Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Από τα υπουργεία θα ζητήσει τα χρήματα για τις ζημιές στο Σύνταγμα ο Δήμος Αθηναίων

View of Syntagma Square and Hellenic Parliamen...Image via WikipediaΤην πρόθεσή του να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα πρόσφατα επεισόδια κουκουλοφόρων έξω από τη Βουλή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταμετρώντας τις φθορές, ανέφερε: «Εχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και τις επικαλύψεις των διάφορων στοιχείων της πλατείας Συντάγματος, όπως τα σιντριβάνια, τα στηθαία κλπ. Έχουν αποκοπεί ακόμα και τμήματα των συμπαγών ογκολίθων στα περιμετρικά στηθαία. Επίσης, έχουν αποξηλωθεί και θρυμματιστεί κατά τμήματα οι μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας, είτε με λοστούς είτε λόγω φωτιάς. Ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια στην κλίμακα που οδηγεί στον Αγνωστο Στρατιώτη, στη λεωφόρο Αμαλίας. Έχουν αποξηλωθεί τα ξύλινα μέρη και έχουν υποστεί καταστροφές τα περίτεχνα μαρμάρινα έδρανα των καθισμάτων της πλατείας Συντάγματος, τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία. Έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κλπ. Πρόκειται για φθορές που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της πλατείας και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αποκατασταθούν σημειακά, καθώς προαπαιτείται καθαίρεση και των όμορων μαρμάρινων τμημάτων και μελών».

Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος των ζημιών δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί επακριβώς, αλλά ανέρχεται μετά βεβαιότητας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. «Και επειδή ο δήμος, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να καλύψει τέτοια δαπάνη, προτίθεμαι» είπε ο κ. Καμίνης «να ζητήσω από τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστασης των ζημιών. Εάν τυχόν αυτό δε γίνει, θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του δημοσίου».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...