Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Χρόνια προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


"Έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει οι επανειλημμένες καταστροφές στην είσοδο και στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου", αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
"Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι συνυφασμένο με την πλατεία και τον κήπο του, καθώς προσδίδουν στο σύνολο μνημειακό χαρακτήρα.

Ωστόσο, συνηθισμένο σκηνικό μπροστά από το μουσείο για χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες καθημερινά αποτελούν τα γκράφιτι στη μαρμάρινη σκάλα και στους κίονες της εισόδου και ενίοτε οι βανδαλισμοί, δεδομένου ότι τα μάρμαρα στον περιβάλλοντα χώρο είναι σπασμένα σε πολλά σημεία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δεδομένου ότι η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί στην εμπορία ναρκωτικών, μόλις 200 μέτρα από την είσοδο του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, η εν λόγω περιοχή που ορίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Μπουμπουλίνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτιστικό πόλο έλξης.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του Λούντβιχ Λανγκ και διαμορφώθηκε τελικά από τον Ερνέστο Τσίλερ, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα για την ενίσχυση της φύλαξης, περιμετρικά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου;
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα (βανδαλισμοί, χρήση ναρκωτικών ουσιών) στον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που αμαυρώνουν την εικόνα ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στη χώρα;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Ψαριανός Γρηγόρης
Κυρίτσης Γιώργος
Ρεπούση Μαρία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...