Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Λα Μποέμ» του Πουτσίνι στο μετρό του Συντάγματος από τη Εθνική Λυρική Σκηνή


Το πάθος του Ροντόλφο για τη Μιμί σκέπαζε τις ψυχρές ανακοινώσεις που αντηχούσαν στον αχανή κεντρικό σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. Αρκετοί σάστιζαν το απόγευμα-λίγο μετά τις έξι-φθάνοντας στις κυλιόμενες σκάλες. 

Η δύναμη των φωνών που πήγαζαν από το χώρο πολλαπλών χρήσεων έφερναν κι άλλο κόσμο στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Έκπληκτοι αρκετοί κολλούσαν. Δεν το ξεραν.

Μπροστά στα μάτια τους εκτυλισσόταν η περίφημη όπερα «Λα Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι από την Όπερα της Βαλίτσας (χορηγία του ιδρύματος Νιάρχου), το ευέλικτο σχήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Άλλοι όμως μυημένοι, είχαν έρθει από κάθε περιοχή της Αθήνας. Η Αμάντα κι ο Ανδρέας, λίγο πάνω από τα 20, αντί να πάνε σε καφετέρια, προτίμησαν να κατευθυνθούν στο μετρό Συντάγματος. Η Πολυάννα με τα δυό παιδιά της, το Γιώργο και τη Νέλλη, δεν χάνει κάτι τέτοια και η κυρία Μαρία από την Αγία Παρασκευή, καθισμένη στο πάτωμα, πίσω από σειρές καθισμάτων, και μόνο που βρισκόταν εκεί της ήταν αρκετό.

Ο Κώστας από την Παλλήνη βρέθηκε για δουλειά στο κέντρο, και θα πήγαινε σε συναυλία στις οκτώ. Το πρόσωπο του φωτίστηκε ακόμα περισσότερο όταν έμαθε ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανέβηκαν με τις Βαλίτσες τους στη σκηνή- διασχίζοντας τον κεντρικό διάδρομο- δημιούργησαν τον σκηνικό χώρο όπου και παρουσίασαν την ζωή των μποέμ. Κεντρικό θέμα του έργου τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια μέχρι να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα της Μιμής.

Το χιούμορ και το σασπένς σε διαρκή αντιπαράθεση στο μελό του έργου και της μουσικής, δημιούργησαν μια παράσταση με αμεσότητα σε απόσταση αναπνοής από τους περίπου 300 θεατές, αρκετοί από τους οποίους ήταν όρθιοι σε όλη τη διάρκεια (μία ώρα και δέκα λεπτά) του έργου.

Η επόμενη παράσταση της «Λα Μποέμ» από την Όπερα της Βαλίτσας θα γίνει στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης (πρώην αμερικανική βάση Ν. Μάκρης) στις 18 Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...