Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ένας μοναδικός Νεογοτθικός πύργος στο κέντρο της Αθήνας - Η ιστορία του Κάστρου των Πατησίων

 
Το τελευταίο που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, είναι ένας Νεογοτθικός πύργος. Και όμως στον αριθμό 54 της οδού Θήρας στα Πατήσια, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και απέναντι από ένα μοντέρνο δημόσιο σχολείο, βρίσκεται ο μοναδικός Νεογοτθικός πύργος, μέσα σ' έναν πυκνό, εγκαταλελειμμένο κήπο, που πλέον κατοικείται μόνον από γάτες.

Ο Πύργος κτισμένο το 1914 και είναι ιδιοκτησία της αρχοντικής κεφαλλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου (Tipaldus) της Χρυσής Βίβλου με ρίζες από τη Νάπολη της Ιταλίας. Παραμένει ακατοίκητος από το 1993, ενώ το 2008 χαρακτηρίστηκε διατηρητέος έχοντας αντέξει από τότε σεισμούς, καιρικά φαινόμενα, αλλά και ανθρώπινες εισβολές.


Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι οδοί Πατησίων και Αχαρνών ήταν οι κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στις εξοχές και αποτέλεσαν την πρώτη επέκταση του σχεδίου πόλεως Αθηνών. Εκεί εγκαταστάθηκε η αστική τάξη, σε μονοκατοικίες με κήπους, από τις οποίες ελάχιστες δυστυχώς έχουν διασωθεί.


Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η εισηγήτρια του ΥΠΕΧΩΔΕ κυρία Ιωάννα Σωτηρίου για το συγκεκριμένο ακίνητο, πρόκειται για ένα από τα σπάνια δείγματα εφαρμογής του νεογοτθισμού που εκπορεύθηκε από την Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα και μάλιστα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδοχή αυτού του στυλ. Βρίσκεται κεντρικά τοποθετημένο σε μεγάλη, για την αστική πυκνότητα της πόλης, κατάφυτη ιδιοκτησία. Στην εποχή του μάλιστα αποτελούσε πρότυπο "βίλας εξοχής".

Τα νεογοτθικά κτίρια ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου που χρησιμοποιούν με οξυκόρυφα τόξα στα ανοίγματα, ιδιότυπους πεσσούς στο κεντρικό πρόπυλο, εμβλήματα κλπ.

Σήμερα, παρόλο που περιβάλλεται ασφυκτικά από πανύψηλες, ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, αποτελεί μιαν όαση αρχιτεκτονικής δεξιοτεχνίας και φυσικού τοπίου με δυο πανύψηλους κάκτους να δεσπόζουν στην είσοδο.

Το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό δείγμα, αποτελεί μια ανάσα ρομαντισμού και παράδοσης στην περιοχή των Πατησίων που δεν θεωρείται από τις πλέον αναβαθμισμένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...