Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Σχεδιάζοντας όλοι μαζί την πόλη

Το πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Alternative Tours of Athens αφορά την οδό Αθηνάς, όπου τοποθετήθηκαν ειδικές πινακίδες με σφραγίδες «Εδώ θα ήθελα...».


«Εδώ θα ήθελα... κατάστημα ανταλλακτικού εμπορίου». «Εδώ θα ήθελα... παραδοσιακό ουζερί». «Εδώ θα ήθελα... μαγαζί ενοικίασης ποδηλάτων». «Εδώ θα ήθελα... κέντρο απασχόλησης ανέργων». Από ιδέες φαίνεται άλλο τίποτα. Αυτό προκύπτει από τη δράση «Εδώ θα ήθελα...» που υλοποιεί η ομάδα Alternative Tours of Athens, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αναδεικνύει την τοπική κοινωνία μέσα από εναλλακτικά σημεία αναφοράς στην πόλη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την οδό Αθηνάς, έναν ακόμα ζωντανό δρόμο του κέντρου, ο οποίος όμως έχει υποστεί σχετικό πλήγμα λόγω της κρίσης. Δίνοντας έμφαση στο συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης, οι άνθρωποι του ATA τοποθέτησαν καθ’ όλο το μήκος της οδού, από την Ομόνοια έως το Μοναστηράκι, ειδικές πινακίδες με σφραγίδες «Εδώ θα ήθελα...» για να μπορέσει το κοινό να σημειώσει τι είδους μαγαζιά ή χρήσεις επιθυμεί - να εκφραστούν οι πολίτες ως προς το ποια μορφή θα ήθελε να έχει ο δημόσιος χώρος.

Οι επιγραφές τοποθετήθηκαν στις 23 Ιουλίου κυρίως σε προσόψεις κενών κτιρίων, με στόχο να παραμείνουν εκεί για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι σημειώσεις θα μαζεύονταν και θα αναρτώνταν σε on line πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων, σε μια προσπάθεια καταγραφής των απόψεων των πολιτών και συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης.

Τις πρώτες ημέρες η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Οι διαβάτες παρατηρούσαν τις πινακίδες και έγραφαν τι θα ήθελαν να γίνει εκεί. Ραφτάδικα, κάθε είδους καταστήματα do it yourself, εστιατόρια, μια βιβλιοθήκη, ένα παρτέρι, ένα κρεοπωλείο...

Υπήρξε ωστόσο ένα προβληματάκι. Μολονότι οι πινακίδες είχαν στερεωθεί με σύρμα, όταν πριν από λίγες ημέρες τα μέλη του ΑΤΑ βρέθηκαν στην Αθηνάς για να καταγράψουν την πρόοδο του προγράμματος, διαπίστωσαν ότι πολλές είχαν αφαιρεθεί. «Αλλες είχαν εξαφανιστεί και άλλες είχαν πεταχτεί στον δρόμο και ποδοπατηθεί», λέει η κ. Ουρανία Λιανού, εκ μέρους της οργάνωσης Αlternative Tours of Athens. «Δυστυχώς στη συνέχεια μαζεύτηκαν ως απορρίμματα από τα συνεργεία του δήμου, με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα του έργου να έχει πάει χαμένο».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...