Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Καμίνης: Υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα το μεταναστευτικό

Ως το υπ' αριθμόν "1" πρόβλημα της Αθήνας, και όχι μόνον, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το μεταναστευτικό, πρόβλημα στο οποίο «αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να ασκήσουμε πολιτική ανάταξης της πρωτεύουσας, που περνά βαθύτατη κρίση».
Μιλώντας ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ο δήμαρχος της Αθήνας, σημείωσε ότι διαπιστώνεται "προϊούσα δημογραφική κατάπτωση στο Κέντρο της Αθήνας, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί και από τη διενεργούμενη απογραφή, με αποτέλεσμα τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τα κέντρο της πόλης".

"Τα πογκρόμ μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο".

Επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνον αστυνομικό πρόβλημα, όπως το θέμα της ασφάλειας δεν θα το λύσει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση και αυξημένες προσδοκίες για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, για την οποία είπε ότι εντονότατα προβληματίζεται για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει.

"Όσο μπορούμε θα βοηθήσουμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να ελέγξουμε την κατάσταση", τόνισε, προσθέτοντας ότι "όσο δεν υπήρχε κρίση, το παρεμπόριο ήταν μία εκτόνωση, αλλά με την κρίση παρουσιάζονται κάποιοι διατεθειμένοι να εγκληματήσουν κι αυτό συνιστά οργανωμένο έγκλημα του οποίου ηγούνται Έλληνες".

Στην επισήμανση πάντως του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη, για την ανάγκη αντικινήτρων για να μη προτιμάται η χώρα μας από τους μετανάστες, με συγκεκριμένη αναφορά στα συσσίτια του Δήμου, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι "τα συσσίτια δεν συνιστούν φιλανθρωπία, αλλά απλά προτιμώ να ταΐσω κάποιον αντί να τον αφήσω να πάει να ληστέψει".

Διαχωρίζοντας τους μετανάστες στους νόμιμους ή τους επί χρόνια εγκατεστημένους και διατεθειμένους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και τους παράνομους, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να πάνε σε κάποια άλλη χώρα την Ευρώπης, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι τάχιστα πρέπει να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας και να μοιραστούν σε όλη τη χώρα, έως ότου απελαθούν στην πατρίδα τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καμίνης ήταν της γνώμης, ότι εκτός από τον αναγκαίο επιμερισμό των δαπανών με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα απαιτείτο ένα σχέδιο Μάρσαλ προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά κύματα, ενώ είπε ότι θα συζητούσε υπό προϋποθέσεις και εφόσον ετίθετο ως ζήτημα πλήρους αντιμετώπισης, το ενδεχόμενο της ποσόστωσης του αριθμού των μεταναστών.

Επανέλαβε τις ήδη γνωστές θέσεις του για καταγραφή των άδειων σπιτιών και καταστημάτων, που νοικιάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε μετανάστες, για τη μετουσίωση σε φοιτητικές κατοικίες άδειων ξενοδοχείων του κέντρου, που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι φοιτητικές εστίες με την έννοια και της απόλαυσης ασύλου.

Προ των πυλών, θεώρησε ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που θα ετοιμάσει ομάδα εργασίας που έχει ο ίδιος συστήσει και θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση για τον εξορθολογισμό των διαδηλώσεων, ώστε και το συνταγματικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση να μην καταπατώνται.

Επανέλαβε ότι διαφωνεί με την ιδέα του ενός μεγάλου τεμένους που μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο ή γκέτο, αλλά συμφωνεί με τη δημιουργία πολλών μικρών, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφού δεν υπήρξε αυτός ο σχεδιασμός, να γίνει το ταχύτερο το τέμενος στο Βοτανικό.

Για το παρεμπόριο, ο κ. Καμίνης είπε ότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστεί αποτελεσματική η επιτήρηση έξω από τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ, λόγω ακριβώς του ασύλου, στο οποίο εντός των σχολών καταφεύγουν οι μικροπωλητές, όταν βλέπουν όργανα της Αστυνομίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου έχει γενικότερα προβλήματα, αφού λόγω της κρίσης και της αυξημένης τάσης να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εισπράξεις των τελών έχουν μειωθεί κατά 20%


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...