Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Μπλόκο στον Δήμο Αθηναίων για τον Εθνικό Κήπο

Αίτηση ακύρωσης και αναστολής υπέβαλαν στο ΣτΕ η Εταιρεία Φίλων του Κήπου και δέκα πολίτες


Αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του Δήμου Αθηναίων βάσει της οποίας αλλάζει πρόσωπο ο Εθνικός Κήπος υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου και δέκα πολίτες.

Η Εταιρεία βάλλει κατά της απόφασης του δήμου με βάση την οποία γίνεται στην ουσία δεκτή η πρόταση μελέτης αρχιτεκτονικού τοπίου για τον Εθνικό Κήπο την οποία είχε υποβάλει ο ιδιωτικός οργανισμός πολιτισμού και ανάπτυξης με την επωνυμία ΝΕΟΝ (Δημήτρης Δασκαλόπουλος), ενώ παράλληλα εγκρίνεται η οργάνωση έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον Κήπο το 2014.


Το σωματείο Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ενώ σημερινός πρόεδρος του έχει ορισθεί ο συγγραφέας κ. Τηλέμαχος Μαράτος. Στους πολίτες που συνεπικουρούν την κίνηση της Εταιρείας υπογράφοντας την αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του δήμου συγκαταλέγονται ο κ. Δημήτρης Αδρακτάς, πολιτικός μηχανικός, η κυρία Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νικόλαος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας της LSE, η κυρία Ελένη Ακριτίδου, ηθοποιός, ο κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, οικονομολόγος, η κυρία Δέσποινα Διαμαντούρου, αρχαιολόγος, η κυρία Ειρήνη Μαρούδη, επιχειρηματίας, ο κ. Γιώργος Χλωροκώστας, συνταξιούχος αρχιτέκτων, η κυρία Στυλιανή Αυγουστάτου, συνταξιούχος οδοντίατρος, και η κυρία Ασημίνα Αργυροπούλου-Μεταξά, συνταξιούχος δημοτική υπάλληλος.

Η αιτία του πολέμου

Ο κ. Μαράτος εστιάζει, από την πλευρά του, στο γεγονός ότι «ο δήμος δεν έχει δικαίωμα επεμβάσεων». «Πέρα από τις όποιες λεπτομέρειες, ως προς το τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν, δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν» τονίζει. «Ο δήμος έχει αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα για τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του Εθνικού Κήπου. Ο Κήπος είναι όαση ησυχίας, μακριά από την τύρβη της πόλεως. Φιλοξενεί χλωρίδα και πανίδα, δεν είναι μέρος για πολιτιστικές δραστηριότητες - υπάρχουν πλήθος γκαλερί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν».

«Το ζήτημα χρήζει περαιτέρω έρευνας από τις δασικές υπηρεσίες στις οποίες υπάγεται ο Κήπος αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς ο Κήπος έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος, υπάγεται δηλαδή εξ ολοκλήρου στις προστατευτικές διατάξεις περί αρχαιολογικών χώρων του σχετικού νόμου» εξηγεί ο δικηγόρος κ. Σπύρος Νικολάου που εκπροσωπεί την Εταιρεία. «Εξάλλου ορίζεται ρητώς ότι ο Δήμος Αθηναίων - στον οποίο δεν περιέρχεται η κυριότητα αλλά αποκλειστικώς η χρήση, διοίκηση και διαχείριση του Κήπου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - υποχρεούται να διατηρεί στο ακέραιο τον δασικό χαρακτήρα και προορισμό του. Στην περίπτωση αυτή, του ΝΕΟΝ, δεν φαίνεται καθαρά ούτε η έκταση ούτε ο σκοπός της επέμβασης».

Τι τονίζεται στην αίτηση ακύρωσης

Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται επιγραμματικά: «Η ήπια χρησιμοποίηση του Κήπου από το κοινό, με τη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας αυτού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία του ως οικοσυστήματος και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του ως ιστορικού χώρου. (...) Ως εκ τούτου η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων περί εγκρίσεως οργανώσεως εκθέσεως σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο, που μεταβάλλει τη φυσιογνωμία του Κήπου και προϋποθέτει συγκεκριμένα έργα υποδομής προκειμένου ο Κήπος να αποδοθεί στην "αστική καθημερινότητα", ως "ανοιχτός ελεύθερα προσβάσιμος χώρος", προϋποθέτει έγκριση των σχετικών σχεδίων και μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού». Και προστίθεται: «Σε κάθε περίπτωση, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι ακυρωτέα ως παντελώς αναιτιολόγητη».

ΚΟΛΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Νοεμβρίου 2013
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...