Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Από δράση των atenistas στο κέντρο της Αθηνας

Σειρά μέτρων αφενός κατά της εγκληματικότητας και αφετέρου κοινωνικής πρόνοιας προτίθεται να λάβει ο δήμος της Αθήνας, προκειμένου να παρέμβει και να βελτιώσει τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, συζητώντας την κατάσταση του ευρύτερου κέντρου της πόλης, προέβη στις εξής δύο διαπιστώσεις:
1) Το ιστορικό κέντρο της πόλης και μεγάλα τμήματα αυτής δοκιμάζονται από την εγκατάλειψη, την πάσης μορφής εγκληματικότητα και τις εκδηλώσεις βίας, την ανασφάλεια, την ανομία, την εξαθλίωση μεγάλου αριθμού προσώπων, ημεδαπών και αλλοδαπών, την παράνομη πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών.
2) Η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και για αυτήν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες.
Παράλληλα, από τη συζήτηση προέκυψε η κοινή πεποίθηση ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ανακτήσουν το κέντρο και το δημόσιο χώρο της πόλης τους, της πρωτεύουσας της χώρας και ο Δήμος έχει χρέος να εργαστεί για μια πόλη ελεύθερη από φόβο, δημιουργική, ζωντανή, φιλόξενη, περήφανη για την ιστορία της και τους ανθρώπους της, κινητοποιώντας τους δημότες, κατοίκους και εργαζόμενους στην πόλη, τις εθελοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων: «Το δημοτικό συμβούλιο στην πλειοψηφία του καταδικάζει απερίφραστα τη βία και τους βανδαλισμούς από οπουδήποτε προέρχονται, τους φόνους, την αυτοδικία και τις ρατσιστικές επιθέσεις, και ζητά να εφαρμοστούν από τις κρατικές υπηρεσίες, μεθοδικά και χωρίς καθυστερήσεις, τα αναγκαία μέτρα στα οποία δεσμεύτηκε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Για όλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων καλεί τόσο το προσωπικό του δήμου να προσφέρει τα μέγιστα, ώστε να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες της πόλης και των δημοτών, αλλά και τις ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών, τις επαγγελματικές ενώσεις και τις εθελοντικές οργανώσεις, προκειμένου να συνεργαστούν για την υλοποίηση των πιο κάτω μέτρων:
1. Αστυνομικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και την αποτροπή της εγκληματικότητας.
2. Αποτροπή εγκατάστασης παράνομων μεταναστών στο κέντρο.
3. Να εφαρμοστεί άμεσα η ταχύρρυθμη μεν, αλλά με βάση την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
4. Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της «οικειοθελούς αποχώρησης». 5. Να οριστούν άμεσα χώροι διαμονής των υπό απέλαση αλλοδαπών, σε περιοχές εκτός Αθηνών.
6. Επείγει η καθιέρωση ειδικών οικονομικών κινήτρων και απαλλαγών φόρου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την επανακατοίκηση μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης.
7. Απαιτείται χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργηθούν σε άδεια ξενοδοχεία ή άλλα κτίρια του κέντρου, κατοικίες για φοιτητές και νέα ζευγάρια. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες και από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές.
8. Διασφάλιση από την κυβέρνηση των απαραίτητων οικονομικών μέσων και ανθρωπίνων πόρων για την εφαρμογή των κοινώς αποφασισθέντων μέτρων.
9. Καθιερώνεται και λειτουργεί πιλοτικά μέσα στον Ιούνιο, ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους.
Επιπλέον, στις προθέσεις του δήμου είναι να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα συσσιτίων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και να προωθηθεί η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά.
Για το απαράδεκτο φαινόμενο όπου πολλοί αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που κατά κανόνα τους εκμισθώνουν έλληνες πολίτες, ο δήμος της Αθήνας θα επιδιώξει να παρεμβαίνει με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ποινικά διωκόμενη συμπεριφορά των εν λόγω ιδιοκτητών.
Τέλος, συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών και της Περιφέρειας, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να τα σφραγίσουν».
Ψηφίστηκε, επίσης, κατά πλειοψηφία η πρόσληψη 226 συμβασιούχων με δίμηνες συμβάσεις, εκ των οποίων οι 210 θα εργαστούν στον τομέα της καθαριότητας και οι 16 στη διεύθυνση αλλοδαπών. Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι προσλήψεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο δήμος για τον εξωραϊσμό του κέντρου της Αθήνας. Οι συμβασιούχοι αυτοί προέρχονται από τις τάξεις των εργαζομένων που εργάζονταν και στο παρελθόν στο δήμο, αλλά είχαν χάσει τη δουλειά τους μετά τις εναντίον τους αποφάσεις των δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...