Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Διαμάχη για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

Ermou-Street
Ermou-Street (Photo credit: Wikipedia)
Περί τα120 εκατ. ευρώ κληρονόμησε ο δήμος Αθηναίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξής του. Διαβάστε αναλυτικά τις δράσεις που προτείνονται

Υπογράφηκε τη Μ. Δευτέρα από την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, σύμφωνο συνεργασίας για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στο σύμφωνο συνεργασίας, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων δράσεων σε ένα πλέγμα πέντε αξόνων που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6- 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής, θέμα κυριακάτικης λειτουργίας έχουν θέσει τόσο τα πολυκαταστήματα The Mall, όσο και τα εκπτωτικά χωριά.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
* Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
* Η αναζωογόνηση του αστικού ιστού
* Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
* Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος
Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, την μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για strart up επιχειρήσεις).
Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επίσης για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) με στόχο τα 1 δις. ευρώ.
Αντίθετη η ΕΣΕΕ
"Το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για μία ακόμη φορά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας το ότι στην παρουσίαση του Προγράμματος "Αθήνα Ξανά", η  υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή.
"Καταρχάς, αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας. Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου.
Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο", κατέληξε ο ίδιος.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...