Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η σύνδεση των Βορείων Μεσογείων με την Ψυττάλεια θα πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα

Οι κάτοικοι των Δήμων των Βορείων Μεσογείων υποφέρουν δεκαετίες τώρα εξαιτίας της μη ύπαρξης αποχετευτικού συστήματος, και συνεπακόλουθα εξαιτίας της μη σύνδεσης με Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.). Με την δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στη Ψυττάλεια, διάχυτη ήταν η ελπίδα ότι το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης όδευε προς τη λύση του. Εντούτοις, οι αρχικές μελέτες δεν επέτρεπαν τη σύνδεση πολλών περιοχών.

Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, αποφασίσθηκε ότι για την εξυπηρέτηση των αποχετευτικών αναγκών και τη διάθεση των στερεών και υγρών αποβλήτων των Δήμων των Βόρειων Μεσογείων θα δημιουργηθεί Κ.Ε.Λ. στη περιοχή «Πλατύ Χωράφι». Το γεγονός αυτό όμως, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους κατοίκους, καθώς το «Πλατύ Χωράφι» είναι πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ έχει χαρακτηριστεί περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους και γειτνιάζει με χώρο παλαιοντολογικής ανασκαφής.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να συνδεθούν οι Δήμοι των Βορείων Μεσογείων με τη Ψυττάλεια, αντί της κατασκευής νέου Κ.Ε.Λ., καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη πληθυσμιακή απογραφή, φαίνεται ότι και οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτα – Αρτέμιδα έχουν παραγωγή λυμάτων αποδεκτή από την Ψυττάλεια.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στον κ. Αυγενάκη, δήλωσε πως δεν έχει κατατεθεί φάκελος περιβαλλοντικής μελέτης για τη μεταφορά λυμάτων από τα Βόρεια Μεσόγεια στην Ψυττάλεια. Εντούτοις, η αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά για το Κ.Ε.Λ. στο «Πλατύ Χωράφι» και ζητά τροποποίηση της χάραξης των συλλεκτήρων.

Επιπλέον, τονίζει πως οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση και η σύντομη λύση της τελικής απόφασης είναι σημαντική για την συμμόρφωση της χώρας μας με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ.

Η σύνδεση των εν λόγω Δήμων με την Ψυττάλεια θα πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος, ενώ η κατασκευή ενός νέου Κ.Ε.Λ είναι προϋπολογισμού 70 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...