Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

deWalk by deBόp :εκδρομές εντός πόλεως Σεπτέμβρης στη Δραπετσώνα

Σεπτέμβρης και το deBόp σας καλεί να κατεβείτε άλλη μια φορά στο λιμάνι του Πειραιά.
Αυτή τη φορά, δε θα χρειαστείτε βαλίτσα, αλλά μόνο την καλή σας διάθεση, άντε μια φωτογραφική μηχανή και άνετα παπούτσια.

Ο λόγος:
Θέλουμε να σας γνωρίσουμε με την ομορφιά και την ιστορία μιας περιοχής που για τους περισσότερους αποτελεί απλά πέρασμα, σημείο έναρξης αλλά και τέλους των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο Πειραιάς, και συγκεκριμένα η γειτονιά της Δραπετσώνας, κρύβουν μυστικές ομορφιές κι ιστορικές εκπλήξεις που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Ελάτε να τις ανακαλύψουμε μαζί!

Ελάτε μαζί μας αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011.
Σημείο συνάντησης: στα εκδοτήρια του ΗΣΑΠ Πειραιά, στις 12:00 το μεσημέρι.


Η συμμετοχή στον περίπατο είναι όπως πάντοτε δωρεάν και γίνεται συνοδεία του αρχαιολόγου/αρθρογράφου της στήλης "Ο περίπατος του μήνα" (www.debop.gr) Παναγιώτη Κοντόλαιμου.

** "Ίσως πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν μια βόλτα στην περιοχή της Δραπετσώνας και της όμορής της ακτής στον Πειραιά, όμως σας βεβαιώνουμε πως πρόκειται για ένα από τα πιο πυκνά σε ιστορία σημεία στον Πειραιά. Το θαλασσινό μέτωπο της περιοχής ορίζουν τα κτίρια των παλαιών αποθηκών του λιμανιού, θαύματα της μηχανικής των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και το πλοίο - μουσείο τύπου «Liberty», που βρίσκεται αγκυροβολημένο ακριβώς από πίσω. Πρόκειται για ένα αυθεντικό εμπορικό πλοίο των μέσων του 20ου αιώνα που τεκμηριώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της σύγχρονης ναυτιλίας μας.
Η ίδια η συνοικία της Δραπετσώνας φιλοξενεί σημαντικά τεκμήρια του αρχαίου Πειραιά όπως την περίφημη Ηετιώνια πύλη και τα γειτονικά αρχαία λατομεία. Τόσο η διατήρηση όσο και η θέση του αρχαίου αυτού φρουρίου εντυπωσιάζουν τον υποψιασμένο επισκέπτη, ενώ σημαντικά τεκμήρια της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής είναι και οι γειτονικές εργατικές κατοικίες. Την βόλτα συμπληρώνουν οι εγκαταστάσεις παραγωγής του μοναδικά γευστικού χαλβά της περιοχής, γευστικότατος «μάρτυρας» της παρουσίας των μικρασιατών στην περιοχή μετά το 1922, καθώς και οι εγκαταστάσεις των σιδηροδρόμων κοντά στον Άγιο Διονύσιο, όπου το πέρασμα των συρμών ανάμεσα σε στενές συστοιχίες κτιρίων αποτελεί ίσως την πιο «κινηματογραφική» εικόνα του Πειραιά.
Η Δραπετσώνα και η περιοχή της σίγουρα έχουν πολλά να μάθουν τον περιηγητή της πόλης που δεν αναζητά μόνο την ομορφιά αλλά και την ουσία των πραγμάτων. Π.Κ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...