Image via WikipediaΔεκατρία χρόνια, μετά την ανακάλυψη Δημοσίου Σήματος στην περιοχή του Κεραμεικού, δηλαδή του νεκροταφείου της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι μια νέα ανακάλυψη στην οδό Μυκάλης έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στην αρχαιολογική σημασία της περιοχής.
Το Δημόσιο Σήμα που ήρθε στο φως χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα ενώ η έκταση του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη. Στον περίβολο αυτού ανακαλύφθηκε ένα επιβλητικό άγαλμα λέοντα 1,5 μέτρου ύψους και 2μ. μήκους, όπως και ψήγματα χρυσού που μαρτυρούν πως οι ταφέντες ήταν πλούσια οικογένεια ή σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βέβαια, στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο ίσως ενταφιάστηκαν νεκροί, πεσόντες στους πολέμους αφού ο Μαρμάρινος λέοντας υποδηλώνει πως κάποιος είχε τιμηθεί για την ανδρεία του.
Η ανακάλυψη πάντως του σπουδαίου ευρήματος αναδεικνύει την ιστορική βαρύτητα της περιοχής όπως και τη διαδρομή από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία του Πλάτωνος. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μια συνέχιση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.
Το 1997 στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυανδρία του Πελοποννησιακού Πολέμου, στα οποία βρέθηκαν οστά νέων ανδρών, αγγεία περίτεχνα ζωγραφισμένα με σκηνές μάχης ή αποχαιρετισμού όπως και εξέχοντα κεραμικά ευρήματα.
Στο Δημόσιο Σήμα θεωρείται ότι ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο «Επιτάφιο Λόγο» για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα την περασμένη Τρίτη για την απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του ακινήτου που βρίσκεται στο σημείο της ανασκαφής στην οδό Μυκάλης.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου