Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κτίρια-φαντάσματα στην Αθήνα


«Σαράκι» που τρώει τα σωθικά της πόλης είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω συνοικίες. Μέσα από παράθυρα, τοίχους, ακόμη και στέγες που χάσκουν, οι επόπτες υγείας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιούν αυτοψίες, μετρώντας τις ανοιχτές πληγές –ανθυγιεινές εστίες που ολοένα αυξάνονται και μεταδίδουν την «ασθένεια» σε άλλοτε σφύζοντα από υγεία μέλη του αστικού ιστού. 

Στις καταγραφές που γίνονται αναλυτικά από το 2008, μοναδικός δείκτης δείχνει σχετική βελτίωση σε ορισμένες περιοχές αφορά στην παράνομη διανομή αλλοδαπών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εγκαταλελειμμένων πολλαπλασιάζεται.


Η Ομόνοια, περιοχή στην οποία επικεντρώθηκαν τόσο οι αναφορές για το κέντρο που πεθαίνει, όσο και οι «επιχειρήσεις εξυγίανσης» όπως ο «Ξένιος Ζευς», τα παρατημένα ακίνητα αυξήθηκαν από 120 (2008) σε 127 το 2012, ενώ εκείνα που στεγάζουν αλλοδαπούς μειώθηκαν από 44 σε 20. Στη μικρή περιοχή του Ψυρρή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παρατημένα ακίνητα σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 19 σε 48, ενώ εκείνα με τους αλλοδαπούς παρέμειναν σταθερά, 11. Σταθερή σε 6 ακίνητα έμεινε η διαμονή αλλοδαπών και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου την ίδια περίοδο που τα εγκαταλελειμμένα σχεδόν διπλασιάστηκαν από 33 σε 61.

Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει η εξέλιξη των καταγραφών σε περιοχές που ως το 2008 ήταν σχεδόν εκτός χάρτη ανάλογων προβλημάτων. Στον Αγιο Παντελεήμονα, δηλαδή το τμήμα του 6ου δημοτικού διαμερίσματος κάτω από την Πατησίων, τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα αυξήθηκαν στο διάστημα 2008-2012 κατά σχεδόν 1.000% από 4 σε 43, ενώ η διαμονή αλλοδαπών που ήταν μηδενική, εντοπίζεται σε 3 χώρους. Στο 4ο διαμέρισμα (Κολωνός-Σεπόλια), τα παρατημένα ακίνητα ήταν μηδέν το 2008 για να γίνουν 43 το 2012, ενώ στα 16 από αυτά εντοπίζεται διαμονή αλλοδαπών. Στο 5ο Διαμέρισμα που καλύπτει την περιοχή των Πατησίων ανάμεσα σε Αγιο Παντελεήμονα και Προμπονά κατεγράφη το 2008 ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο έναντι 22 το 2012, ενώ σε 5 από αυτά μένουν αλλοδαποί.

Πρόσφατα, λέει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που από το 2007 μιλά για 1200 εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τόνισε ότι τα 500 από αυτά αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την Αθήνα, εκφράζοντας την επιθυμία του να βρεθεί τρόπος αν είναι δυνατόν, να κατεδαφιστούν. Ως τώρα πάντως, οι μοναδικές διοικητικές πράξεις που μοιάζει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα έστω μετακίνησης του προβλήματος, είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα». Στην ίδια περίοδο, κάθε άλλη κρατική παρέμβαση με πολεοδομικό σχεδιασμό και οργανωμένες αναπλάσεις είναι άφαντη, ενώ η αγορά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας ευκαιρίες που γεννιούνται εκεί ακριβώς όπου η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διώχνει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τους κατοίκους και ρίχνει στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...