Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Παραδόθηκε στο κοινό το Πεδίον του Άρεως

Με την λήξη του θεσμού της Υπερνορμαχίας Αθηνών-Πειραιώς, ολοκληρώθηκε και προσφέρθηκε στους πολίτες της Αθήνας ένα πολύ σημαντικό έργο. Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως, ανακαινίστηκε και αναπλάστηκε, υπό της οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, και πλέον αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες. Το πάρκο δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι. Πέρα από το μοναδικό περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της πόλης, γεγονός που το καθιστά, κυριολεκτικά, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.
«Τελειώνοντας η θητεία της Υπερνομαρχίας, είμαι πολύ ευτυχής που παραδίδεται στους Αθηναίους ένα έργο κόσμημα. Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας ανακαινισμένο και αναπλασμένο. Ευχόμαστε οι Αθηναίοι να το ζήσουνε να το χαρούνε και να το προστατεύσουνε», δήλωσε η κα Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, στην σημερινή παρουσίαση του πάρκου.
Το πεδίο του Άρεως, σήμερα είναι πλήρως φωταγωγημένο, φυλασσόμενο και ασφαλές. «Το πάρκο αυτή τη στιγμή φυλάσσεται από εταιρεία security. Υπάρχει εταιρεία συντήρησης και καθαριότητας», τόνισε η κα Μπέη, ενώ επεσήμανε και την σημαντική προσφορά εθελοντών που βοηθούν στην φύλαξή του: «Έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να προσφέρει εθελοντικά εργασία και έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε ένα σώμα εθελοντών από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προσφέρθηκαν για κάποιες ώρες να φυλάσσουν το πάρκο».
Επίσης, ευχήθηκε, στον επόμενο φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του πάρκου, «να μπορέσει να διαθέσει περισσότερη φύλαξη και προσοχή στην συντήρηση». Καταλήγοντας, η κα Μπέη επεσήμανε ότι: «Όσο ωραίο και να είναι ένα έργο, πάντα εξαρτάται από τον βαθμό πολιτισμού του πολίτη. Να το σεβαστεί και να το αγαπήσει. Πιστεύω ότι όσοι μπούνε στο Πεδίο του Άρεως, θα το αγαπήσουν τόσο πολύ που θα το προστατεύσουν και οι ίδιοι», τόνισε.
Ειδικότερα δε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως, οι επισκέπτες μπορούν πλέον, μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν:
-Τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δυο υπερσύγχρονα σιντριβάνια
-Τον Μινωικό Λαβύρινθο με το βοτανικό κήπο της Αττικής
- Το Ροδώνα με τις πέργκολες και το σπειροειδές ποταμάκι
- Την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια
- Τον κεντρικό ελαιώνα κάτω από το Άγαλμα της Αθηνάς
- Την οδό των Ηρώων με τους φοίνικες και τις προτομές των Ηρώων του 1821
- Το Μνημείο Ιερού Λόχου με τη μικρή ήσυχη πλατεία και τα λουλούδια.
- Τον αναμορφωμένο χώρο αναψυχής μπροστά από το θέατρο Οικονομίδη.
Σημειώνεται, δε, ότι η ανάπλαση βασίσθηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου, καθώς περιλαμβάνονται σ' αυτό σημαντικά μνημεία και γλυπτά τα οποία όλα καθαρίσθηκαν με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά σε βασικά έργα υποδομής, όπως τα χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Ενώ για καλύτερη ασφάλεια ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του χώρου με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Παράλληλα ανακαινίσθηκαν και ενισχύθηκαν με υπερσύγχρονα όργανα οι δυο παιδικές χαρές του πάρκου, ενώ δημιουργείται και ειδικός χώρος με νέα σύγχρονα όργανα εκγύμνασης για την άθληση ενηλίκων.
Το έργο της ανάπλασης καλύπτει περίπου 250 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους.
Ανακαίνιση της Πλατείας Πρωτομαγιάς
Μαζί με την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως η Υπερνομαρχία παρέδωσε ανακαινισμένη και την Πλατεία Πρωτομαγιάς, που συνορεύει με το πάρκο. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο άρδευσης και έγιναν νέες φυτεύσεις, κατασκευάσθηκε πίστα skateboard, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, αποκαταστάθηκε η φθαρμένη πλακόστρωση και τα καθιστικά, τοποθετήθηκαν κάδοι σκουπιδιών, ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες καλύφθηκαν με νέους χρωματισμούς αντιγραφιστικής προστασίας.
Η αποκατάσταση φθορών της Πλατείας είχε συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από το ταμείο της Υπερνομαρχίας.
www.kathimerini.g

2 σχόλια:

  1. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν................ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ

    ....THE QUEST in.............................................. "The see through Forest Park"


    Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν "Η ημιτελής - δαπανηρή ΑΝΑΠΛΑΣΗ" του Πεδίου του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
    Ακόμη, σε άλλο άρθρο στούς Ορίζοντες "ΤΑ ΝΕΑ" της 6/3/2008, αναφέρθηκαν οι επεμβάσεις, ως Ηπιες και με σεβασμό και έμφαση στό πράσινο.
    Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας "FREE SUNDAY" της 24/10/10, δηλώθηκε, ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν αποκαλούμενο "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό", απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών". !

    Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, {αρχείο διαχρ.ψηφ.φωτό}, Σφράγιση γής από ίχνη κτιριακών κελύφων & εγκαταστάσεων - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ....."επιεικώς" και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε :

    α) που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, ως επικαλούνται!!!!!

    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ: 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

    Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, {1000/553}, χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε..................................τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ


    β ) που τοποθετήθηκαν, εδώ και τώρα. πάλι ΛΟΓΙΚΑ {ως επικαλούνται στα "ΝΕΑ της ΚΥΨΕΛΗΣ" και σε άλλα ΜΜΕ, ότι φυτεύθηκαν (50000+1200+7500+2500) = 63200 δένδρα,ανθόφυτα,θάμνοι, τριανταφυλλιές} ήτοι δηλαδή 63200/170στρεμμ = 372 φυτεύσεις ανά στρέμμα, ως επικαλούνται !!!



    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = 1000 τετρ.μέτρα.



    Τουτέστιν ομιλούμε για περίπου και για την (β) περίπτωση {1000/372 = 2,68}, χονδρικά 2.5 φυτέυσεις ανθόφυτων-δένδρων-τριανταφυλλιών , ανά τετραγωνικό μέτρο δασικής έκτασης.



    ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ


    ΜΠΟΡΟΥΝ να μας ΤΑ ΥΠΟΔΕΊΞΟΥΝ ;;;;;; ? ;;;;;



    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής θα διατεθούν 5,100,000 $ εκατ.ευρώ που θα κατευθυνθούν και απορροφηθούν απο το Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

    Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα στο τοίχωμα εισόδου πλησίον του μνημείου της Αθηνάς - λεωφ.Αλεξάνδρας, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? αφού: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός εστία μόλυνσης - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν και η μία να είναι γιαπί, οι δε χημικές να είναι κορεσμένες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί ). Οι επεμβάσεις στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για τα γύρωθεν δένδρα καταστροφικά ανολοκλήρωτες.
    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο Πεδίον του Αρεως, αφου απο το άνωθεν ποσό ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι απορούντες, γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί που επικαλείται ο κύριος απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;
    Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...