Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πρόταση ίδρυσης ενιαίου φορά για την αναζωογόνηση της Αθήνας

Για την οικονομική και την κοινωνική αναζωογόνηση της Αθήνας απαιτείται ένα στοχευμένο πρόγραμμα δράσης, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, και δευτερευόντως σε αισθητικές ή «πράσινες» παρεμβάσεις.

Αυτό υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Χρήστος Πολυζογώπουλος και οι αντιπρόεδροι της ΟΚΕ, Νίκος Σκορίνης, Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Ηλίας Ηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Απόστολος Ξυράφης, Γενικός Γραμματέας της ΟΚΕ.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, σύμφωνα με την ΟΚΕ, θα μπορούσε να ανεβάσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα από τα 9 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα 30 εκατομμύρια.

«Η Αθήνα είναι η καρδιά και ο πνεύμονας όλης της χώρας, και ανήκει στις πρωτεύουσες και τις πόλεις της Ευρώπης που έχουν μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζογώπουλος και σκιαγράφησε τη σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας.


athens
athens (Photo credit: eGuide Travel)
«Η εικόνα αυτή» είπε ο πρόεδρος της ΟΚΕ «χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία μείωση του αστικού τουρισμού, την εμφανή εγκατάλειψη του δημοσίου χώρου, την αυξανόμενη εγκληματικότητα, τη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία, και τη συνακόλουθη απαξίωση ή και εξαθλίωση των ιστορικών ορόσημων και διαδρομών της πόλης (πλατεία Κλαυθμώνος, Εμπορικό Τρίγωνο, Σταδίου, πλατεία Δικαιοσύνης, Χαυτεία, Αθηνάς, περιοχή Εθνικού Θεάτρου, Γερανίου, πλατεία Θεάτρου, πλατεία Λαυρίου, πλατεία Βάθη, περιοχή Μουσείου, πλατεία Βικτωρίας, Πατησίων κ.λπ.».

«Για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να συμμετάσχουν πολλοί δημόσιοι φορείς» υποστήριξε ο κ. Πολυζογώπουλος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας «ενός φορέα ανάλογου με τον Οργανισμό Αθήνας, ο οποίος θα έχει διαχρονικά την ευθύνη για τον συντονισμό των δράσεων».

Εν συνεχεία χαρακτήρισε ως μείζον θέμα την ασφαλή διαβίωση στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν οι πολίτες δεν αισθανθούν ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει συζήτηση και για οτιδήποτε άλλο».

«Τα προβλήματα της Αθήνας δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, αλλά επιβαρύνονται από την οικονομική και την κοινωνική κρίση» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, και αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση και στην υπερσυγκέντρωση παράνομων αλλοδαπών, σε περιοχές του κέντρου με χαμηλό βαθμό ενσωμάτωσης, την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, των αστέγων, την υποβάθμιση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις και τα φαινόμενα ρήξης της κοινωνικής συνοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, για το πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι οι άνεργοι αλλοδαποί φαίνεται να αποτελούν μόλις το 6,5% των καταγεγραμμένων ανέργων καθώς και αν το θεωρεί ανησυχητικό, ο κ. Πολυζογώπουλος εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αυτών βρίσκεται εκτός συστήματος

«Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη «λαθρομετανάστευση» όπως την αποκαλούν, σαν αποδεκτή πραγματικότητα, κάτι το οποίο είναι λάθος. Πρέπει να παρεμποδισθεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα και να εφαρμοστούν πολιτικές ενσωμάτωσης, και να υπάρξουν υποδομές όπως είναι οι εστίες φιλοξενίας. Πάντως, δεν μπορούμε να ανεχθούμε πληθυσμούς χωρίς όνομα και επώνυμο και μάλιστα συγκεντρωμένους στην ίδια περιοχή» κατέληξε.

Six floor condominium in Kypseli, Athens, Gree...
Εξααώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα στην πλατεία Κυψέλης.(Photo credit: Wikipedia)
Για το θέμα των καταστροφών ιστορικών κτιρίων και μνημείων κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών, ο κ. Πολυζογώπουλος υποστήριξε ότι η μακροχρόνια ανοχή του κράτους έχει εμπεδώσει, σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας, το αίσθημα της ατιμωρησίας και της συστηματικής ανυπακοής στο νόμο, φαινόμενο που έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι είναι αντίθετος στο να ληφθούν μέτρα κατά των διαδηλώσεων ή της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε, ώστε να μετριάζονται οι συνέπειες.

Στη δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί η ΟΚΕ για την αναζωογόνηση της εμπορικής κίνησης και της κοινωνικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της εμπορικής κατανάλωσης, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών, η ενίσχυση του εθελοντισμού σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, όπως είναι πρωτοβουλίες καθαρισμού αρχαιολογικών χώρων και η φύλαξη περιοχών. Προβλέπονται ακόμη, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ακίνητα, μέτρα βελτίωσης της καθαριότητας και του φωτισμού, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της συχνότητας των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η ΟΚΕ προτείνει, επίσης, την αύξηση της αστυνόμευσης, την καταστολή του παραεμπορίου και τη δημιουργία πολυπολιτισμικών αγορών για διάθεση νομίμων προϊόντων που πωλούνται από μετανάστες. Ακόμη, τη δημιουργία σε περιοχές εκτός του δήμου Αθηναίων δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και την καθιέρωση αυστηρότερων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους εκμισθώνουν ή παραχωρούν ακίνητα για παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες, ή σε παράνομους μετανάστες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...