Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

3.500 ευρώ το τετραγωνικό: 1ος όροφος κάτω από την Ακρόπολη

Real Estate = Big MoneyImage by thinkpanama via Flickr
Η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, το μετρό, η πράσινη νησίδα με το τραμ λίγο πιο κάτω έχουν μετατρέψει την ήδη προνομιούχα περιοχή της Ακρόπολης σε άκρως ελκυστικό σημείο του αθηναϊκού real estate. Τώρα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ενισχύει την αξία της.

«Το 2000 αγόραζες διαμερισμα στο Φιξ με 100.000 ευρώ και τώρα πια χρειάζεσαι 220.000 ευρώ». 
 
Με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το τοπίο στους γύρω δρόμους έχει αλλάξει αρδην. Εκτός από την πεζοδρόμηση της οδού Μακρυγιάννη, τη διπλή δενδροφύτευση και τους πυρετώδεις ρυθμούς της τελευταίας στιγμής, η σύνθεση των μαγαζιών της οδού Μακρυγιάννη και ενός κομματιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι διαφορετική απ' ό,τι ξέραμε: μετρήσαμε έξι καφετέριες και εστιατόρια σε ένα μόνο κομματάκι της οδού Μακρυγιάννη -από παγωτατζίδικα και μπιστρό μέχρι ταβέρνες με καρό τραπεζόμαντηλα. Καινούργιες αφίξεις στη γειτονιά είναι οι αίθουσες τέχνης, κάτι μεταξύ γκαλερί και art shop για τουρίστες με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που θέλουν κάτι παραπάνω από σουβενίρ της θεάς Αφροδίτης και καρτ ποστάλ με τον Πρίαπο.

Για τους παλιότερους καταστηματάρχες, η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήρθε με το μετρό, που άνοιξε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το μετρό μού έφερε πάρα πολλή πελατεία. Έρχονται από όλη την Αθήνα πια να ψωνίσουν εδώ» μας είπε ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου της οδού Μακρυγιάννη, που δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά της. Βρίσκεται εκεί 20 χρόνια. Μαζί με την αύξηση της πελατείας, βέβαια, έρχονται και οι αυξήσεις στο ενοίκιο - σε μια περιοχή που ήδη έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. «Φυσικά και έχει αυξηθεί το νοίκι μου τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αρκετά, αλλά ακόμα υποφέρεται. Για το μέλλον είναι που δεν ξέρω» μας είπε χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου.

Αλεξ. Ρώμας
Εκεί που τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά είναι στις αγορές και ενοικιάσεις κατοικιών. Η περιοχή της Ακρόπολης εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και πιο ακριβές της Αθήνας. Σε αντίθεση με το Κολωνάκι, που οι τιμές έχουν μείνει στάσιμες εδώ και κάποια χρόνια, η περιοχή της Ακρόπολης έχει μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις.

Ο Αλέξανδρος Ρώμας είναι από τους λίγους μεσίτες που ειδικεύονται στην περιοχή της Ακρόπολης. «Οι τιμές έχουν παγώσει λόγω της κρίσης, αλλά πριν ανέβαιναν σταθερά κατά 25% κάθε χρόνο, τουλάχιστον την τελευταία επταετία» λέει. Αυτήν τη στιγμή ένα καινούργιο σπίτι 1ου ορόφου πουλιέται γύρω στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ εξίσου ακριβή είναι πλέον και η ενοικίαση, που ξεκινά από 10 ευρώ το τετραγωνικό και φτάνει τα 65-70 ευρώ. Όλα αυτά φυσικά ισχύουν, αν ένα διαμέρισμα δεν έχει το «χρυσό» πλεονέκτημα της θέας στην Ακρόπολη. «Εάν έχεις ανεμπόδιστη θεα στην Ακρόπολη, απλώς δεν υπάρχει τιμή. Αυτό ίσχυε πάντα, αλλά όχι στο βαθμό που ισχύει πλέον τώρα. Εξάλλου, μιλάμε για μια περιοχή που δεν έχει οικόπεδα» λέει ο κ. Ρώμας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...