Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ροκ όπερα με δράκους!

Πέντε ομάδες από τέσσερις χώρες ζωντανεύουν ευρωπαϊκούς θρύλους


Εμοιαζε σαν σκηνή από όνειρο ή από κάποια ταινία φαντασίας: Δέκα υπερφυσικά πλάσματα, ντυμένα με στολές από περίεργα υλικά, περπατούσαν ακροβατώντας στα ξυλοπόδαρά τους χθες το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας.

 Οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβγαζαν το κεφάλι τους από το παράθυρο για να δουν καλύτερα και οι πεζοί τους ακολούθησαν μέχρι την Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου τα περίεργα πλάσματα τους προσέφεραν φιγούρες και κόλπα!

Για όλα φταίει το «Dragon»: Δράκοι, ιππότες, καλοί και κακοί, φύλακες, άρματα, πυροτεχνήματα, ακροβατικά, «αεροδυναμικά» ξυλοπόδαρα θα στήσουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα για να ξετυλιχθεί το παραμύθι του ιππότη Λάνσελοτ. Και αυτός θα είναι ο κεντρικός άξονας της ροκ οπέρας «Dragon» που δημιούργησαν πέντε θεατρικές ομάδες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνει την παγκόσμια πρώτη της στις 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.

Ενα παραμύθι εμπλουτισμένο από στοιχεία της αγγλοσαξονικής παράδοσης αλλά και όλων των χωρών - της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης - οι ομάδες των οποίων συμμετέχουν στο εντυπωσιακό πρότζεκτ: η Helix Action Theatre και το Prisma από την Ελλάδα, το Teatro Biuro Podrozy από την Πολωνία, το Malabar από τη Γαλλία, το Sofia Puppet Theatre από τη Βουλγαρία.

Η πολυεθνικότητα του θιάσου - Ελληνες, Γάλλοι, Πολωνοί και Βούλγαροι - κάνει το θέαμα να στηρίζεται στη διαφορετικότητα, αλλά κυρίως στα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και πηγάζουν από τον πολιτισμό τους. Καταθέτουν όμως διαφορετικές τεχνικές: θέατρο του δρόμου, εντυπωσιακές κατασκευές, θέατρο σκιών, παντομίμες, ακροβατικά.

«Ο Λάνσελοτ, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, είναι ο πιο γνωστός ιππότης και αυτός είναι ο λόγος που τον χρησιμοποιήσαμε», λέει η Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, η οποία έγραψε το λιμπρέτο του «Dragon». «Στις λαϊκές αφηγήσεις», προσθέτει, «υπάρχουν οι ήρωες που φυλάνε τα σύνορα της πόλης ή του κράτους. Πότε ως Διγενής Ακρίτας, πότε ως Αϊ-Γιώργης, πότε ως Λάνσελοτ!».

«Τέτοια εγχειρήματα είναι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης του πολιτισμού», επισήμανε ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Χατζηπαππάς. Η αρχική ιδέα, όπως εξήγησε, ήταν το «Dragon» να παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε μηδενικά έσοδα. «Η παραγωγή χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οπότε επιλέξαμε έναν πιο "κλειστό" χώρο, όπως είναι το Θέατρο Βράχων, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ροκ όπερας».

Το λιμπρέτο είναι στα αγγλικά ενόψει της πανευρωπαϊκής περιοδείας που ετοιμάζεται. Τον Λάνσελοτ υποδύεται ο Κρατερός Κατσούλης και μέσα από αυτόν τον ρόλο, όπως λέει, εκπληρώνει ένα παιδικό όνειρο.

Τη μουσική τής παράστασης έχει γράψει ο Σταύρος Γασπαράτος και τα σκηνικά, κοστούμια, κατασκευές υπογράφει ο Σιλβέστερ Τζέιμετ.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό του Θησείου και στην Ακρόπολη προγραμματίζονται από την παραγωγή του υπερθεάματος παιχνίδια του δρόμου με θέμα την ιστορία του Λάνσελοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...