Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σε κρίση η πλειοψηφία Καμίνη

Ισχυρό ράπισμα δέχτηκε η δημοτική πλειοψηφία στην Αθήνα. Ο Γ. Καμίνης όχι μόνο δεν κατάφερε να περάσει σχέδιο απόφασης για τους απεργούς πείνας μετανάστες, αφού δεν το στήριξαν έξι δικοί του σύμβουλοι, αλλά άκουσε και τους τρεις «ισχυρότερους» αντιδημάρχους του να δηλώνουν παραίτηση.
Ο Ρασίντ Οφρίτ, ένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας, λιπόθυμος στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Οικονομικών Γ. Αναγνωστόπουλο, Ενδοδημοτικής Συνεργασίας-Πολεοδομίας Φώτη Προβατά και Παιδείας Νέλλη Παπαχελά. Οι δύο πρώτοι έχουν μακρά θητεία στο Δήμο Αθηναίων και είναι από τους λίγους που διέθετε ο Γ. Καμίνης με ανάλογη εμπειρία. Ο Φ. Προβατάς, προερχόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά, ήταν μάλιστα εκ των βασικών εμπνευστών της συνεργασίας που ανέδειξε τον Γ. Καμίνη ως υποψήφιο δήμαρχο. Από τον ίδιο πολιτικό χώρο είναι και η κ. Παπαχελά που προεδρεύει και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Ο Γ. Αναγνωστόπουλος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προεδρεύει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.
Αφορμή για το ξέσπασμα της κρίσης ήταν σχέδιο απόφασης για τους 300 απεργούς πείνας που κατέθεσε ο Γ. Καμίνης αλλά δεν κατάφερε να το περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, αφού συνολικά έξι εκ των δικών του συμβούλων δεν το ψήφισαν και δήλωσαν «παρών». Εκτός, δηλαδή, των τριών αντιδημάρχων, δεν το ψήφισαν η συγγραφέας και πρόεδρος του «Αθήνα 9,84» Ρέα Γαλανάκη, η Μαρία Κουβέλη (κόρη του Φ. Κουβέλη) και η Αννα Χατζηγιαννάκη.
Κορυφή παγόβουνου
Διάχυτη όμως παραμένει η εκτίμηση ότι το σοβαρό θέμα της απεργίας πείνας και το «ψήφισμα» που δεν πέρασε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ήταν μόνο η αφορμή και τα αίτια εντοπίζονται στη συνεργασία που στηρίζει τον Γ. Καμίνη και τις αντοχές της. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμίνης κατέβηκε ως υπερκομματικός υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων-Πράσινων και της Δράσης του Στ. Μάνου. Ο κ. Καμίνης επικράτησε χάρη στην εικόνα του πετυχημένου Συνηγόρου του Πολίτη, την απόσταση από τα παλαιοκομματικά πρότυπα, την εικόνα της νομιμοφροσύνης που τον συνοδεύει, σε αντίθεση με την αλαζονική εικόνα του τέως δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.
Οι απαιτήσεις της διοίκησης του μεγαλύτερου δήμου άρχισαν από νωρίς να αναδεικνύουν τις αδυναμίες. Υπόγειες συγκρούσεις ανάμεσα σε συμβούλους διαφορετικής κομματικής προέλευσης αλλά και εντός των ισχυρών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Την έλλειψη συντονισμού διαχειρίστηκε έως χθες ο Γ. Καμίνης με συγκαταβατικότητα, αλλά φαίνεται πως αποφάσισε πλέον να χτυπήσει το χέρι το τραπέζι.
Επέμεινε λοιπόν να περάσει το δικό του σχέδιο απόφασης στο οποίο, αφού συνέδεσε την απεργία πείνας με το γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα, εξέφρασε την αγωνία του για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές των απεργών. Απηύθηνε λοιπόν έκκληση στους απεργούς για αναστολή της απεργίας πείνας και στην πολιτεία για διάλογο.
Φορτισμένη
Η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί συναισθηματικά από τα λίγα λόγια που κατάφερε πριν να αρθρώσει χλομός ένας εκ των απεργών, ο Ρασίντ Οφρίτ, που μίλησε για ζωή στο σκοτάδι και εκμετάλλευση της εργασίας τους. Η Ανοιχτή Πόλη πρότεινε να υιοθετηθεί ψήφισμα σαν εκείνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που μιλά για «το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση», ενώ ο Γ. Καμίνης αντέτεινε ότι εάν μιλήσουμε για μαζική νομιμοποίηση θα στείλουμε μήνυμα να γεμίσει η Ελλάδα μετανάστες.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η Ρέα Γαλανάκη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί προτιμούσε ένα κείμενο πιο «μαχητικό», ενώ ο Γ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε να υπάρξει αναστολή, αφού εξασφαλιστούν προϋποθέσεις διαλόγου με την κυβέρνηση. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στελέχη από το επιτελείο Καμίνη έλεγαν ότι δεν είχαν κατατεθεί ανάλογες ενστάσεις στην ενδοπαραταξιακή προσύσκεψη. Ερωτήματα προκύπτουν για το αν και κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει έτσι η πλειοψηφία στις δύσκολες συγκρούσεις που επίκεινται, με πρώτη αυτή για το μέλλον του «Αθήνα 9,84».*
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...