Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Rethink: Μια νέα Αθήνα κόντρα στη μιζέρια και τα συμφέροντα

Η πρόταση του γραφείου OKRA που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Rethink Athens

Πραγματικά απορώ με την αντίδραση μερικών στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και στην πρόταση που κέρδισε στο διαγωνισμό Rethink Athens.

Αντιδρούν, δηλαδή, στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εκεί όπου το κέντρο είναι εξολοκλήρου πεζοδρομημένο ώστε να προστατεύεται ο χαρακτήρας της πόλης και να αναδεικνύεται το ήπια ανεπτυγμένο αστικό περιβάλλον.

Προτιμούν τον κεντρικό άξονα που πεζοδρομείται με τρόλεϊ και μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα από το πράσινο και την επέκταση της οικολογικής μετακίνησης στο κέντρο με τραμ και μετρό.

Αντιτίθενται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευκαιρία να τονωθεί η εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή. Ούτε επιθυμούν την τουριστική ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας.

Προφανώς, δεν αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία φημισμένων γραφείων αρχιτεκτονικών μελετών και δυσανασχετούν όποτε βρεθούν στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λισσαβόνας και του Άμστερνταμ, ίσως γιατί δεν ταιριάζει στη δικής τους αισθητική –ίσως πάλι γιατί δεν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Αλήθεια, πόσο μεγάλη «καταστροφή» θα ήταν για τον πολίτη της Αθήνας να κατεβαίνει με το τραμ και σε δύο λεπτά να διασχίζει έναν πεζόδρομο περιτριγυρισμένο από πράσινο και μερικά από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά δείγματα της Αθήνας…Think!

Γρηγόρης Λέων
Σύμβουλος 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...