Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Big Brother γίνεται όλη η Αθήνα

CCTV cameraImage by Mike_fleming via Flickr

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η τοποθέτηση καμερών σε όλους τους δρόμους της Αθήνας, αλλά και η υποχρέωση στις αρμόδιες αρχές να διατηρούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα δεδομένα που προέρχονται από αυτές. Οι σχετικές προβλέψεις υπάρχουν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και βασίζεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες, ωστόσο η ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό δίκαιο αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από οργανώσεις που καταγγέλλουν παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η υποχρέωση καταγραφής αλλά και τήρησης αρχείων από όσα καταγράφουν οι κάμερες εισήχθη με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων προβλέπονται οι 12 μήνες ενώ επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα. Καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια, ενώ επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων. Ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.). Τέλος, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των τασσομένων υποχρεώσεων και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...