Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Το «μπαλκόνι της Αθήνας» αποκτά θέα στη θάλασσα


Προπολεμικά, από το 1930, το φαληρικό μέτωπο φιλοξενούσε τα λουτρά της εποχής και αποτελούσε πόλο έλξης για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Επί χούντας ο τότε υπουργός Τουρισμού, συνταγματάρχης Μιχάλης Μπαλόπουλος, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και διάλεξε ποιες παραλίες του άρεσαν ώστε να αξιοποιηθούν τουριστικά. Εκτοτε χιλιόμετρα ακτών μπαζώθηκαν, ενώ με την κατασκευή της παραλιακής λεωφόρου οι πόλεις έχασαν κάθε επαφή με τη θάλασσα.
Το στοίχημα ανάκτησης της επαφής αυτής επανέρχεται τώρα με τη μελέτη του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που οραματίζεται ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο το οποίο θα εκτείνεται χωρίς εμπόδια μέχρι τις αυλές των σπιτιών των δύο δήμων, Καλλιθέας και Μοσχάτου- Ταύρου.
«Είναι το μπαλκόνι της Αθήνας, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόσβαση στη θάλασσα» τονίζει ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, επισημαίνοντας πως με την υλοποίηση της μελέτης θα υπάρξει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο.
«Με το σχέδιο του Πιάνο διασφαλίζεται η συνέχεια της πόλης με τη θάλασσα, χωρίς καμία διακοπή παρά μόνον τη γραμμή του τραμ» σημειώνει και ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, που υποστηρίζει πως θα δημιουργηθεί ένας τοπικός πόλος για όλο το Λεκανοπέδιο.
Μία νέα εποχή όχι μόνον για τις πόλεις τους αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο διακρίνουν οι δύο δήμαρχοι να ανοίγεται με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης του φαληρικού μετώπου.
Κοινή πεποίθηση αποτελεί πως το σχέδιο του Ρέντσο Πιάνο αποτελεί μία από τις αρτιότερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες και τώρα το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα τα έργα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σειρά σχεδίων για την περιοχή χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν.
«Θα δημιουργηθεί επιτέλους ένας δημόσιος και ελεύθερος χώρος με σκοπό την ενοποίηση όλου του μετώπου από τον Πειραιά μέχρι τη Βάρκιζα» σχολιάζει ο κ. Ευθυμίου.
Εκτός, όμως, από το διαχρονικό ζητούμενο να υπάρξει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, θα προκύψουν και άλλα οφέλη. Υπεραξία γης, ανάπτυξη επιχειρήσεων και
καταστημάτων στις γειτονικές πόλεις και γενικότερη τόνωση της αγοράς είναι μερικά μόνον από τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι δήμοι μετά την ανάπλαση του μετώπου. «Θα επιτευχθεί τεράστια αναβάθμιση και ανάπτυξη με τη δημιουργία του πάρκου, θα κατεβάσει κόσμο από όλο το Λεκανοπέδιο και θα δώσει ζωή σε όλη την περιοχή» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Μέτρα και δράσεις. Ωστόσο, πέρα από τα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα και να προωθηθούν δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί το όραμα του Πιάνο για αρμονική διείσδυση του πάρκου στους γειτονικούς δήμους.
«Η αναβάθμιση θα είναι τεράστια, αλλά θα πρέπει εμείς από την πλευρά των δήμων να πάρουμε μέτρα καθώς θα υποστεί σημαντική πίεση το παραλιακό μέτωπο από τον κόσμο και απαιτείται να προστατέψουμε την περιοχή κατοικίας» υποστηρίζει ο κ. Ευθυμίου.
Οπως διευκρινίζει, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν είναι η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής. «Χρειάζονται μελέτες για τις χρήσεις γης μέσα στον ιστό της πόλης, ώστε να χωροθετήσουμε για παράδειγμα χώρους στάθμευσης» αναφέρει. Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Καλλιθέας θέτει ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου με το εσωτερικό της πόλης. «Χρειάζονται κάποιες πράσινες νησίδες να συνεχίζονται και μέσα στην πόλη, ώστε να προετοιμάζεται ο πολίτης πριν φτάσει στη διέξοδο προς τη θάλασσα» 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...