Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

H Σίβυλλα θρηνεί για τις μπουτίκ του Κολωνακίου που έκλεισαν και έγιναν φούρνοι

Όπως συμβαίνει σε όλη την Αθήνα έτσι στην πλατεία Κολωνακίου η επέλαση των φούρνων δεν περνά απαρατήρητη. 


Η ιστορική αστική πλατεία αλλάζει, καταστήματα γνωστών εταιρειών, συνήθως πολυτελών ειδών κλείνουν και στη θέση τους ανοίγουν φούρνοι με κάθε είδους σφολιάτα, κουλούρια και άλλα εδέσματα. Το γεγονός παρατηρεί και σχολιάζει με τον ιδιαίτερο τρόπο της η Σίβυλλα στο Βήμα.

Γράφει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:


«Η νέα-παλιά πλατεία
Η ιστορική πλατεία, η περιοχή όπου κάποτε συγκεντρωνόταν η ελίτ του χρήματος, της τέχνης, της πολιτικής μοιάζει πλέον τόσο... μόνη. Νιώθεις ότι υπάρχει ένα άγγιγμα από decadence. Και αυτή δεν είναι η «γλυκιά» decadence της πόλης του Φωτός. Είναι αυτή που έχει φέρει μαζί της η οικονομική κρίση. Μια εικόνα τέλειας μελαγχολίας. Οι εικόνες έχουν αλλάξει. Εικόνες γκρίζες, βρώμικες, θλιβερές κάποιες φορές.

Μικροπωλητές πωλούν την πραμάτια τους στην οδό Κανάρη. Εκεί όπου boutiques ρούχων βάζουν λουκέτο για να ανοίξουν στη θέση τους φούρνοι και αλυσίδες καφέ. Ιδιοκτήτρια λιλιπούτειας κομψής boutique παραπονιέται για την νέα εικόνα που παρουσιάζει το Κολωνάκι.
«Μα είναι δυνατόν να κλείσει το "Bertolucci" με τα ανδρικά ρούχα και στη θέση του να ανοίγουν οι «Αττικοί Φούρνοι»; Μα πόσοι φούρνοι θα ανοίξουν πια;» αναρωτιέται η γνωστή Αθηναία τινάζοντας την πυρόξανθη, κομμωτηρίου χαίτη της.

Κατάληψη από φούρνους
Πιστεύω ότι οι φούρνοι ακόμα και σε αυτή την πλατεία που κάποτε κυκλοφορούσαν μόνο Porsche, Mercedes cabrio, Jeep μεγάλου κυβισμού και κυρίες με Alaia, Owens, McCartney και Louis Vuitton θα είναι πάρα πολλοί. Μετά το «Απολλώνιο» στο κέντρο της πλατείας και το «Χωριάτικο» στην Ηροδότου έρχεται ο τρίτος μεγάλος φούρνος.
Λίγο πιο κάτω στην Κανάρη κατάστημα υποδημάτων έδωσε τη θέση του σε αλυσίδα πολύ γνωστών οικονομικών καφέ. Μέσα και έξω από το μαγαζί γίνεται χαμός. Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται και στην γωνία Κανάρη με Σόλωνος.

Πάνω στην πλατεία και την Πατριάρχου Ιωακείμ τα σουβλατζίδικα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Δεν προσφέρουν όλα την ίδια ποιότητα. Κάποια σίγουρα θα βάλουν λουκέτο. Είναι μια «λύση» για όλους αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ στα trendy restos της Χάρητος, Πλουτάρχου, Αναπήρων Πολέμου, Ξενοκράτους.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...