Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Καμίνης: «Χάνω την πόλη μου»

Ο Γ. Καμίνης στους Los Angeles Times για την αύξηση της εγκληματικότητας

«Η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της ανεργίας έχουν μετατρέψει την Αθήνα, μία από τις άλλοτε πιο ασφαλής πρωτεύουσες της Ευρώπης, σε μια πόλη που κυριαρχεί ο φόβος».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το δημοσίευμα των Los Angeles Times, σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, μεταφέροντας την εικόνα μιας πόλης παραδομένης στο φόβο και στο έγκλημα.

Ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο των LAT:

«Η γυναίκα του Μανώλη Καντάρη θα έφερνε στον κόσμο το παιδί τους και εκείνος ήθελε να την πάει γρήγορα σε ένα νοσοκομείο. Πήρε τα κλειδιά του και τη βιντεοκάμερα με την οποία θα απαθανάτιζε τις ευτυχισμένες στιγμές και βγήκε τρέχοντας να φέρει το αυτοκίνητό του.

Δεν είδε ποτέ το παιδί του να γεννιέται.

Καθώς πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητο, σε απόσταση ενός τετραγώνου από το σπίτι του, κακοποιοί του επιτέθηκαν για να του αρπάξουν την κάμερα. Εκείνος αντιστάθηκε και τον μαχαίρωσαν θανάσιμα.

Η γυναίκα του τον βρήκε σε μια λίμνη αίματος. Εκείνη μεταφέρθηκε σε μαιευτική κλινική και εκείνος στο νεκροτομείο.

Για πολλά χρόνια θεωρούνταν μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης. Τώρα, αυτή η αρχαία μητρόπολη, καλύπτεται από ένα πέπλο άγριων εγκλημάτων και ανομίας.

Μέσα σε 24 ώρες από τη δολοφονία του Καντάρη, ένας νεαρός 21 ετών από το Μπαγκλαντές μαχαιρώθηκε θανάσιμα, ενώ οι αρχές υποψιάζονται ότι επρόκειτο για εκδίκηση.

"Ποτέ δεν ήταν έτσι" ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιάννης Μακρής. "Παρατηρείται έκρηξη της εγκληματικότητας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία, για να μην αναφερθούμε στις επιθέσεις με μαχαίρια για το παραμικρό" πρόσθεσε.

Οι ένοπλες ληστείες στην πρωτεύουσα το 2007 ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτά διπλασιάστηκαν το 2009, περίοδος έναρξης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις από 26.872 το 2007 έφτασαν τις 47.607 δύο χρόνια μετά, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα διπλασιάστηκαν και οι ανθρωποκτονίες.

Επίσημα στοιχεία για το 2010 δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά σύμφωνα με όσα βλέπει κανείς στα δημοσιεύματα μπορεί να καταλάβει ότι το έγκλημα έχει αρχίσει να αποκτά επικίνδυνη δυναμική.

"Χάνω την πόλη μου. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα" ήταν τα λόγια του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη.

"Η πόλη αρχίζει να μοιάζει με τη Βυρηττό της δεκαετίας του 1970" είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στις συνεχείς δολοφονίες που συντάραξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, που αργότερα οδηγήθηκε στον εμφύλιο.

Μάλιστα, οι πρόσφατες περικοπές στον προϋπολογισμό του τομέα δημόσιας ασφάλειας έχει δυσχεράνει την κατάσταση.

"Μόνο το ένα τρίτο από τις 500 μοτοσικλέτες και τα οχήματα της αστυνομίας κάνουν περιπολίες. Τα υπόλοιπα χρειάζονται service, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει αυτό" ανέφερε ο κ. Μακρής.

Σε μια προσπάθεια να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού του εγκλήματος, μεταξύ αυτών και την αύξηση των πεζών περιπολιών».newsbeast
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...