Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ανάδειξη αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη

Ένας μικρός επισκέψιμος χώρος με αρχαιότητες εντός ιδιωτικού οικοπέδου, αλλά με ξεχωριστή είσοδο για τους επισκέπτες, θα δημιουργηθεί επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη (Κουκάκι).


Στο σημείο αυτό έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τη γεωμετρική ως την υστερορωμαϊκή εποχή, ωστόσο τα πιο καλοδιατηρημένα είναι αυτά της τελευταίας περιόδου τα οποία και θα διατηρηθούν. Πρόκειται για τμήμα κτηρίου, με αίθριο και βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς και ένα ανάλημμα της φαληρικούς οδού.

Τα τμήματα τοιχογραφιών που βρέθηκαν στη ρωμαϊκή έπαυλη θα αποκολληθούν και θα διατηρηθούν στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» στην πρόταση ανάδειξης των συγκεκριμένων μνημείων, τα οποία είναι όμορα με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια στο διπλανό οικόπεδο, επί της Φαλήρου 7. Στο οικόπεδο αυτό είχαν εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου αι. μ.Χ., η οποία είχε οικοδομηθεί πάνω σε οικοδομικά λείψανα του 2ου αι. π.Χ..

Τμήμα της έπαυλης, που καταστράφηκε στο β΄ μισό του 3ου αι. μ. Χ. από τους Έρουλους, καθώς και το παρακείμενο οικιακό ιερό της Κυβέλης, είναι σήμερα ορατά και επισκέψιμα. Οι αρχαιότητες της οδού Φαλήρου 5, που θα αναδειχτούν κατά το πρότυπο των όμορων μνημείων, καταλαμβάνουν έκταση 40 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί επταώροφη πολυκατοικία έχει συνολική έκταση 580 τ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...