»Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α.

»Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

(Τα βίντεο είναι από τα enikos.grnewsit.gr και alphavita.gr)




Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...