Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο ΛύρΑυλος στην Ακαδημία Πλάτωνος

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ...« ΛύρΑυλος » θα δώσει συναυλία στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ στις 23 Ιουνίου,
Έναρξη: 8:30 μ.μ. Είσοδος: Τηλεφάνους & Μοναστηρίου με είσοδο ελεύθερη.

Η Ελληνική Μουσική απ’ τον Ορφέα έως σήμερα.
30 Αρχαιοελληνικά όργανα επί σκηνής

Διαδραστική συναυλία για την διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Οι ακροατές - θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη (έγραφε ο ίδιος τη μουσική στα έργα του), αλλά και επιλεγμένα παραδοσιακά κομμάτια που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.

Η συναυλία συνοδεύεται με προβολή εικόνων καθώς και με περιεκτικές πληροφορίες έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Χωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα και αποφεύγοντας μια στείρα αρχαιολατρική διάθεση το σχήμα υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα.

Σε όλη την πολύχρονη πορεία του «ΛύρΑυλου » ο ήχος των αρχαίων οργάνων περνά μέσα από το φίλτρο των θεατών, καταλύει τα όρια του χρόνου, αγγίζει τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συναντά τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

Τα μέλη
Μιχάλης Στέφος : τραγούδι, κρουστά, κογχύλια.
Χριστίνα Σιάκη : λύρα, φόρμιγξ, πανδουρίς, βιολί.
Όλγα Στέφου : λύρα, βάρβιτος, σαντούρι, σείστρο.
Παναγιώτης Στέφος : αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια,
κέρας, Πυθαγόρειο μονόχορδο, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς, έρευνα, ενορχηστρωτική επιμέλεια και κατασκευή οργάνων.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δράσεων: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν οι παρακάτω φορείς: ΑΜΚΕ ΟΑΣΙΣ σε συνεργασία με το «Πολύτροπο Τέχνης», το ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ και τον λαογραφικό σύλλογο «ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...