Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Γ. Καμίνης: «Μεικτές περιπολίες και στοπ στους αλλοδαπούς»

Να αποδοθεί τιμή σε όλους τους νεκρούς των τελευταίων ημερών καταδικάζοντας τη βία «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν από τη μετάβασή του στο Υπουργικό.

Αναφέρθηκε σε προτάσεις που θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για να αλλάξει η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο ενός οράματος «για μία πόλη ελεύθερη από τον φόβο και την ανασφάλεια, ζωντανή, δημιουργική και φιλόξενη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε αναλυτική περιγραφή της διάχυτης –όπως τη χαρακτήρισε– κατάστασης ανομίας με δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, με οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, με κλίμα φόβου στους κατοίκους, ιδιαίτερα το βράδυ, λόγω περιστατικών ληστείας που έχουν καταγραφεί.

Ακόμα, μίλησε για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Άγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» και συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία Αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε, δε, την Αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών».

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πόλη, καθώς κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης δεν γίνεται σεβαστός».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο και τις περιοχές του 6ου δημοτικού διαμερίσματος από την οδό Δροσοπούλου και κάτω, όπου, όπως είπε, πλήττονται από την εγκληματικότητα οι άνθρωποι, η κατοικία και τα μαγαζιά.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιστραφεί η κατάσταση, έκανε λόγο για δέσμη μέτρων, «αντιεγκληματικών μέτρων και μέτρων αποτροπής εισόδου άλλων αλλοδαπών από τα σύνορα και καθόδου τους στην Αθήνα».

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ήταν και η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών, μικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ., πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς, αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών, διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι όπως σημείωσε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής των αλλοδαπών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων κράτησης εκτός Αθηνών, στην υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εξετάζουν εκμισθώσεις που γίνονται από Ελληνες σε παράνομους αλλοδαπούς, στην ανάγκη ελέγχου των εγκαταλειμμένων κτιρίων και σφραγίσματος όπου χρειάζεται.

Αναφέρθηκε και σε θετικά κίνητρα για την επανακατοίκηση του κέντρου της πόλης, φέροντας ως παράδειγμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τα φορολογικά κίνητρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές, αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών με δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και στέγασης στη θέση των μόνιμων ξενώνων αστέγων, στην αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ και την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη με τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των δημόσιων συναθροίσεων, διευκρινίζοντας ότι επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί πρόκειται να καταθέσει προσχέδιο στη Βουλή έως το φθινόπωρο.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε τη συμφωνία του σε αρκετά σημεία της εισήγησης του δημάρχου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα στη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην πόλη.

Επισήμανε πάντως ότι έστειλε ήδη τις προτάσεις της παράταξής του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες αφορούν το τρίπτυχο «ασφάλεια - εγκληματικότητα - παράνομη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό: όπου υποχωρεί το κράτος τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει, καθώς η είσοδος αλλοδαπών στη χώρα είναι εύκολη, ενώ η έξοδος δύσκολη, σχεδόν αδύνατη και έτσι η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα μετατρέπονται σε χωματερή ανθρώπων».

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απέδωσε ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, ΠαΣοΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανέχθηκαν και υπέθαλψαν την κατάσταση, ευθύνονται για την γκετοποίηση».

Κάλεσε σε ανυπακοή στον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» και αναρωτήθηκε «αν υπάρχει σχεδιασμός ή είναι τυχαία η συνοχή και η συνέχεια των γεγονότων των τελευταίων ημερών», στα οποία συμπεριέλαβε την αστυνομική επέμβαση στο πανεργατικό συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης και την επίθεση κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Ο Γιώργος Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» πρότεινε, μεταξύ άλλων, «μαζικές απελάσεις μέχρι να αδειάσει η πόλη από τα κάθε καρυδιάς καρύδια, οργανωμένη και συστηματική δίωξη από την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία ελλήνων και ξένων μαφιόζων, που ελέγχουν τις αποθήκες λαθραίων, το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, την επαγγελματιμή επαιτεία και την καταναγκαστική και λαθραία εργασία, άσυλο στους αποδεδειγμένα κυνηγημένους και σε κίνδυνο πρόσφυγες».

Η Ελένη Πορτάλιου από την «Ανοιχτή Πόλη» έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της Αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί κράτος εν κράτει στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας».

Υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο είναι η γενικευμένη φτώχεια και ανεργία που γεννούν την παραβατικότητα και εξέφρασε την αντίθεση της «Ανοιχτής Πόλης» «στα αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά» και γενικότερα των μέτρων που προτείνει η παράταξη Καμίνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο Δημαρχείο» και έκανε λόγο για σαράντα προσαγωγές, ισχυριζόμενος ότι «ο μόνος λόγος ήταν ότι κρατούσαν την ελληνική σημαία».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό για τα πραγματικά προβλήματα που είναι η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του Μνημονίου» και πρόβλεψε ότι «η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής, θα γενικευτεί, καθώς ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των ημερών, στην οποία μετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...