Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εικόνες χάους στην Αθήνα από το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα

Μετά την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 1.030 δημοτικοί αστυνομικοί, οι έλεγχοι ατόνησαν και ο δήμος χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

του Λαζαρου Μπελτσιου

Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα, μεταξύ άλλων και οι 1.030 δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων. Με ένα απλό πέρασμα από το κέντρο της πόλης μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει το χάος και την έλλειψη ελέγχου, κυρίως όσον αφορά την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικές οδούς που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την εμπορική δραστηριότητα.
Αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζόδρομους, ιππαστί στα πεζοδρόμια, πάνω σε νησίδες, σύρριζα στις πόρτες κλειστών καταστημάτων, μέσα σε πάρκα, πάνω στη λωρίδα λεωφορείων, π.χ. της οδού Πανεπιστημίου, όπως συνέβη χθες, με Ι.Χ. που εμπόδιζε την κυκλοφορία δημιουργώντας ουρές λεωφορείων τα οποία δεν μπορούσαν να προσπεράσουν, καθώς η φορά τους είναι αντίθετη με αυτή των αυτοκινήτων.

«Δεν μπορούμε ούτε να ξεφορτώσουμε το εμπόρευμά μας τον τελευταίο καιρό», λέει καταστηματάρχης ο οποίος βλέπει κάθε μέρα στη θέση φορτοεκφόρτωσης κάποιον παρκαρισμένο. «Εχουμε και καταστήματα, δεν μπορούμε να προσέχουμε όλη μέρα να μην παρκάρει κανείς», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηνών Γιώργο Αναγνωστόπουλο οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση που βεβαιώθηκαν το 2011 ήταν 684.746 και για το 2012 507.824, χρονιά όμως που δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης για πέντε μήνες. Αυτό, εκτός από την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, εξασφάλιζε και σημαντικά έσοδα αφού, σύμφωνα με τον δήμο, τα πρόστιμα που βεβαιώνονταν πιο συχνά ήταν της των 40 και 80 ευρώ, ενώ υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις προστίμων των 150 ευρώ που ήταν για στάθμευση σε ράμπες που προορίζονται για ΑμΕΑ.

Ενα άλλο σημαντικό ποσό που εισέπραττε ο δήμος ήταν αυτό από την πώληση καρτών για χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο υπολογιζόταν περίπου στις 100.000 ευρώ την εβδομάδα. Οπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων που λειτουργούν ως σημεία πώλησης καρτών στάθμευσης, από τη στιγμή που σταμάτησε να ελέγχει η Δημοτική Αστυνομία το κέντρο της πόλης για παράνομη στάθμευση οι πωλήσεις καρτών έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Πέρα από τις εισπράξεις, αν και τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, όπως συμπληρώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, «υπήρχε και η έμμεση αλλά ουσιώδης συνεισφορά της υπηρεσίας στην ευρύτερη ομαλή κοινωνική συμβίωση, στην αισθητική της πόλης και την επιχειρησιακή ζωή που είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, με καίριο οικονομικό αντίκτυπο στον δήμο».

Ανενόχλητοι οι πλανόδιοι

Η παράνομη στάθμευση είναι μόνο μία από τις 29 αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος στη Δημοτική Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η τήρηση κανόνων καθαριότητας, ο έλεγχος κατάληψης δημόσιων χώρων, ο έλεγχος για λειτουργία καταστημάτων άνευ αδείας και πολλές άλλες που εξασφάλιζαν μια πιο εύρυθμη εμπορική λειτουργία στην πόλη. Οι παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές στις κεντρικές οδούς της πόλης αποτελούν μάστιγα για το νόμιμο εμπόριο, εδώ και χρόνια. Εξαφανίζονταν με την εμφάνιση της Αστυνομίας και έστρωναν πάλι την πραμάτεια τους με την απομάκρυνσή τους. Σήμερα πωλούν τις απομιμήσεις προϊόντων και τα αυτοσχέδια κοσμήματα, ανενόχλητοι. «Τον τελευταίο μήνα κυρίως, έχουμε γεμίσει πλανόδιους μικροπωλητές που πωλούν παρόμοιο προϊόν, με εμένα έξω από το μαγαζί μου, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενόχληση από τις Αρχές», λέει καταστηματάρχης επί της οδού Ερμού.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...