Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ντόρα: "Το Τατόι κινδυνεύει να χαθεί" ...

TATOI ROYAL PALACEImage via Wikipedia"Ενώ κορυφώνεται η συζήτηση για το Ελληνικό και την τύχη 5.οοο περίπου στρεμμάτων ως πόρου για το χρεωκοπημένο κράτος και ως φυσικού πόρου για τον πληθυσμό της Αττικής, μία υπαρκτή τεράστια πράσινη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους κινδυνεύει ν΄ απωλεσθεί.

Πρόκειται για το Τατόι, για το οποίο άρχισε να κινείται πρόσφατα η Πολιτεία, υπό την πίεση εκατοντάδων εκλεκτών πολιτών που οργανώθηκαν σε συμμαχία και της «Ελληνικής Εταιρείας», η οποία από ετών μελέτησε τον χώρο και υπέβαλε προτάσεις".

Αυτό αναφέρει σε ερώτησή της στη Βουλή η πρόεδρος της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζει:

"Ευχόμαστε να δημιουργηθεί ένας φορέας ικανός να συντονίσει τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για τη συντήρηση και ανάδειξη των κτιρίων, για τη δημιουργία ειδικού, για τον χώρο, μουσείου ή μουσείων στην τέως βασιλική έπαυλη και τα λοιπά κτίρια και για την αναβίωση και αποδοτικότητα των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Ένα μείζον όμως άμεσο θέμα παραμένει: η δασοπονική διαχείριση του κτήματος.

Επί του παρόντος μόνον μικρές εκτάσεις εκατέρωθεν του οδικού δικτύου έχουν κλαδευτεί και αραιωθεί.

Υπάρχει λοιπόν μέγας κίνδυνος καταστροφής, ανάλογης με του 1974 ή ακόμα χειρότερα του 1945 ή της φοβερής του 1916, λόγω της συγκέντρωσης τεράστιας ποσότητας βιομάζας στο δάσος και της έλλειψης αραίωσης και γενικώς διαχειρίσεως".

Μετ απ΄ όλα αυτά η κα Μπακογιάννη ρωτά:

1. Ποια συγκεκριμένα βήματα σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία και με ποιό χρονοδιάγραμμα, για την αποκατάσταση των κτιρίων, την επανένταξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στο Εθνικό κτήμα Τατοΐου;

2. Σε ποια άμεσα μέτρα δασοπονικής επιχείρησης και εν γένει πρόληψης (υλοτομιών, αραιώσεων κτλ.) σκοπεύει να προβεί για την απομάκρυνση του υπορόφου ιδίως, που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στον μεγαλύτερο υπαρκτό φυσικό πόρο του Λεκανοπεδίου;
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...