Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Προβληματισμός για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα σε τουλάχιστον 6.820 οικογένειες του Δήμου της Αθήνας, που κάνουν χρήση... των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, από την έλλειψη προσωπικού στους 87 παιδικούς σταθμούς, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου έδειξαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλά παιδιά να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αφού από τη μία η οικονομική κρίση θα αυξήσει τον αριθμό των αιτήσεων και από την άλλη θα πολλαπλασιαστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό λόγω της απομάκρυνσης των συμβασιούχων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα στην πόλη μπορούν να δεχτούν 5.402 παιδιά και οι αιτήσεις αγγίζουν τις 6.807. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρόκειται για τα Σεπόλια, τα Κάτω Πατήσια, την Πλατεία Αττικής όπου οι αιτήσεις φτάνουν τις 1.420 και οι αντίστοιχες διαθέσιμες θέσεις είναι 918.

Από την άλλη το 1/3 των εργαζομένων στους σταθμούς (περίπου δηλαδή 424 εργαζόμενοι) είναι συμβασιούχοι και απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις που θα επανακριθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο μέσον της χρονιάς, στη περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν ότι δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες, είναι τεράστιο, καθώς θα πρέπει να προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η περίπτωση οι συμβασιούχοι που θα απασχοληθούν στο μέλλον και στους παιδικούς σταθμούς να προσλαμβάνονται με προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα .

Έτσι οι συμβασιούχοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Εργασίας, θα υπάγονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά θα προσφέρουν την εργασία τους με 5μηνες συμβάσεις σε κοινωνικές δομές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά συμβασιούχων αφού δε θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διεκδικήσουν μονιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...